ANTIGENSKI TESTOVI

Rezultati brzog testiranja u Puli u dva dana otkrili 50 pozitivnih osoba. Oni ne ulaze u službenu statistiku. KOLIKO ISTRA ZAPRAVO IMA OBOLJELIH OD COVIDA?

Brzo testiranje može uvelike pomoći svim zdravstvenim službama te zdravstvenim i socijalnim ustanovama u smislu da se može na licu mjesta detektirati potencijalno zaražene osobe koje se onda izoliraju i time se zaustavlja daljnje širenje virusa.

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Brzi testovi na Covid-19 dostupni su odnedavno i u Puli. U dvije ambulante koje vodi dr. Dominik Gjoni građani mogu za 200 kuna napraviti antigensko testiranje i za 15-ak minuta dobiti rezultat jesu li pozitivni na koronu ili ne. Ovu je priliku iskoristilo više od stotinu osoba u dva dana, a među njima je otkriveno čak 50 pozitivnih.

Antigenski testovi manje su osjetljivi od PCR testova, ali brže daju rezultat, što je sada posebno dobrodošlo kad se na poziv za testiranje u pulskom Zavodu za javno zdravstvo čeka nekoliko dana. Međutim, s obzirom da su ovi brzi testovi novost u upotrebi i još uvijek se usavršavaju, i dalje se prati njihova učinkovitost, a njihovi rezultati trebali bi se uzimati s oprezom, preporuka je Svjetske zdravstvene organizacije. Negativan rezultat na ovakvom testiranju ne isključuje infekciju, posebno ako je količina virusa u organizmu mala, a to se najčešće događa na samom početku zaraze.

No, zato će u fazi u kojoj je pacijent vrlo zarazan i brzi testovi to otkriti vrlo pouzdano. Istraživački tim u berlinskoj bolnici Charite ispitivao je testove sedam dobavljača i ustanovilo se da se osjetljivost testa preklapa s količinom virusa. Drugim riječima, što je pacijent zarazniji, test će to prije otkriti. 

Antigenski su testovi ipak dobrodošli, jer nadopunjuju rad epidemiologa i omogućuju brže otkrivanje zaraženih ili potencijalno zaraženih građana i njihovih kontakata. A da bi njihovi rezultati bili što točniji, trebalo bi se testirati po mogućnosti unutar tri dana od pojave prvih simptoma.

S objavom prvih rezultata brzog testiranja postavilo se pitanje koliko onda Istra zapravo ima oboljelih od Covida. Prema dostupnim podacima epidemiologa i privatnih ambulanti, u dva dana je u Istri testirano između 1.100 i 1.200 osoba, a otkriveno je oko 220 zaraženih osoba, ili otprilike svaka peta osoba koja je pristupila testiranju.

Evo što o svemu tome kaže ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater