NOVA VLAST POMELA STARE PROJEKTE

REZIME: NOVI GRADONAČELNICI PULE I VODNJANA U AKCIJI Jeftinije je odustati od projekata sufinanciranih od EU nego ih nastaviti?

  Filip Zoričić tvrdi da će umjesto u Mehaniku novac preusmjeriti na dogradnju OŠ Kaštanjer i Šijana i omogućavanje jednosmjenske nastave ili u izgradnju garažne kuće, izgradnju nove osnovne škole, uređenje sportskih terena ili izgradnju staračkog doma

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ i Doria MOHOROVIĆ
(snimila Duška Palibrk)

(snimila Duška Palibrk)


Gradonačelnici Pule i Vodnjana Filip Zoričić i Edi Pastrovicchio odlučili su poništiti tri važne investicije bivše, IDS-ove vlasti što je izazvalo veliku pozornost u istarskoj političkoj javnosti. U Puli je u pitanje dovedena izgradnja Polivalentnog centra Mehanika, dok se u Vodnjanu radi o odustajanju od provedbe dva projekta vezanih uz MMC Torcio koja bi se sufinancirala novcem Europske unije.

Zanimljivo je da su argumenti što ih iznose gradonačelnici Pule i Vodnjana vrlo slični – a to su poskupljenje građevinskih radova, rizik za proračun i pitanje mogu li biti dovršeni u roku. U vezi te odluke, gradonačelnik Pule Filip Zoričić je na medijskoj konferenciji u četvrtak izjavio kako područje Polivalentnog centra Mehanika nije adekvatno za tu izgradnju i zbog klimatskih promjena. „Zbog podizanja razine mora, lokacija je jako podložna poplavama,“ rekao je Zoričić.

Porast cijena

- Nije da ja kao novi gradonačelnik sve odbijam od starog. Ono što je dobro, to ćemo nastaviti, a što nije nećemo, rekao je. Uz neadekvatnu lokaciju, kao razlog za odbijanje naveo je porast cijena građevinskog materijala te rizik da se projekt završi u dogovorenom roku.

Predsjednik IDS-a, župan i bivši gradonačelnik Pule Boris Miletić to je komentirao slijedećim riječima: „Pozivam gradonačelnika Zoričića da sazove tematsku sjednicu Gradskog vijeća gdje bi se upoznao s hvalevrijednim projektom izgradnje centra Mehanika u Puli. Imati na raspolaganju 35 milijuna kuna bespovratnih sredstava je nešto što bi grad Pula trebao znati iskoristiti. Svjesni smo da živimo u izuzetno centraliziranoj državi i lokalni proračuni ne mogu zadovoljiti sve potrebe svojih građana. Odbiti bespovratna sredstva u tako velikom iznosu znači nepoznavanje informacija o samom projektu ili potpuno nerazumijevanje upravljanja gradom. To je društveni, kulturni i gospodarski projekt koji je zasigurno potreban gradu Puli, rekao je župan Miletić.

IDS-ov Marin Lerotić, gradski vijećnik i saborski zastupnik, o tome kaže kako bi odustajanje od projekta Mehanike moglo „značiti kako novac iz EU neće biti iskorišten ni u Puli, ni drugdje u Istarskoj županiji.“ Riječ je o gotovo 35 milijuna kuna EU novca i devet milijuna kuna koje bespovratno daje država.

Saborski zastupnik IDS-a ne smatra realnom tvrdnju da je „krivo more“ odnosno da bi se zbog klimatskih promjena lokacija Mehanike mogla naći pod vodom. Što se pak tiče poskupljenja građevinskog materijala, to je činjenica koja vrijedi u cijeloj zemlji i na globalnom tržištu. Onda zbog toga ne bi trebali graditi ni drugu cijev tunela Učka, ni produžetak Ipsilona do Matulja,“ primjećuje Lerotić. U Vladi nemaju primjedbi na pulske projekte, podsjeća Marin Lerotić pa kaže: „Još 13. listopada prošle godine ministrica EU fondova Nataša Tramišak izjavila kako je Pula jedan od najboljih ITU gradova. A među razlozima nabrojila je i uključivanje okolnih gradova i općina u ITU projekte.“

SDP-ova gradska vijećnica Sanja Radolović – koja će za dvije godine rotacijom s Možemo! postati predsjednicom Gradskog vijeća Pule – cijelu priču o Mehanici vidi kroz brojke, ali i privilegiju tog projekta naspram nekih drugih.

„Projekt Mehanike vrijednosti je 77.351.662 kunu - od kojeg EU sufinanciranje iznosi 34.926.408 kuna. Dakle, ne radi se „samo“ o 18 milijuna kuna sufinanciranja nego puno više. Drugo, jako je zanimljivo kako je projekt Mehanike bio privilegiran u odnosu na projekt obnove Mornaričke bolnice i projekt Multimedijalnog centra Grada Vodnjana koji su se također prijavili na isti javni poziv. Naime, projekt Mehanike je na prvom Pozivu diskvalificiran, jer nije predana ispravna dokumentacija, a studija izvodljivosti samog projekta je ocijenjena kao katastrofalna od strane kontrolnog tijela. Međutim, opet se raspisuje poseban, novi poziv na koji se mogao javiti jedino grad Pula s projektom Mehanike,“ kaže Radolović.

„Nitko ne dvoji o tome da je Puli potreban moderan polivalentan centar, koji će se u prvom redu koristiti u kulturno-društvene svrhe, jer velika većina kulturnih, umjetničkih udruženja radi u neuvjetnim prostorima. Međutim, područje na kojem se trebao realizirati projekt je u prvom redu područje od izrazitog rizika za poplave. S druge strane, projekt je zaista pripremljen kako bi se reklo "samo da se nešto prijavi" bez glave i repa. Meni djeluje kao da se nekoliko njih sjelo u konobicu i reklo "ej do sutra moramo nešto prijaviti na taj ITU mehanizam da dobijemo milijune iz EU fondova pa daj da prijavimo štogod." U Puli trenutno ima više prioriteta poput doma za starije, izgradnje škola, vrtića, problem parkinga, fasada, nepostojanja kanalizacije u prigradskim naseljima i mogla bi tako do sutra nabrajati“, primjećuje SDP-ova Sanja Radolović.

Zoričić tvrdi da će novac preusmjeriti na dogradnju OŠ Kaštanjer i Šijana i omogućavanje jednosmjenske nastave, ili u izgradnju garažne kuće, izgradnju nove osnovne škole, uređenje sportskih terena ili izgradnju staračkog doma.

Prekratki rokovi

U Vodnjanu se radi o odustajanju od provedbe dva projekta za realizaciju MMC-a Torcio, odobrenih u sklopu ITU mehanizma koji se financiraju putem Europskog fonda za regionalni razvoj. O njima će gradsko vijeće raspravljati u petak.

Gradonačelnik Edi Pastrovicchio argumentira odustajanje od prijedloga prekratkim rokovima za realizaciju tako zahtjevne investicije. Rok je 31. prosinca 2022. godine, preveliko kreditno opterećenje za proračun Vodnjana te previsokim ponudama za izvođenje građevinskih radova.

„Rekonstrukcija ruševne stare uljare u Multimedijalni centar kroz dva projekta - gradnje ili „Obnove brownfiled područja MMC Torcio“ te opremanja odnosno „Revitalizacija građevinskog sklopa Torcio!“ primjer su neodgovornog upravljanja investicijama u Vodnjanu. Megalomanski projekt grad bi financijski unazadio za sigurnih tri milijuna kuna, a vrlo vjerojatno i za puno više od toga. Uz sufinanciranje fonda s 83 posto za gradnju i 55 posto za opremanje za opravdane troškove, ali uz evidentni rast troškova na tržištu, realizacija projekata pokazuje se kao opasna avantura za grad Vodnjan i njegove građane“, priopćava Pastrovicchio.

Gradonačelnik Vodnjana iznio je i slijedeću računicu po kojoj je ukupna vrijednost oba projekta MMC Torcio 9,75 milijuna kuna dok su ugovorena sredstva iz EU-a 7,15 milijuna kuna što znači kako bi udio grada iznosio 2,6 milijuna kuna.

Ali, kako kaže gradonačelnik, procijenjena vrijednost radova po projektu gradnje iznosi 5,35 milijuna kuna dok je najniža ponuda za projekt gradnje 5,82 milijuna kuna, a najviša 7,8 milijuna kuna. „Prihvatljivi troškovi za gradnju iznose 6,13 milijuna kuna, a bespovratna sredstva fonda 5,19 milijuna kuna. Sve tri ponude pristigle na natječaj za gradnju veće su od procijenjene vrijednosti radova i za ta povećanja raste udio sufinanciranja grada,“ poručuje vodnjanski gradonačelnik i dodaje.

„Za očekivati je da najniža ponuda od 5,82 milijuna kuna s PDV-om tijekom gradnje stvori niz vantroškovničkih radova - zakonski je prihvatljivo do 30 posto više, čime bi se troškovi gradnje približili najvišoj ponudi od 7,8 milijuna kuna. Na taj način udio Grada mogao bi iznositi i blizu 5 milijuna kuna.“

Projekt je izrađen 2017., u drugačijim gospodarskim uvjetima nego danas i davno prije pandemije COVID-19, a ugovoren je u listopadu 2020. godine. S evidentnim porastom cijena na tržištu danas se pokazuje kao izuzetan teret za Vodnjanštinu. On predviđa skupo i riskantno kopanje podruma usred stare jezgre, atraktivno, ali skupo dizajnersko rješenje uređenja prostora čime dobivamo objekt tlocrtne površine od 250 kvadrata upitne iskoristivosti. Vodnjan već sada ima više javnih prostora za manifestacije. MMC-om Torcio upravljao bi POU Vodnjan, čiju djelatnost financijski, nažalost, već pokriva grad. Bez plana održivosti i bez mogućnosti komercijalnog gospodarenja MMC-om prvih pet godina, za očekivati je da troškovi održavanja godišnje generiraju i nove gubitke koji bi opet pali na teret građana Vodnjanštine. Odustajanjem od projekta grad će morati podmiriti 240 tisuća kuna MRRFEU te još 67 tisuća kuna troškova za obavljene usluge, što je puno bezbolnije nego priuštiti si milijunska opterećenja,“ poručuje Edi Pastrovicchio.

On dodaje kako se pitanje MMC-a Torcio postavlja u trenutku kada Vodnjan provodi dva projekta za ceste u poslovnim zonama Vodnjan sjever i Galižana, vrijedne 6,6 milijuna kuna i 6,8 milijuna kuna. „Za provedbu četiri projekta iz ITU mehanizma – dva za Torcio i dva za ceste, Grad se mora kreditno zadužiti u iznosu od oko 23 milijuna kuna! Torcio, podsjećamo, mora biti izgrađen do konca 2022. godine! Prevelik je to rizik da bi dobili još jedan javni i društveni prostor koji bi služio samo za pokazivanje. Prioriteti bi trebali biti i bit će oni projekti koji služe gospodarskom razvoju i direktno građanima Vodnjanštine“, poručuje gradonačelnik Vodnjana.

Predsjednik vodnjanske podružnice IDS-a Filip Macan, koji je bio i kandidat te stranke za gradonačelnika, iznio nam je stajalište svoje stranke.

"Ruševna stara uljara, ruglo u samome centru Vodnjana, mogla je postati novi kulturno-društveno-edukativni polivalentni centar Vodnjanštine, namijenjen svim građanima, a posebice mladima, udrugama i ustanovama. Obnovom, rekonstrukcijom i uređenjem objekta stvorili bi se uvjeti za snažan iskorak prema modernizaciji i atraktivnosti kulturnih, društvenih i turističkih sadržaja koji se nude na području grada Vodnjana, a samim time ovim bi se projektom zasigurno revitalizirala stara jezgra naselja“, poručio je Macan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum