POZIV PROIZVOĐAČIMA

S KLOBASICOM U EUROPU Predaja uzoraka kobasica od 28. do 30. siječnja

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
(D. ŠTIFANIĆ)

(D. ŠTIFANIĆ)


 Ocjenjivanje za izbor najbolje "Istarske klobasice po starinski" održat će se 31. siječnja u Svetom Petru u Šumi, dok će se 8. međunarodni sajam kobasice "S klobasicom u Europu" održati 21. i 22. ožujka

Pozivaju se zainteresirani proizvođači tradicionalnih istarskih kobasica da se odazovu na ocjenjivanje za izbor najbolje "Istarske klobasice po starinski" na osmom međunarodnom sajmu kobasica "S klobasicom u Europu" 21. i 22. ožujka. Na natjecanju mogu sudjelovati svi proizvođači koji u domaćinstvu za svoje potrebe na stari tradicionalni način proizvode istarsku kobasicu. 

Nagrade najboljima

Na natjecanju ne mogu sudjelovati proizvođači istarske kobasice i drugih suhomesnatih proizvoda koji imaju registrirane i odobrene objekte za proizvodnju i koji proizvode istarske kobasice u kontroliranim industrijskim uvjetima, a tradicionalno se natječu na sajmu svake godine. Preuzimanje uzoraka kobasica bit će se od 28. do 30. siječnja, od 8 do 15 sati u općinskim prostorijama. Ocjenjivanje će se održati 31. siječnja u Svetom Petru u Šumi.

Uzorak za ocjenjivanje mora sadržavati najmanje četiri murelića ili 50 centimetara dužine ako se kobasice rade u obliku kambe. Uz uzorak treba dostaviti ispunjenu prijavnicu koja je prilog pozivu.

Komisiju će sačinjavati provjereni senzorni analitičari, stručnjaci i doktori znanosti koji se bave proizvodnjom i ocjenjivanjem tradicionalnih kobasičarskih proizvoda, a ocjenjivat će se po standardnoj metodi ocjenjivanja suhih kobasica koju je prihvatio organizator manifestacije "S klobasicom u Europu". Nagrade za najbolje ocjenjene istarske kobasice podijelit će se tijekom održavanja sajma "S klobasicom u Europu", 22. ožujka u 18 sati u dvorani sajma. Šampion i najboljih deset uzoraka dobit će posebne nagrade, a najboljih pet kobasica novčane bonove sponzora i organizatora. 

Bogat sajmeni program

Inače, sajam je zamišljen kao događaj koji na poseban način promovira proizvodnju i prodaju tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih proizvoda, na jedinstvenom mjestu u centru turističke Istre, u najvećem hrvatskom "gradu od kobasica". Za vrijeme sajma održavat će se brojni sajmeni programi: degustacija i prodaja kobasičarskih i tradicionalnih proizvoda, izbori vitezova, nagradne igre, bogat glazbeni i sportski program, atrakcije i gastronomski događaji u znaku kobasica i specijaliteta koji se mogu pripremiti od kobasica, kao i sedmo svjetsko prvenstvo u nadivanju kobasica na beku.

Na sajmenim punktovima zorno će se prezentirati tradicija na najbolji mogući način. U sklopu manifestacije komisija senzornih analitičara ocjenjivat će kobasice u više kategorija pri čemu će se izabrati nacionalni i međunarodni šampioni u pet kategorija.

Organizator manifestacije je Općina Sveti Petar u Šumi uz potporu Vlade RH, Istarske županije, udruga i brojnih sponzora i podupiratelja. Želja im je da u budućim vremenima potaknu veću potrošnju tradicionalnih hrvatskih proizvoda, a tijekom ove godine održat će se drugo ljetno noćno izdanje koncem kolovoza pod nazivom "Okusi hrvatskog sela".

Sa završetkom uređenja prve "Hrvatske kuće od kobasica" stvorit će se uvjeti da Sveti Petar u Šumi postane cjelogodišnje mjesto okupljanja ljubitelja suhomesnatih proizvoda iz zemlje i inozemstva. Organizator očekuje da će međunarodni sajam "S klobasicom u Europu" posjetiti više od deset tisuća ljubitelja tradicionalnih kobasica i ostalih proizvoda. Zbog uvođenja novih programa i obogaćivanja koncepta sajma, a zbog velike zainteresiranosti za sudjelovanje na sajmu, pozivaju izlagače da već sada rezerviraju mjesto u izložbenim prostorima (dvorana, šator ili trg) sajma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter