Od 1. siječnja veća prava iz socijalnog programa

ROVINJ Naknada za prvorođeno dijete dvije tisuće, drugo tri, a treće 4.000 kuna

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
M. MIJOŠEK

M. MIJOŠEK


Povećane su jednokratne novčane i za drugo dijete pa će u idućoj godini iznositi tri tisuće kuna, a za svako slijedeće dijete četiri tisuće kuna

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rovinja financijski je podebljana Odluka o socijalnoj skrbi pa se ukupan iznos koji se iz proračuna izdvaja za određene kategorije građana popeo na 4,7 milijuna kuna. S primjenom ove odluke započet će se s prvim danom siječnja.

Subvencije za vrtić i prehranu

Veliki iskorak napravljen je za mlade roditelje, odnosno buduće stanovnike grada svete Eufemije. Konkretno, izdvajanja za novorođenčad su povećana pa će se s tisuću i pol kuna, koje je grad davao za prvu bebu, jednokratna novčana pomoć podići za 500 kuna. Nadalje, roditelji drugog djeteta dobit će tri tisuće kuna, dok će za treće i svako slijedeće dijete dobivati po četiri tisuće kuna.

        Kada je riječ o novim mjerama za obitelji s djecom, Grad Rovinj u punom će iznosu subvencionirati cijenu usluge dječjeg vrtića i prehrane učenika u osnovnim školama i to kad jedan od roditelja ostvaruje pravo na rad s pola radnog vremena radi pojačane njege djeteta ili njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, ili kad jedan od roditelja ostvaruje pravo na dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju.

Također, i neovisno o prihodima, za roditelje koji imaju dvoje ili više djece u vrtićima cijene usluga bit će povoljnije. Konkretno, za druge dijete cijena vrtića bit će subvencionira s trideset posto, a za treće i svako slijedeće s pedeset posto.

Osim toga, mislilo se i na jednoroditeljske obitelji i samohrane roditelje, čija mjesečna primanja ne prelaze dvije tisuće kuna po osobi i za koje će mjesečna subvencija grada iznositi pedeset posto od ukupne cijene usluga. Uz to, sa 70 na 80 kuna povećan je iznos koji se refundira roditeljima koji djecu samostalno voze u Pulu, u Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda i Školu za odgoj i obrazovanje u Puli. Također, uvodi se pravo na podmirenje troškova procjene razvoja djeteta u Dnevnom centru za rehabilitaciju u Puli.

Bolja skrb o socijalno najugroženijima

Uz nove (i)li "pojačane" subvencije Grada, valja podsjetiti i na one poznate koje se nastavljaju dodjeljivati i nadalje poput sufinanciranja prijevoza učenika srednjih škola, financiranja prijevoza djece s teškoćama u razvoju koja organizirano i kombijem idu za Pulu u Dnevni centar Veruda. Nadalje, osigurana je i isplata jednokratnih novčanih pomoći (na osnovu zaključaka komisije za socijalnu skrb), pomoć za podmirenje troškova stanovanja, mjesečne pomoći korisnicima prava Centra za socijalnu skrb, pomoći u paketima hrane i higijene za socijalno potrebite, kao i pomoć umirovljenicima koji imaju niže mirovine i koje se isplaćuju dva puta godišnje.

- Smatram da je od posebne važnosti bilo donošenje prijedloga Odluke o socijalnoj skrbi kojom smo nastojali dodatno poboljšati skrb o socijalno najugroženijim skupinama građana, korisnicima zajamčene minimalne naknade, osobama s invaliditetom i teškoćama u razvoju, umirovljenicima s nižim mirovinama, ali i financijski olakšati i poboljšati status obiteljima s više djece, rekao je gradonačelnik Marko Paliaga, dodajući da je ovom odlukom grad Rovinj, ne samo pokazao svoju socijalnu osjetljivost i skrb naspram sugrađana, već i svoju lidersku poziciju u kreiranju bolje, ugodnije i sigurnije budućnosti svojih žitelja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter