VARAŽDIN

U Varaždinskoj županiji testirano tisuću ljudi - četvrtina iz drugih županija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Varaždinskoj županiji u ponedjeljak je testirano više od tisuću građana, a četvrtina njih je iz drugih županija, rekao je u utorak načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin, koji drži da je to, među ostalim, i zbog najniže cijene PCR testa. 

Vugrin je na konferenciji za novinare rekao da su se s 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom sedmodnevna i 14-dnevna incidencija malo smanjile zato što u subotu i nedjelju, na Uskrs, nije bilo mnogo testiranih.

Dodao je da je županijski Zavod za javno zdravstvo u ponedjeljak imao posebno izazovan dan s obzirom na to da je, iako je bilo najavljeno samo 380 ljudi za uzimanje briseva, došlo više od tisuću ljudi.

„Evidentirani su građani iz svih sjevernih županija, pa čak i priobalnih županija, dosta je bilo i stranih državljana. Čak četvrtina evidentiranih briseva odnosi se na građane koji nisu iz naše županije“, rekao je načelnik varaždinskoga županijskog Stožera civilne zaštite.

Ustvrdio je kako je tome pridonijela činjenica da županijski Zavod za javno zdravstvo s 400 kuna ima najnižu cijenu PCR testova, a rezultati se dobivaju unutar 24 sata i uključuju besplatan prijevod na strani jezik.

Govoreći o cijepljenju, Vugrin je podsjetio da je Varaždinska županija u prva tri mjeseca i s prvim tjednom u travnju dobila 23.846 doza cjepiva.

„Najmanje jednu dozu dobile su 18.452 osobe, što je 11,1 posto naših građana, a 4309 osoba je dobilo dvije doze, dakle 2,6 posto“, dodao je Vugrin.

S obzirom na to da je za travanj najavljeno oko 5000 doza cjepiva, već ovoga tjedna Stožer će organizirati poseban punkt za cijepljenje, i to u petak u školskoj sportskoj dvorani Gospodarske škole u Varaždinu.

„Bit će pozvano 1100 naših građana starije životne dobi i s kroničnim bolestima prema prioritetnim listama liječnika obiteljske medicine i prema jasno utvrđenom rasporedu“, najavio je Vugrin i dodao da će u petak na raspolaganju biti isključivo cjepivo AstraZenece.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater