POZNATI VINAR IZ NEDEŠĆINE

ROMEO LICUL FUHTAR: Grožđe je prvoklasno BERBA ĆE BITI RANIJA, ALI VRHUNSKA


U berbu ćemo zbog povoljne vegetacije sigurno deset dana ranije nego inače. Napravit ću oko trideset tisuća litara vina koje plasiram na veletržišta, u hotele, a nešto i u izvoz za Italiju. Nešto se proda i na kućnom pragu. Proizvodim autohtonu malvaziju, teran, cabernet sauvignon, muškat žuti, a od ove godine i novu sortu rose koju sam nazvao po supruzi Ani s kojom sam u braku više od 50 godina, i zove se Santa Ana, kaže Romeo

Romeo Licul Fuhtar (78) iz Nedešćine poznati je vinogradar i vinar iz Nedešćine, vlasnik je 35 hektara zemljišta i OPG-a Romeo koji proizvodi vina pod istoimenim nazivom. Na Labinštini ga svi znaju kao Fuhtara, po obiteljskom imenu, ali u Nedešćini postoji i OPG Fuhtar u vlasništvu Valtera i Pjera Licula, što izaziva malu zabunu.

- Mi potječemo iz iste kuće, ali ja sam stariji i oduvijek poznat kao Fuhtar, jer naša priča počinje još 1850. godine i od tada se obiteljska tradicija proizvodnje vina prenosi s koljena na koljeno, kaže barba Romeo u čijem je vinogradu ovih dana narastao grozd stare talijanske sorte Terbiano težak oko dva i pol kilograma i dug 45 centimetara.

Najviše malvazije

- Imam skoro 80 godina, ali to nikada nisam još vidio. Kad sam prije 20 godina u talijanskom gradiću Rauscedu kupovao veću količinu sadnica malvazije, dobio sam na poklon i pedeset komada sadnica te stare talijanske sorte koju sam zasadio u svom vinogradu i sada imam grozd od gotovo pola metra dužine i više od dva kilograma težak, što je pravo čudo, kaže Licul koji u svom vinogradu ima 33 tisuće trsa. - Prevladava malvazija, nje ima oko 60 posto, 20 posto imam terana, a ostalo je cabernet sauvignon, muškat i chardonnay, govori Romeo koji nam s ponosom pokazuje i dio starih nasada, jer su to loze koje daju posebnu kvalitetu.

Vinograd se nalazi neposredno uz moderno obiteljsko imanje sa kušaonicom i vinskim podrumom.

- Ove godine očekujem vrhunsku berbu, grožđe je prvoklasno zahvaljujući dobroj godini, klimi i kiši. U berbu ćemo zbog povoljne vegetacije sigurno deset dana ranije nego inače. Napravit ću oko trideset tisuća litara vina koje plasiram na veletržišta, u hotele, a nešto i u izvoz za Italiju. Nešto se proda i na kućnom pragu. Proizvodim autohtonu malvaziju, teran, cabernet sauvignon, muškat žuti, a od ove godine i novu sortu rose koju sam nazvao po supruzi Ani s kojom sam u braku više od 50 godina, i zove se Santa Ana, kaže Romeo Licul.

Pomaže mu cijela obitelj; kćerka Mirjana i zet Roberto Paliska, bivši nogometaš Rijeke, te njihove kćeri - Antonela koja završava Ekonomski fakultet u Rijeci, i Roberta koja je diplomirani prehrambeni tehnolog i radi u struci. Svi žive u Nedešćini, a druga kćer, Dragica, nekadašnja rukometašica Rudara, živi u Italiji, ali njezin sin Marin pomaže noniću u proizvodnji vina, jer je student enologije na fakultetu u Udinama i trenutano se priprema za tromjesečnu praksu u Kaliforniji. (Napisao i snimio Branko BIOČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini