TERET NA GRAĐANE

PULA U SPIRALI INFLACIJE: Sedam gradskih poduzeća znatno poskupjelo usluge u svega nekoliko mjeseci

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Među onima koji su povisili cijene su Herculanea i Tržnica

Među onima koji su povisili cijene su Herculanea i Tržnica


Prošlo je deset dana otkako je Pula Parking poskupio cijene parkiranja u Puli. To je već sedmo gradsko poduzeće koje je povisilo cijenu svojih usluga u protekla četiri i pol mjeseca. Tako velik broj društava koja su u kratkom vremenu višestruko poskupjela cijene, nije viđen od hiperinflacije koja je bila prije 30 godina.

Tada je službena valuta plaćanja bio hrvatski dinar, a sada brojimo posljednje mjesece života hrvatske kune, nakon čega čekamo efekte novog rasta cijena koje će nam donijeti euro. Posljedice na standard građana tek će se vidjeti od ovih posljednjih poskupljenja, ali ni to nije kraj jer se uskoro očekuje novi rast cijena zbog poskupljenja cijene energenata, transporta…

Posljednje poskupljenje od tvrtke Pragrande datira iz 2017. kada su udvostručili pražnjenje septičkih jama. Rast cijena usluga Pulaprometa, Castruma Pula 97 i Monte Gira odavno nismo vidjeli, ali je Plinara prva primijenila nove više cijene u ovoj godini. Učinili su to 1. travnja i bila bi dobra šala da direktor tog društva nije posve ozbiljno upozorio kako rast nije bio drastičnih 37 posto, koliko se najavljivalo, nego 11 posto, s 3,7 na 4,05 kuna po kubiku plina. Cijena nije dramatično rasla zahvaljujući intervenciji Vlade koja je snizila PDV na plin s 25 na pet posto. Bilo je to prvo gradsko društvo koje je povisilo cijene, a ostala društva su se samo redala.

Rast cijena u Puli

Građani su posebno osjetljivi kad poskupljuje voda

Vodovod Pula je 1. lipnja poskupio fiksni i varijabilni dio računa, ali različito - ovisno o kategoriji korisnika. Opravdavajući svoju odluku, iz pulskog vodoopskrbnog poduzeća su komentirali da je to posljedica drastičnog povećanja troškova energenata, sirovina i materijala te ostalih troškova poslovanja, a koji utječu na kompletan sustav distribucije vodoopskrbe pa je, po njima, bilo nužno korigirati cijene vodnih usluga za sve kategorije korisnika, a sve u cilju održavanja kvalitete usluge.

Od svih korisnika koje opskrbljuje pulski Vodovod najveće poskupljenje predviđeno je za poljoprivrednike koji vodu koriste za navodnjavanje svojih nasada. Njima je cijena kubika vode porasla za čak 23,46 posto! Do lipnja su kubik (1.000 litara) plaćali 3,41 kunu, a nakon toga 4,21 kunu. Izračunali smo i koliko su prosječno porasti račun od 1. lipnja za korisnike stambenih objekata na području grada Pule. Oni koji troše 10 kubnih metara vode na mjesec, od 1. lipnja plaćaju 6,1 posto više, odnosno umjesto 190,4 kuna plaćaju 202,81 kunu. Oni koji troše 20 kubnih metara vode od lipnja plaćaju 6,1 posto više. Do lipnja su plaćali 352,5 kune, a nakon toga 374 kune. Zaključujemo kako je najmanje poskupila voda korisnicima poslovnih prostora, svega sedam posto, ali oni ionako plaćaju najskuplju vodu od svih korisnika Vodovoda.

Od početka lipnja datiraju i nove cijene Tržnice. Direktno one ne pogađaju kupce na zelenoj tržnici već one koji tamo prodaju robu. Neki su prodavatelji više cijene zakupa stolova ugradili u cijene svojih proizvoda, a drugi razmišljaju isplati li im se uopće dolaziti prodavati svoje povrće i voće da bi sve što zarade ostavljali Tržnici za najam stola i Pula Parkingu za najam parkirnog mjesta.

Rast cijena u Puli

Plinara je poskupljenje prva najavila

Od lipnja je dnevna rezervacija stola poskupjela je s 50 na 60 kuna, a mjesečna s 440 na 460 kuna. Iz Tržnice su opravdali svoj potez kako su bili primorani uskladiti cijene da bi mogli pozitivno poslovati te osigurati sve usluge svojim zakupcima. Oni u cijenu dnevnih naplata i rezervacija ukalkuliraju razne troškove koji su se višestruko povećali, a teret povećanja troškova već je nekoliko godina preuzela Tržnica. Prilikom poskupljenja su naveli da im je najveći udarac na poslovanje zadan u jeku pandemije Covida-19 kada su znatno porasli svi troškovi poslovanja na neizdrživu razinu.

Početkom lipnja je otvoren kamp na Fratarskom otoku, a nove više cijene su dočekale one koji tamo ljetuju. Dnevna cijena šatora je poskupjela s 20 na 25 kuna na dan, ali se korisnicima odobrava popust od 10 posto za plaćanje dnevne cijene šatora unaprijed za 30 i više uzastopnih dana. Povećana je i cijena usluga broda za prijevoz putnika do otoka. Lani je M/B Odisej naplaćivao 10 kuna, a ove godine vožnju u jednom pravcu naplaćuju 15 kuna. No, tko kupi 20 karata odjednom plaća lanjsku cijenu od 10 kuna po vožnji.

Mnogi Puljani su proteklih godina svjedočili da su im računi za odvoz smeća poskupjeli i do 400 posto. Novi još skuplji cjenik je Herculanea uvela 1. srpnja. Četveročlanoj obitelji je tada odvoz otpada poskupio od 15 do 23 posto, ovisno o tome koriste li vlastite ili (polu)podzemne spremnike. Odnosno, za vlastiti spremnik su dotad plaćali 102,9 kuna, a nakon srpnja 119 kuna. Ista takva obitelj koja smeće baca u zajednički spremnik izdvajala je 116,4 kune, a od srpnja 143,4 kune. Iz Herculanee su se opravdavali da poskupljenjem žele utjecati na povećanje selektivnog odlaganja i smanjenje količine miješanog komunalnog otpada. No, s obzirom da se do kraja 2022. sve korisnike planira prebaciti na uslugu korištenja vlastitih spremnika ili (polu)podzemnih spremnika, to znači da ovaj viši rast cijene (23,2 posto) neće vrijediti u 2023.

Rast cijena u Puli

Korištenje sportskih dvorana i terena je drastično poskupilo

To što je 1. kolovoza Pula Sport poskupio svoje usluge neće brinuti mnoge građane koji njihove usluge ne koriste. No svakako su glavobolje od novih cijena dobili čelnici sportskih klubova koji sada balansiraju hoće li više cijene nadomjestiti s novcem iz gradskog proračuna ili će ih morati preliti na svoje članove tako da im poskupe članarine. Nove cijene najviše pogađaju rekreativce koji povremeno koriste sportske sadržaje Pula Sporta. Njima je igranje tenisa na Bunarini poskupjelo s 30 na 75, plivanje u Gradskim bazenima Pula s 25 na 52 kuna, a trčanje atletskom stazom stadiona SRC-a Veruda s 25 na 37,68 kuna. To je tek dio promjena u novom cjeniku koji ima 92 stavke.

Iz Pula Sporta su opravdali više cijene jer njima ciljaju postići veće prihode koji će im omogućiti redovito održavanje i rad objekata te su u nove cijene ukalkulirane očekivane više cijene plina i struje

Cijene parkinga je od svih gradskih usluga najviše poskupjela. Sat parkiranja s četiri kune poskupio je na 9-15 kuna, a u užem centru grada s 15 na 30 kuna. To su cijene za ljetno razdoblje naplate koje traje do 30. rujna. Međutim, nove više cijene nisu promijenile navike vozača koji i dalje popunjavaju najskuplja parkirna mjesta. Novo stanje predstavlja problem onima koji žive u predgrađu pa dolaze u centar radi tržnice ili gradskih/državnih ustanova. Oni su primorani plaćati nove više cijene da bi došli do tih institucija, ako žive u zoni gdje je slaba prometna povezanost autobusima Pulaprometa.

Od prije 10 dana dvostruko su skuplje povlaštene stanarske karte za petu zonu, a značajno smanjen broj parkirnih mjesta obrtnicima i korisnicima poslovnih prostora u toj zoni koji će trebati potražiti slobodno mjesto na privatnim parkinzima. Ne bi trebao biti udar na građane proširenje parkirne zone naplate na 20 dodatnih ulica. Stanarima tih ulica sada je veći problem što im stanovnici drugih krajeva zauzimaju parkirna mjesta ispred kuća i stanova pa nemaju gdje parkirati. Kada novi sustav naplate bude u funkciji onda će tamo moći parkirati samo oni koji plate devet kuna na sat. To će mnoge potaknuti da potraže druga mjesta za parkiranje i oslobode prostor za stanare koji će plaćati povlaštenu stanarsku karta od 40 do 50 kuna mjesečno.

Novo poskupljene Pula Parkinga došlo je kao posljedica prevelikog pritiska vozača na centar grada i želja gradskih otaca da ih višim cijenama parkinga usmjere na korištenje autobusa. Pulapromet i dalje naplaćuje sedam kuna sat vremena vožnje za one koji plaćaju beskontaktnim vrijednosnim kartama za nadopunjavanje što je prihvatljiva cijena onima koji imaju velik broj linija u svom kvartu. Stoga je računica jednostavna. Isplati li se sa 30 kuna platiti sat parkinga ili dvije povratne autobusne karte? Mnogim obiteljima će i dalje biti prihvatljiviji skuplji parking od kupnje nekoliko autobusnih karata.

Kada su gradska poduzeća povisila cijene u 2022.:

1. travnja - Plinara

1. lipnja - Vodovod Pula

1. lipnja - Tržnica

10. lipnja - Fratarski

1. srpnja - Pula Herculanea

1. kolovoza - Pula Sport

6. kolovoza - Pula Parking

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini