LABIN

Olimpijada znanja o prirodnim i tehnološkim prijetnjama: UČENICIMA SREDNJE ŠKOLE URUČEN SREBRNI CERTIFIKAT

Cilj Olimpijade je smanjiti ranjivost na katastrofe pružajući, posebno nastavnicima i učenicima, informacije o rizicima i o tome kako ublažiti posljedice ako se nađu suočeni s takvim događajima

| Autor: Branko BIOČIĆ
David Vorano, Karlo Strel, Nedeljko Mandić, Laura Kokot, Petar Vorano i Karla Golja Milevoj

David Vorano, Karlo Strel, Nedeljko Mandić, Laura Kokot, Petar Vorano i Karla Golja Milevoj


Umjesto u sjedištu Vijeća Europe u Strasbourgu, zbog još uvijek aktualne pandemije koronavirusa, svečano proglašenje pobjednika i uručivanje nagrada na Olimpijadi znanja o prirodnim i tehnološkim prijetnjama održano je putem virtualne konferencije. Ekipa učenika Srednje škole Mate Blažine Labin je na tom natjecanju osvojila drugo mjesto u konkurenciji 136 škola. Ekipu čine Karlo Strel, David Vorano i Petar Vorano, učenici drugog razreda opće gimnazije.

Predstavljanje ekipa

U video konferenciju učenici su se uključili iz škole, a prije njenog početka mentori su im uručili nagrade, pametne satove, koji su iz Vijeća Europe ranije poslani na adresu škole. Za osvojeno drugo mjesto škola će dobiti i novčanu nagradu od 1.500 eura.

Na virtualnoj svečanosti dodjele priznanja sudjelovali su uz labinske i učenici iz dvije srednje škole iz Rumunjske, koji su osvojili prvo i treće mjesto. Tijekom svečanosti, predstavile su se sve tri pobjedničke ekipe te posebni gosti konferencije, ekipa učenika izbjeglica iz Grčke.

Prikazan je i kraći film o Vijeću Europe pa su učenici imali priliku virtualno posjetiti sjedište najstarije europske organizacije. Predstavljena je i nova web stranica o prirodnim i tehnološkim katastrofama. Sudionici su razmijenili iskustva s natjecanja, a u razgovoru s organizatorima iznijeli su nekoliko ideja o natjecanju, osobito kako ga još više popularizirati i uključiti slijedećih godina još više škola. Organizatori su najavili mogućnost da se već slijedeće godine proširi popis 13 prirodnih i tehnoloških katastrofa (koje čine predmet natjecanja) s novom aktualnom kategorijom - pandemijom korona virusa. Natjecanje je održano u sklopu BeSafeNet projekta europskog i mediteranskog EUR-OPA Sporazuma Vijeća Europe. Riječ je o platformi za suradnju u području smanjenja rizika od katastrofa uzrokovanih prirodnim i tehničko - tehnološkim prijetnjama između Europe i zemalja južnog Mediterana. Sporazum je uspostavilo Vijeće ministara Vijeća Europe 1987. godine. Republika Hrvatska je trenutna predsjedateljica Biroa EUR-OPA Sporazuma, a predstavlja je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH.

Cilj Olimpijade je smanjiti ranjivost na katastrofe pružajući, posebno nastavnicima i učenicima, informacije o rizicima i o tome kako ublažiti posljedice ako se nađu suočeni s takvim događajima. Svrha olimpijade je potaknuti učenike srednjih škola na učenje o smanjenju rizika od katastrofa te razumijevanje prijetnji i njihovo povezivanje s preventivnim mjerama.

Dva dijela natjecanja

Ove godine natjecanje je održano sredinom veljače. U prvom dijelu natjecanja učenici su rješavali kviz znanja o pet odabranih prijetnji. U 60 minuta trebalo je odgovoriti na 50 pitanja. Labinski srednjoškolci su na samo jedno pitanje odgovorili pogrešno. U drugom neobaveznom dijelu natjecanja (ali utječe na konačni poredak), učenici su trebali napisati esej na engleskom jeziku. Labinski srednjoškolci su napisali esej o potresima u Hrvatskoj u godini pandemije. Učenici koji su sudjelovali na BeSafeNet olimpijadi uključeni su i u novi Erasmus+ KA229 projekt pod nazivom HELP ME!. Projekt se u školi provodi od školske godine 2020./2021. Škole partneri u projektu su iz Italije, Rumunjske, Turske i Poljske. Voditelji projekta, ujedno i mentori učenicima na Olimpijadi su profesori iz Srednje škole Mate Blažine: Laura Kokot (koordinatorica projekta za SŠMB), Karla Golja Milevoj i Nedeljko Mandić.

Neočekivani događaji i prirodne katastrofe događaju se gotovo svake godine, stvarajući zabrinjavajuće situacije. S tim u vezi, glavni cilj projekta je osigurati sigurno okruženje u zajednici u kojoj živimo. Naglasak je na podizanju svijesti o toj temi među učenicima, roditeljima, zaposlenicima škole te lokalnoj zajednici općenito.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum