O BUDUĆEM IZGLEDU RAPCA

RASPRAVA ARHITEKATA: Studija koja će kvalitetno definirati sve potrebe Rapčana za narednih 30 godina

Obuhvat Centralne zone Rapca je prostor od oko 15 hektara, od čega je nešto više od polovice kopnenog djela i gotovo isto toliko morskog, a u naravi je to prostor od hotela "Adoral" ispod Ulice slobode do hotela "Amfora" te okomito od Ulice slobode okomito prema Pentoli do obale

| Autor: Branko BIOČIĆ
Centralni dio naselja Rapca koji je obuhvaćen planom

Centralni dio naselja Rapca koji je obuhvaćen planom


Kao jedan od preduvjeta za dobro zajedničko planiranje budućnosti određene lokalne zajednice jest saslušati mišljenje više ljudi. Upravo zbog toga i na tom tragu je ovog tjedna održana još jedna fokus grupa u sklopu realizacije studije budućeg uređenja centralnog dijela naselja Rabac kojeg izrađuje tim na čijem je čelu poznati arhitekt Idis Turato.

Voditelji dr. Idis Turato i dr. Maroje Mrduljaš

Nakon što je, kako je već i najavljeno, u prvim mjesecima ove godine održano nekoliko sličnih radionica, ovog je tjedna održana i s više labinskih arhitekata koji su svojim aktivnim sudjelovanjem i idejama još jednom pokazali kolika je važnost ovog dokumenta i u konačnici, koliko je važno uređenje ovog dijela naselja Rabac. Kako je rečeno, to uređenje mora biti primjereno sadašnjem, ali i budućem vremenu te funkcionalnosti.

Podsjetimo, Grad Labin je pokrenuo postupak izrade arhitektonske studije Centralne zone Rapca koja obuhvaća prostor od oko 15 hektara, od čega je nešto više od polovice kopnenog djela i gotovo isto toliko morskog djela, a u naravi je to prostor od hotela Adoral ispod Ulice slobode do hotela Amfora te okomito od Ulice slobode okomito prema Pentoli do obale.

Sklopljen je ugovor s Arhitektonskim fakultetom iz Zagreba, a voditelji ovog zahtjevnog procesa su priznati arhitekta dr. Idis Turato te dr. Maroje Mrduljaš. Primarni zadatak je izrada arhitektonsko-urbanističko-istraživačke studije kako bi se utvrdili svi bitni elementi zahvata.

Na samom početku, studenti arhitektonskog fakulteta iz Zagreba odradili su terenski rad te se započelo s radionicama i radnim sastancima.

Nastavljaju se radionice s građanima

Kroz naredne mjesece, nakon što su odrađeni sastanci s predstavnicima javnopravnih tijela, hotelijerima, a ovaj put i arhitektima u izradu dokumenta koji je od vitalnog interesa i koji će definirati razvoj Rapca u narednim desetljećima, bit će uključeni svi koji žele pomoći da se ovim dokumentom jasno postave smjernice daljnjeg razvoja. Tu se prije svega misli na građane, stručnu javnost, poduzetnike i obrtnike koji djeluju u ovom području, ali i sve ostale zainteresirane.

- Za ovakav pristup izradi studije uređenja centralnog djela našeg Rapca pristupili smo upravo zbog toga jer stavljanje više glava zajedno i aktivno sudjelovanje u zajedničkom planiranju ovog prostora za narednih 20 - 30 godina uz stručno vodstvo stručnjaka poput profesora Turata i Mrduljaša, može donijeti rezultat kakav svi priželjkujemo. Ova održana radionica sa stručnjacima, labinskim arhitektima otkrila je mnogo i još jednom kroz veliku zainteresiranost i dobre ideje pokazala da smo na pravom putu i da će konačni rezultat sigurno biti na zadovoljstvo svih Labinjana i Rapčana. Na isti način, radionice će se održavati i dalje te će se, osim stručnjaka, uključiti i sve građane jer je cilj zaista da ova studija kvalitetno definira sve potrebe koje Rabac ima u budućnosti, istaknuo je nakon održane radionice u Gradskoj knjižnici labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum