VLADIMIR FILM FESTIVAL U BARBARIGI

SKATERI U SVOM FILMU Nepodnošljivo dobra lakoća kretanja kroz život"Ovakav skate festival jedinstven je u cijelom svijetu - to je nezavisni skate festival filma i fotografije. Skate je ljubav, skate je strast i to je razlog zašto smo svi ovdje", kaže Nikola Racan dok sređuje posljednje stvari pred otvaranje još jednog Vladimir Film Festivala u Fažani. Obnovljen i nadograđen postojeći DIY skatepark u šumici nadomak Kasarne - prostora urbane kulture u Fažani, najbolji je rođendanski poklon "samom sebi", odnosno organizatoru Skateboard klubu "August Šenoa" za 10. jubilarno izdanje Vladimir Film Festivala. Prvoga dana atmosferu nije mogla pokvariti ni kiša koja nije spriječila sketere iz svih dijelova svijeta, kao ni one velike i male da na novom skate parku koji su napravili domaći dečki i ekipa iz Zagreba uz pomoć sredstava Komunalca iz Fažane odrade otvorni skate session kao uvertiru u festivalske aktivnosti. Stepenicama je zadovoljan 12-godišnji Nino iz Pule. Trenira već dvije godine i drugi je put na festivalu. Obilazi štandove i pomno promatra koju si majicu uzeti na nekoliko štandova koje nude majice malih labelova iz svih dijelova svijeta. I Vladimir ima svoj štand s majicama na kojima dominiraju velika slova VX. Fažana je u VX filmu. Dijele se besplatne novine s ogromnim programom koji prikazuje aktualnu svjetsku audio-vizualnu skateboarding scenu.

"Nova lokacija je Fort Forno u Barbargi. Tu je i više od 25 filmskih naslova, promocije knjige i četiri izložbena programa, sve to čini okosnicu ovogodišnjeg još uvijek koronaškog, ali opuštenijeg Vladimira", rekao je Nikola Racan, glavni organizator koji je i u večernjim satima pred mnogobrojnom publikom i službeno otvorio festival najavivši projekciju filma "Nevolja" zagrebačkog autora Hrvoja Zubovića. Nastavilo se recentnom produkcijom skate filmova iz cijelog svijeta i Hrvatske - od talijanskog "Samurai Safaria", švedskog "Malm? City X", azijskog "Nocturnupa" pa sve do beogradskog filma "Cvat na poluostrvu Histria".

Ove se godine prvi puta festivalski program održao u Barbarigi na tvrđavi Fort Forno, a u suradnji s Turističkom zajednicom Bale. Započelo je promocijama knjiga "Three stories", američke spisateljice na pariškoj adresi, Hollis Hamptom Jones i "The most fun thing" čikaškog pisca i skejtera Kyle Beachyja te se nastavilo projekcijama filmova. Impresivan ambijent, kakav može podariti austrougarska utvrda i premijerno platno Fort Forna, između ostalih, bilo je i rezervirano za premijeru filma "Živi pijesak" pulskog skejtera i filmera Raula Žgombe te za premijeru posljednje epizode losanđeleskog kultnog serijala o skateboardingu - "Loveletters". Također, kolege iz Slovenije, poznati Boldrider kolektiv u Barbarigi je premijerno predstavio svoj četrnaestogodišnji projekt H JAMI, koji na jednom mjestu okuplja mnogobrojne materijale snimane isključivo mobitelima, od prvih mobitela s kamerom do današnjih smartphonea.

Jubilarno, deseto izdanje Vladimir Film Festivala u Fažani već u samom početku privukao je, unatoč još uvijek pandemijskim vremenima, posjetitelje iz svih dijelova Europe, pa i svijeta i opet, atmosferom i sadržajem, iznenadio iznad očekivanja. Ovakav odziv i ne čudi jer je Vladimir postao referentno mjesto u svijetu skatera, a audiovizualna produkcija nedjeljivi je dio skateboarding kulture i njezin komunikacijski kanal. Od prvih skejt-videa na VHS kasetama do današnjih, suvremenih, brzih prezentacijskih metoda mijenjaju se trendovi, osuvremenjuje se skate i snimateljska oprema, ali i način snimanja. I dok su novi VHS-ovi, dijelom i DVD-i, u ovaj dio svijeta dolazili uglavnom prekooceanskim zračnim ili morskim putem, danas je više manje sve dostupno u nekoliko klikova. U takvom okruženju gdje sve mora biti dostupno odmah i sada, nastaje Vladimir Film Festival koji odskače od komercijalizacije, a koji se kroz deset godina postojanja prometnuo u skejt događaj na kojem svi žele biti. Autori svoje filmove "štede" za fažanske premijere, neobjavljene fotografije šalju za izložbe i, nerijetko, osmišljavaju performanse i/ili umjetničke instalacije za festivalski program. Govorimo o autorima i publici iz cijelog svijeta, što postaje svojevrsno čudo da tijekom nekoliko dana u rujnu Fažana i njezina okolica postaje skateboarding meka i da dojmove izmjenjuju nezavisni umjetnici s recimo Kostarike ili Singapura s etabliranim skate imenima iz Kalifornije ili europskih metropola. U kontekstu uspona popularnosti skateboardinga, čemu najviše pridonosi i nedavno ostvareni status olimpijske discipline, svojevrsna je stvar prestiža imati premijeru filma na Vladimiru; poznati međunarodni skejt magazini i gledane skejt emisije spominju ga u svojim izvještajima i festival je postao "IT" mjesto za više od 300 ljudi koji se u rujnu svake godine vraćaju.

Izuzetna je to i promocija male Fažane, Pule, ali i Hrvatske općenito. Naime, brojni posjetitelji do Fažane/Pule dolaze preko Zagreba pa i naš glavni grad postoji u skejt heštegovima, video- snimkama i fotografijama. Gledajmo na festivalske aktivnosti i kao doprinos posezoni. Apartmani, restorani i trgovine rade punom parom, a sumještani Fažane posjeduju već svoje anegdote s "otkačenim" skejterima.

I dok se skate scena u inozemstvu, što doznajemo iz razgovora, odvija u velikim gradovima poput Londona, Berlina, Milana, Pariza, Barcelone kod nas je pak obrnuto, scena je u Fažani, doduše manja nego nekada, ali još uvijek dovoljno aktivna, o čemu svjedoči i Vladimir.

Britansko društvo prvi su puta po principu "usmene predaje" došli u Fažanu. Kažu da je skate scena iznimno živahna, posebice u Londonu. Trenutno u Velikoj Britaniji, vele, nema festivala već se odvijaju promocija filma ili skate časopisa, stoga su Vladimirom, ljudima, atmosferom, ali i Fažanom i više nego oduševljeni. "Pohvala za skate park", u glas će britanski skejteri u srednjim 20-ima.

Gužva je na štandu talijanskih skejtera. Pa, da Talijni imaju stila i kada su mali skate labeli u pitanju. Na svom štandu prodaju majice jake skaterske linije "Samurai" i "Dumb" talijanskog skejterskog brenda. Prodavač na štandu, čije ima zbog glasne glazbe ne uspijevam točno zapamtiti, pa ga neću imenovati, kaže da je u Italiji skejterska scena najživlja u Milanu. Skate cijeli život, šali se 29-godišnji skejter koji se tim, sada već i sportom, počeo s 12 godina.

Tom Dellian iz Londona jedva je dočekao ovogodišnji Vladimir. Četvrti je put u Fažani. "Ovo je moje omiljeno mjesto. Ovaj festival je važan za nas. Skate je važan, jer se na ovom festivalu pokazuje kreativna strana skateboardinga - filmovi, izložbe, knjige. Prijašnjih sam godina imao filmove, moj prijatelj sada ima izložbu. Ovaj put se predstavljam sa stvarima koje radim i prodajem, a večeras se pojavljujem u jednom filmu, a ima me i na jednoj fotografskoj izložbi. Skateboarding i fotografija su moj život, kaže 29-godišnji britanski skejter. Kaže da živi od skateboarda, učitelj je skejtanja u Londonu i profesionalno skejta za velike kompanije poput Vansa. Kaže da za skejtom vlada sve veći interes, posebice otkada je uvršten u olimpijsku disciplinu. "Filozofija skejtenja je u pokušaju. Padaš i dižeš se, i stalno pokušavaš opet i opet, dok ne uspiješ", kaže.

Žlice od dasaka za skateboard? Lijepe, šarene, lagane i široke, tako podatne za neku finu juhicu, prva je pomisao kada ih se ugleda. Radi ih Dave. Britanac koji skejta u Berlinu. "Živim u kući sa skejterima u kojoj uvijek ima razbijenih daska te sam želio iskoristiti i reciklirati materijal u nešto korisno", objašnjava. Treba mu puno vremena za izradu, no kako sve radi rukama veli da je to hobi i vid meditacije. Radi u skateboard shopu i piše za skateboard scenu u Berlinu koja je, kaže, velika dok je Fažana za njega mjesto susreta. "Krasno je biti okružen s tako otvorenim, neopterećenim ljudima koji razmišljaju i uživaju u istim stvarima kao ti. To je zajednica i u tome je ljepota skateborada. Samo staneš na njega i gdjegod kreneš naiđeš na iste, dobre ljude. Skate je sredstvo slobode, ako imaš skateboard ti si slobodan gdjegod kreneš, otkriva filozofiju skatea. I u pravu je. Ima nečega u tome. Osjeti se to na Vladimiru, kroz filmove, fotografije. Skate je doista stil života. Staneš na njega, lagano se odgurneš i kruzaš gradom. Nepodnošljivo dobra lakoća kretanja kroz život.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater