UOČI SREBRNOG PIRA - 25. SAJMA KNJIGA

STARA "RENOLKA" PUNA KNJIGA ZAUSTAVILA SE U VODNJANU Dajte mi libar, da ujdem od svita!

| Autor: Zoran ANGELESKI


Karavana se jučer točno u podne, predvođena starim crvenim 'Renaultom 4' čiji je prtljažnik bio pun knjiga, zaustavila na Narodnom trgu u središtu Vodnjana. U lokalnom kafiću "Al Fondaco" djelatnici sajma postavili su par kutija knjiga, koje su potom razgledavali mještani. Svi zainteresirani mogu ih besplatno posuditi, pročitati i vratiti na isto mjesto, a isto tako mogu u ovu 'free mini javnu knjižnicu' donijeti i neke svoje knjige

 

U Istri mnogi vjerojatno čvrsto vjeruju da je 'libar' istarska riječ za knjigu, kao što to misle u Dalmaciji, tim više što je tamo objavljena jedna od značajnijih knjiga Dalmacije, "Libar" Marka Uvodića Splićanina iz 1940. godine. Libar pripada, dakako, čakavcima, a zahvaljujući svježe pokrenutoj akciji pulskog Sajma knjige, taj libar, u svom materijalnom izdanju, dolazi u ruke i poklonicima književnosti u manjim istarskim mjestima. 

Besplatna posudba

Uz istoimenu sajamsku himnu, karavana "Dajte mi libar" jučer se točno u podne, predvođena starim crvenim 'Renaultom 4', čiji je prtljažnik bio pun knjiga, zaustavila na Narodnom trgu u središtu Vodnjana. U lokalnom kafiću "Al Fondaco" djelatnici sajma postavili su par kutija knjiga, koje su potom razgledavali mještani. Svi zainteresirani mogu ih besplatno posuditi, pročitati i vratiti na isto mjesto, a isto tako mogu u ovu 'free mini javnu knjižnicu' donijeti i neke svoje knjige.

Tim je modelom, uz usmjerenost na sredine bez čitaonica i literarnih događaja, već tisuću različitih naslova doputovalo starom 'renolkom' u sjeverni i središnji dio Istre. Naime, prošle subote knjige su ostavljene u konobama i kafićima u Buzetu, Humu, Oprtlju, Livadama, Motovunu, Grožnjanu i Gračišću.

Akcija je osmišljena uoči ovogodišnjeg 25. Sa(n)jam knjige u Istri, koji će se od 5. do 15. prosinca održati pod sloganom "Gradovi u tijeku", no namjera je da, u cilju popularizacije knjige i njena čitanja, autonomno zaživi kroz cijelu godinu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini