GROŽNJAN: NAKON DUGE RASPRAVE ZAPOČELI S NAPLATOM

Sat parkiranja osam kuna, ali postoje i povlaštene karte

| Autor: Luka JELAVIĆ
L. Jelavić

Ubacite li slučajno novčanicu velike vrijednosti, a ne planirate ostati u Grožnjanu toliko dugo, s kontrolorom koji obilazi parkirališta može se dogovoriti način vraćanja preplaćenog iznosa, odnosno riješiti problem * Prilikom naplate u parkirni automat treba unijeti i registraciju automobila

 

Nekoliko godina govori se u Grožnjanu, najviše na sjednicama Općinskog vijeća, o potrebi uvođenja reda u prometovanju i naplati parkiranja, kako bi općinski proračun imao bar neku korist od brojnih turista koji dolaze autobusima i osobnim automobilima. Regulacija prometa je učinjena, uveden je jednosmjerni promet u dolasku i odlasku iz Grožnjana, a od početka kolovoza, počela je i naplata parkiranja na označenim parkiralištima. 

Automati koriste solarnu energiju

Dugo je trajala rasprava o način naplate, otvorenom ili zatvorenom sustavu, s rampama ili bez njih, trebalo je koliko - toliko urediti parkirališta, a svaka rasprava imala je uvijek i pristalica i protivnika. Ipak, sada se krenulo, postavljeni su parkirni automati, odlukom je utvrđena cijena kao i način dobivanja povlaštene karte, kako bi se donekle iskoristila ova turistička sezona.

Glavna parkirališta su dva otvorena i dva zatvorenog tipa. Naime, duž jednosmjerne ulice (ceste) kojom se ulazi u Grožnjan već ranije su označena parkirna mjesta, pa su i lani turisti (uglavnom oni) tražili gdje se plaća parkiranje, jer su već na to navikli u drugim mjestima. Tu su postavljena dva parkirna automata, a jedan je postavljen na najvećem, neasfaltiranom parkiralištu kod groblja, koje je dodatno prošireno s druge dvije strane groblja, tako da sada zaista ima mjesta dovoljno. Turisti koji dolaze uglavnom se tu i parkiraju i plaćaju, a tu se mogu parkirati i kamperi, dok je za autobuse određeno proširenje duž ceste kojom se dolazi i odlazi s tog mjesta.

Cijena jednog sata parkiranja osobnog automobila na označenim otvorenim parkiralištima je osam kuna. Parkirni automati koriste solarnu energiju, a primaju i novčanice (papirnate) i kovanice (metalne), ali ne vraća razliku, već ostatak do ubačenog iznosa pretvara u vrijeme dozvoljenog parkiranja. Ipak, ubacite li slučajno novčanicu velike vrijednosti, a ne planirate ostati u Grožnjanu toliko dugo, s kontrolorom koji obilazi parkirališta, može se dogovoriti način vraćanja preplaćenog iznosa, odnosno riješiti problem. Prilikom naplate u parkirni automat treba unijeti i registraciju automobila, što znači da se karta ne može prenositi na drugo vozilo. Inače, naplata parkiranja traje od 15. travnja do 15. listopada u vremenu od 8 do 22 sata, a osim novčanicama, može se platiti preko mobitela (m-parking) i PayDo aplikacije te kod kontrolora. Za autobuse se plaća 200 kuna za dva sata, a svaki daljnji sat je 50 kuna. Cijena za kampere i kamione je 25 kuna po satu. 

Godišnja povlaštena karta sto kuna

S obzirom da su gotovo sva slobodna mjesta pod naplatom, a unutar glavnog trga i unutrašnjem dijelu povijesne jezgre od ranije je zabranjeno parkiranje, povlaštenim kartama se pokušava izaći u susret mještanima i zaposlenicima koji su svaki dan u Grožnjanu. Godišnje povlaštene karte za sva parkirališta mogu dobiti mještani koji imaju prebivalište u staroj jezgri Grožnjana i godišnja karta iznosi 100 kuna za jedan automobil. Može se kupiti i više povlaštenih karata, za više automobila. Oni mogu parkirati na parkiralištima koja su rampom zatvorena za što dobivaju posebnu magnetsku karticu, a ukoliko na njima nema mjesta onda bilo gdje na označenim mjestima. Druga kategorija su građani ili pravne osobe koji nemaju prebivališta u Grožnjanu, a imaju apartmane ili kuće za goste ili poslovni prostor unutar starogradske jezgre i oni plaćaju 200 kuna godišnje za jedno parkirno mjesto. To se odnosi i na osobe zaposlene u Grožnjanu, koji također mogu koristiti i zatvorena parkirališta.

Postoje i tzv. komercijalne parkirne karte namijenjene fizičkim i pravnim osobama koje ne udovoljavaju ranijim uvjetima, a često dolaze u Grožnjan po bilo kojoj potrebi, na koncerte, izložbe i slično. Oni ako žele imati godišnju kartu plaćaju 500 kuna za neograničeno vrijeme parkiranja. Kako je naplata počela 1. kolovoza, za sve kategorije povlaštenih karata određena je proporcionalna cijena za ovu godinu. Kazna za sve prekršaje (dnevna karta) je 100 kuna. Povlaštene karte nabavljaju se u općinskoj upravi u Grožnjanu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum