NAJNOVIJEISPOD ČRIPNJE

SLASNA MANIFESTACIJA NA KRCATOM VALBANDONSKOM ŽALU Najbolje čripnje pripremile su ekipe Trio i Žaba


Sudjelovale su 22 ekipe iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Mađarske * Pripremljene su i dvije megačripnje: okrugla, sa sipama i lignjama, promjera od dva i pol metra, te druga, četvrtasta, sa svinjetinom, teletinom i piletinom * Dok si rekao "č" planulo je 750 porcija

Ekipa Trio pobjednica je sinoćnjeg natjecanja u pripremi mesa pod pekom koje se održalo u sklopu manifestacije Valbandon pod čripnjom. Drugo mjesto odnijela je ekipa Žaba, a treće DVD općine Fažana. Pobjednici u pripremi ribljih čripnji su članovi ekipe Grota, drugi je klub 119. brigade, a treći ekipa Tutti gušti.

Bilo je to još jedno izdanje uspješne, vrlo posjećene manifestacije održane na krcatom valbandonskom žalu u organizaciji Turističke zajednice Općine Fažana. Riječ je o natjecanju u pripremanju jela na tradicionalni istarski način, uz degustaciju istarskog vina i maslinovog ulja.

Baraji, kavale, rombovi i hobotnice

Čak 22 ekipe iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Mađarske pripremile su 70-ak mesnih i ribljih čripnji koje su, kao i prethodnih godina, planule u rekordnom roku. Svaka ekipa bila je sastavljena od pet do deset natjecatelja. Službeno, svaka je dobila zadatak pripremiti po jednu peku koja se ocjenjivala, no mogli su pripremiti još dvije, tri za posjetitelje i svoje goste.

Osim toga, pripremljene su i dvije megačripnje: okrugla, sa sipama i lignjama, promjera od dva i pol metra, te druga, četvrtasta, sa svinjetinom, teletinom i piletinom. Dok si rekao "č" planulo je 750 porcija. Svaka ekipa donijela je više od 20 kila mesa. Izuzmemo li velike peke, čiji se sadržaj prodavao za 40 kuna po porciji, male su se dijelile posjetiteljima.

U manjim čripnjama bilo je i ribe, baraja, kavala, rombova, ali i lijepih primjeraka hobotnice te školjaka. U žiriju koji je ocjenjivao jela bili su profesor Ljudevit Sabo, jedan od lanjskih pobjednika Luka Blažević i Milena Rudan Pajković.

Lubenice u obliku ražnjića

Paralelno je održan zanimljiv festival lubenica u kojem su kuhari pokazali svoje umijeće u rezbarenju ovog ukusnog voća, idealnog za okrepu u sparnim danima. Lubenice su tako poprimale različite maštovite oblike, najčešće cvjetne, a mogle su se kušati u obliku ražnjića ili pak popiti sok od ovog osvježavajućeg voća.

Melita Peroković, direktorica TZ-a Fažane, kaže da je ovo još jedna u nizu ljetnih manifestacija kojom TZ promovira Valbandon i njegovu ponudu, tradicionalnu pripremu hrane pod čripnjom.

- Turisti su oduševljeni. I kod njih se priprema hrana na sličan način, no uz drugačije namirnice i začini. Uvijek su ugodno iznenađeni guštima koje otkriju u valbandonskoj čripnji, veli Peroković. U glazbenom dijelu programa nastupio je trio Emanon, a nakon proglašenja pobjednika večer je zaključena vatrometom. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam