ODLIČNA VIJEST

SAZNAJEMO: U Istru se vraća TV Koper

| Autor: Chiara BILIĆ

Nakon višemjesečne inicijative predvođene zastupnikom talijanske nacionalne manjine u slovenskom parlamentu Felicea Žiže i predsjednika Samoupravne obalne zajednice Talijana Alberta Scherianija, televizijski i radijski program TV Koper - Capodistria ponovno će se, od 20. kolovoza, putem MAXtv-a emitirati u Hrvatskoj, i to satelitskim i kabelskim prijemnikom. Trilaterarni ugovor između Hrvatskog telekoma, RTV Slovenije i Sveučilišta u Trstu potpisan je, naime, u ponedjeljak u Ljubljani na rok od 15 mjeseci. Žiža vjeruje da će se pri isteku zasigurno produljivati i ubuduće, barem još čitavo desetljeće. Čitav projekt je kroz tršćansko Sveučilište financiralo talijansko Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje.

- Zbog očuvanja identiteta i kulture veoma je važno da se program Capodistria može gledati i u Hrvatskoj, gdje je registrirano 32 tisuće Talijana. Od Umaga preko Rijeke do Zadra. U Sloveniji upisanih imamo 3.500., kaže Žiža.

TV Capodistria prenosi, naime, vijesti iz cijele Istre, Kopra te ostatka Slovenije, ali i čitave Hrvatske i Italije. Prije nego što je lani u studenom prijenos obustavljen, u Hrvatskoj je ta televizija bila dostupna samo preko satelita, a sada će, osim tim putem (na MaxTV IPTV-u i MaxTV SAT-u) svim kućanstvima na dispoziciji biti i preko kabelskog prijemnika. Osim toga program je već neko vrijeme moguće, nabraja Žiža, pratiti i preko mobilne aplikacije ili računala na mrežnoj stranici RTV 4D Slovenija, platformi gdje se sadržaj može gledati u realnom vremenu, ali i retrogradno, odnosno pretraživanjem arhive.

Otkad je zbog pomanjkanja financijskih sredstava ukinuto emitiranje na području Hrvatske, Žiža i Scheriani pokušavali su pronaći model kojim bi na koncu zadovoljili talijansku, ali i slovensku publiku u Hrvatskoj. Televizija Capodistria, koja djeluje u sklopu RTV Slovenije, pruža sadržaj na dvojezičnom, slovensko-talijanskom programu. Stoga ukidanjem emitiranja na satelitu Eutelsat Hot Bird nisu ostali zakinuti samo talijanska, već i slovenska nacionalna manjina.

Kad je, pojašnjava Žiža, propao stari ugovor, čiji su teret novčano podupirale slovenska i talijanska vlada, on i Scheriani krenuli su tražiti novi izvor financiranja. Kontaktirali su i zastupnika talijanske nacionalne manjine u hrvatskom Saboru i potpredsjednika Vlade Furia Radina, no ni on, ni Zajednica Talijana nisu imali rješenje. Jedno je, prepričava Žiža, bilo sigurno, a to je da Hrvatska u financiranju neće sudjelovati. Radin je ipak, napominje, pomogao u organiziranju susreta s predstavnicima hrvatskih teleoperatera, pa je stoga, zaokružuje priču, u jednu ruku djelomično zaslužan za konačan rasplet situacije.

Program RTV Capodistria vidljiv je, naravno, u cijeloj Sloveniji, a u Istri je ranije bio vidljiv, govori Žiža, uz granični prijelaz, katkad u Novigradu, dok bi poneka domaćinstva signal uspjela uhvatiti i u Poreču. Međutim, nije bio dostupan u Puli i Rijeci.

To potvrđuje i predsjednica Zajednice Talijana Pule Tamara Brussich. TV Koper-Capodistria u južnoj Istri nije vidljiv, veli, već dugi niz godina, ali Talijanima u Puli čitava ta inicijativa oko njegove distribucije nije ni bila zanimljiva.

- Ono što nam je važno pogledamo na internetu. Mi smo s TV Novom uspostavili izuzetno dobru suradnju. Povećali smo minutažu emisija za pripadnike talijanske nacionalne manjine, a pogotovo smo zadovoljni s didaktičkim emisijama za školarce koje su se u vrijeme korone odvijale na talijanskom jeziku. No, istina je da 'gore' djeluje određen broj novinara Talijana koji stvaraju kvalitetan program, poručuje Brussich.

Potpisanim sporazumom predviđena je kabelska distribucija televizijskog signala u visokoj i standardnoj definiciji, u takozvanim talijanskom i europskom paketu te radio signala u "osnovnom" paketu MAXTv-a, dok će se putem satelita Eutelsat emitirati preko dva kanala u standardnoj definiciji. Valja napomenuti da korisnici u Hrvatskoj koji već posjeduju talijanski i europski paket za praćenje kablovskih programa ovaj novitet neće morati plaćati dodatno. Ostali će pak imati mogućnost odabira najprihvatljivijeg komercijalnog paketa.

"Ok, u redu je, ali nakon toliko uloženog novca i ljudskih resursa gledatelji TV Kopra u Hrvatskoj morat će još jednom posegnuti u džep. Za mnoge, posebno umirovljenike, to i nije baš mali trošak. Ispravniji bi bio sporazum koji bi omogućio gledanje zemaljskog digitalnog signala. Ili neka druga solucija. Napokon, TV Kopar, povijesno gledajući, je javna televizija talijanske manjine u Sloveniji i u Hrvatskoj, i ne znam koliko tv pretplata moraju platiti naši Talijani da gledaju svoju televiziju", kritičan je Radin.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini