LABIN

Radionica u Srednjoj školi Mate Blažine: PINCA JE TRADICIONALNI USKRSNI KRUH POZNAT I KAO SIRNICA

| Autor: Branko BIOČIĆ
Prodajom je skupljen novac za drugu učeničku zadrugu / Pince su bile odlične, uvjeravaju srednjoškolci (Snimio Branko Biočić)

Prodajom je skupljen novac za drugu učeničku zadrugu / Pince su bile odlične, uvjeravaju srednjoškolci (Snimio Branko Biočić)


Zadrugari su pripremljene pince ponudili na aukciji u školi, a sakupljeni novac će biti uplaćen na račun OŠ Ivana Gorana Kovačića u Gori, Učeničkoj zadruzi Goranka

Pinca je tradicionalni uskrsni kruh poznat i pod nazivom sirnica. Iako nema veze sa sirom, postoje tek neke pretpostavke da su domaćice nekada u nju stavljale usireno tijesto umjesto kvasca. Kod mnogih ona je obvezan dio uskrsnog stola, a osobita je zbog svog žute boje i slatkog okusa. Žutu boju daju joj žumanjci, a postoje recepti za pince u koju ih ide i do 12 komada. Zbog ekonomičnosti u neke idu samo tri komada.

Ovo je aromatičan kruh koji predivno miriše. Ukoliko netko želi da bude žuća, može joj dodati začine poput kurkume ili šafrana. Jabuke se može i ne mora staviti u nju, ali će zbog njih pinca biti samo sočnija.

U labinskoj Srednjoj školi Mate Blažine odlučili su mlade podučiti kako se radi istarska pinca pa su organizirali i prigodnu radionicu. U sklopu projekta "Recimo ne gastro zaboravu!" u organizaciji Učeničke zadruge "Matina", radionica je održana s učenicima III g razreda. Cilj projekta je educirati mlade zadrugare kako pripremati tradicijske istarske slastice. Voditelji radionice bili su Dorijano Mohorović i Gordana Benković Gušić.

Mladi zadrugari su bili posebno motivirani da naprave čim bolje pince jer je radionica imala i jednu plemenitu namjeru, a to je pomoć Učeničkoj zadruzi Goranka iz Gore, u potresom stradaloj Sisačko-moslavačkoj županiji. Zadrugari su pripremljene pince ponudili na aukciji u školi, a sakupljeni novac će biti uplaćen na račun OŠ Ivana Gorana Kovačića u Gori, Učeničkoj zadruzi Goranka. Humanitarnu akciju "Zadrugari zadrugarima" pokrenula Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva.

Učenička zadruga Matina djeluje pri labinskoj školi od prosinca 2020. godine.

- Premda su neizostavni dio tradicije za Uskrs, danas se pince sve manje spravljaju doma. Uglavnom se kupuju industrijske. Sve je manje spretnih ruku, koje pince znaju pripremiti. Upravo vještina spravljanja tradicijskih proizvoda je nešto što kroz Učeničku zadrugu želimo sačuvati. No, vrijeme Uskrsa je vrijeme kad mislimo i na druge. Tako smo radionicu izrade pinci spojili s humanitarnom akcijom 'Zadrugari zadrugarima' i pečene pince ponudili na aukciji. Sakupljeni novac smo uplatili na račun Učeničke zadruge Goranka iz Sisačko-moslavačke županije. Mislim da su učenici bili posebno motivirani, da naprave čim bolje pince, upravo zbog humanitarnog karaktera akcije, rekli su mentori Gordana Benković i Dorijano Mohorović.

Kako nam je rekao učenik Manuel Smilović iz III g razreda, zanimanje kuhar, bio mu je "gušt raditi pince jer je bila dobra radna atmosfera, a pogotovo je bilo zadovoljstvo to raditi iz humanitarnih razloga".

- Drago mi je da smo bar malo uspjeli pomoći učeničkoj zadruzi iz Gore. A što se tiče pinci, mogu vam reći sa su bile odlične, zaključio je Manuel.

Ravnatelj škole prof. Čedomir Ružić zahvalio je svima koji su kušali pince i dobrovoljnim prilogom pomogli akciju te pohvalio prezentaciju radionice koju su izradili učenici Manuel Smilović i Marin Zoki.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater