LABIN

SREDNJOŠKOLCI USPJEŠNI I KAO NOVINARI: Labinjonski đornalin - treći najbolji digitalni list u Hrvatskoj

Ideja je da ovo bude jedan oblik "živih novina", što znači da će učenici biti aktivni i objavljivati radove, ne samo u digitalnom formatu, već i u tiskanom izdanju te novine distribuirati lokalnoj zajednici Grada Labina

| Autor: Branko BIOČIĆ
Redakcija labinskog "Đornalina"

Redakcija labinskog "Đornalina"


Medijska grupa Srednje škole Mate Blažine Labin prijavila je svoj digitalni list "Labinjonski đornalin" na natječaj Jutarnjeg lista "Biramo najbolji školski list" te osvojila visoko treće mjesto u konkurenciji od 16 izdanja digitalnih listova srednjih škola diljem Hrvatske.

Tiskano izdanje

Najbolje listove odabrao je žiri u sastavu: Dražen Arapović, zamjenik glavnoga urednika internetskog portala Jutarnji.hr, Ivica Buljan, urednik Magazina, Nino Đula, zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista, Pavica Knezović Belan, urednica priloga Svijet, Mirela Lilek, novinarka, Tomislav Novak, urednik rubrike Jutarnji2, Dalibor Šimpraga, urednik rubrike kultura te Jasenka Vlašić Krbec, zamjenica voditelja grafičke redakcije. Prva dva mjesta u kategoriji digitalnih izdanja listova pripala su listu "Tabula nova" Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka te listu "Mi" Klasične gimnazije iz Zagreba.

Također, medijska je grupa prijavila i tiskano izdanje Labinjonskog đornalina, članak "Andrej Mohorović / PLIMA" autora Katarine Gobo i Andreja Mohorovića (objavljen u tiskanom pilot-izdanju) te članak "Ban Karoly-Khuen Hedervary ‘Mračno doba’ ili ‘Doba razvoja’?" autorice Danijele Daić (objavljen u digitalnom izdanju lista). Nažalost, ostali prijavljeni radovi i tiskano izdanje lista nisu nagrađeni.

- Nagrada je zaista bila neočekivana. Ovo nam treće mjesto puno znači jer, znajući da prvo mjesto ima Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, moramo zaključiti kako je i naš Đornalin na jednoj decentnoj razini. Ipak, moramo uzeti u obzir da naši učenici ne uče u školi grafiku i grafički dizajn, već se oslanjaju na vlastita znanja u tom području i na vlastitu opremu. Na kraju zaključujemo kako se uložen trud i rad isplatio. Međutim, to svakako ne bi bilo moguće bez neizmjerne potpore i podrške naše mentorice Majde Milevoj Klapčić, naših lektorica Katarine Brajdić Divšić i Karle Golje Milevoj te DKC-a Lamparna koji nam je omogućio tisak tiskanog izdanja, poručuju učenici medijske grupe Srednje škole.

Inicijativa knjižničarke

"Labinjonski đornalin" nastao je 22. veljače 2020. godine za potrebe projekta "Akcija za 5", pod inicijativom svestrane knjižničarke, voditeljice književnog kluba DKC Lamparna, a ujedno i mentorice skupine, Majde Milevoj Klapčić. Glavni zadatak "đornalina" bio je izvještavanje o događajima i detaljima vezanih za osmišljene učeničke projekte te se tu probudila želja da se tijekom cijele godine čitateljima nude nove zanimljive i vjerodostojne teme i vijesti za čitanje. Na stranicama Labinjonskog đornalina mogu se pronaći učeničke priče i tekstovi na različite teme te izvještaje i vijesti o događanjima u Srednjoj školi Mate Blažine Labin i Društveno-kulturnom centru Lamparna. Ideja je da ovo bude jedan oblik "živih novina", što znači da će učenici biti aktivni i objavljivati radove, ne samo u digitalnom formatu, već i u tiskanom izdanju te novine distribuirati lokalnoj zajednici Grada Labina.

U Impressumu su potpisani mentorica: Majda Milevoj Klapčić, prof. i dipl. knjiž., mentor; urednici: Bruno Falco, Danijela Daić; autori tekstova: Barbara Vozila, Leonarda Ivašić, Paolo Gobo, Leonarda Bubić, Katarina Gobo, Andrej Mohorović, Tino Zupičić, Nino Franković, Thomas Katičić; Tehnička podrška i dizajn stranice: Bruno Falco, Gloria Kiršić, Tino Zupičić, Zoja Bošković Gobo, Ines Bošković Gobo; Lektorica za hrvatski jezik: Katarina Brajdić Divšić, prof.; Lektorica za engleski jezik: Karla Golja Milevoj, prof.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum