ISTARSKA ENCIKLOPEDIJA

SIJEČANJ U ISTRAPEDIJI: Ivan Gianni Šegon, vizionar i inovator sportsko-rekreacijskog turizma

| Autor: Glas Istre
Istrapedia/Ivan Gianni Šegon

Istrapedia/Ivan Gianni Šegon


Šegon, Ivan Gianni, kineziolog, nastavnik tjelesnog odgoja, sportski trener i aktivist, inovator sportsko-rekreacijskog turizma (Musalež kraj Poreča, 9. lipnja 1932. - Poreč, 4. siječnja 2013.).

Krajem 1960-ih pohađao Fiskulturnu školu u Sarajevu, potom predaje tjelesni odgoj u porečkoj Poljoprivrednoj školi, a kroz DTO Partizan djeluje kao trener i sudac u više sportova. U školi je 1961. formirao i vodio žensku odbojkašku ekipu. Djevojke već 1962. osvajaju titulu prvakinja Hrvatske, prvu od pet, a igrale su 1964./65. i u Prvoj saveznoj (jugoslavenskoj) ligi, kao prvi klub iz Istre kojemu je to uspjelo.

Od 1968. do umirovljenja radio je u Plavoj laguni, najprije kao direktor sportsko-rekreacijskih centara, kasnije i nautičkog turizma, odnosno Laguna sporta. Uz rad studirao je na Fiskulturnom (kineziološkom) fakultetu u Zagrebu gdje je diplomirao 1984. U suradnji s fakultetom objavio je studiju o medicinski programiranom aktivnom odmoru, a u Plavoj laguni od kraja 1970-ih organizira aktivni odmor radnika na snijegu, sa školom skijanja. Tijekom profesionalne karijere izuzetno je pridonio obogaćivanju i unapređenju sportsko-rekreacijske turističke ponude Plave lagune i Poreča u širokoj lepezi aktivnosti, od skijanja na vodi i ronjenja do tenisa i odbojke pijesku. Inicijator je izgradnje polivalentnih sportskih dvorana i terena u turističkim naseljima i prve domaće žičare za skijanje na vodi. Njegova koncepcija aktivnog turizma proširila se i u druge turističke tvrtke u Istri i duž Jadrana.

Od 1990-ih posebno je aktivan u boćarskom sportu te 1991. osniva i vodi školu boćanja, prvu u Hrvatskoj. Bio je instruktor boćanja te izbornikom hrvatske kadetske boćarske reprezentacije i jedan od osnivača (i predsjednika) Istarskog boćarskog saveza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum