PARLAMENTARNI IZBORI

SAZNAJEMO ŠTO SE DOGAĐA IZA KULISA STRANAČKE BITKE ZA ISTRU / PORUKA IDS-a SDP-u: Dali smo vam fer ponudu, želimo priznanje da je Istra lokomotiva Hrvatske

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Nema još odgovora hoće li IDS postati dio Restart koalicije koju predvodi SDP - ili će na izbore ići sami. Odluka stranačkih tijela IDS-a da se (ne) priključe SDP-u u izbornoj utrci očekuje se uskoro, ali već je jasno kako to pokazuje koliko je Istra specifična regija. Na prošlim predsjedničkim izborima podrška IDS-a odvela je Zorana Milanovića na Pantovčak, dok će 5. srpnja to možda biti i ključ osvajanja vlasti na nacionalnom nivou.

Koliko su Istra i osma izborna jedinica važni u dobivanju izborne prevage pokazuju recentne posjete predsjednika nekoliko parlamentarnih stranaka, ali i visokih vladinih dužnosnika.

Samo danas će poluotok obilaziti predsjednik SDP-a Davor Bernardić sa svojom ekipom, HDZ-ov ministar turizma Gari Cappelli sa suradnicima te predsjednik Demokrata i bivši ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Dakle - bitka za Istru je započela, još uvijek bez IDS-a čija se odluka očekuje i koji u svim relevantnim mjerenjima stoji jako dobro. Svoju snagu, između ostalog, imaju zahvaliti i dobroj reakciji na korona krizu. U političkim krugovima čuje se kako je SDP-u bjelodano silno stalo da na svoje izborne materijale zalijepi IDS-ovu markicu, ali u IDS-u su oprezni i od SDP-a traže da se jasno odrede prema Istri u svakom pogledu.

U središnjici stranke kažu da je IDS SDP-u dao fer ponudu, čijim bi prihvaćanjem SDP potvrdio svoju čvrstu opredjeljenost za decentralizaciju i ulaganje u regionalnu politiku. "Istra je lokomotiva razvoja Hrvatske i želimo da se to prizna, na simboličkoj i suštinskoj razini", poručuju iz IDS-a.

Dodaju da nije bilo razgovora o funkcijama ni broju mandata, što mogu potvrditi i u SDP-u. Cilj im je, kažu, zajednički - da lijevo-liberalni blok osvoji većinu i ne dopusti HDZ-u i radikalnoj desnici da dođu u priliku formirati Vladu. Međutim, na putu do tog cilja IDS očiti želi osigurati što bolju poziciju za Istru. "Na potezu je sada SDP", poručuju iz IDS-a. 


  Podijeli: Facebook Twiter  Vremenska prognoza

  Podaci preuzeti sa: www.yr.no

  Web kamere

  Pula

  Pula: Banjole bay
  Pula: Banjole bay

  Pula

  Pula: Gradilište Studentski dom
  Pula: Gradilište Studentski dom