SVETI DUH

PRVA MAŠKARANA BALINJERADA SKROBARSKIH MAŠKARA: Adrenalin i maškare dobitna su kombinacija

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Najmaštovitija i najatraktivnija u "spustu" bila je ekipa korona virusa iz Sovinjaka koja je osvojila prvo mjesto. Na drugo mjesto plasirala se borbena jurilica iz Roča, na treće Jamajka bob miješane ekipe iz Svetog Martina i Črnice, a na četvrto ekipa Škuljari koja se nizbrdo spustila u kadi na kotačićima

Da su adrenalin i maškare dobitna kombinacija pokazala je prva maškarana balinjerada koju su, u sklopu Buzetskog karnevala, u Svetom Duhu kod Štrpeda organizirale Skrobarske maškare. Buzet odlikuje višestoljetna pusna tradicija, a ujedno je grad oktana s bogatom tradicijom auto i raznih drugih sportskih utrka, pa ne čudi da je maškarana balinjerada u svom prvom izdanju, privukla čak dvadesetak posada iz cijele Buzeštine. Pojedinačno, u paru ili grupi, odmjerili su svoje snage na sto i pedesetak metara dugoj dionici s preprekama.

Ponosni na balinjeradu

Od juniora koji su se po nizbrdici spuštali romobilom pa sve do veterana, svi su si dali puno truda i maštovito maskirali sebe i svoje voziće. Start je bio kod crkvice, a cilj kod Vilstroja. Balinjeradu je, kao što to i priliči, otvorio pusni gradonačelnik Don Mateo Skrobarić, a starter je bio Valentino Flego, ujedno voditelji Skrobarskih maškara.

Korona virus zauzeo je prvo mjesto na prvoj balinjeradi (Foto TZ Buzet)

Najmaštovitija i najatraktivnija u spustu bila je ekipa Korona virusa iz Sovinjaka koja je osvojila prvo mjesto. Na drugo mjesto plasirala se Borbena jurilica iz Roča, na treće Jamajka bob miješane ekipe iz Svetog Martina i Črnice, a na četvrto ekipa Škuljari koja se nizbrdo spustila u kadi na kotačićima.

U Skrobarskim maškarama koji su uoči balinjerade u Društvenom domu u Svetom Duhu organizirali dječju matineju, a nakon nje i maskenbal, oduševljeni su odazivom na sva tri svoja sadržaja, a posebice su ponosni na balinjeradu.

Ročka borbena jurilica (Foto TZ Buzet)

- Htjeli smo organizirati jedan novi sadržaj i privući što više posjetitelja možda i one koji inače ne idu u maškare, ali vole pogledati balinjeradu, kaže Valentino Flego.

U pripremi trka s karićima

- Maškarana balinjerada hvalevrijedan je novi pusni sadržaj, složio se i Hari Vidović, direktor Turističke zajednice Grada Buzeta pod čijom se koordinacijom odvijaju svi sadržaji Buzetskog karnevala. Otkrio nam je kako u Turističkoj zajednici sada razmišljaju o još jednoj novoj manifestaciji, neovisno o Buzetskom karnevalu, poput trke s karićima u više kategorija.

Maštoviti i veseli karići razveselili su i brojnu publiku (Foto TZ Buzet)

- Cilj je očuvati tradiciju jer svi smo vozili kariće u djetinjstvu pa je želja educirati školarce kako se izrađuju, kao i organizirati natjecanja na više lokacija diljem buzetskog područja, rekao je Vidović.

Sezona maškara, koju nazivaju i petim godišnjim dobom, u punom je jeku, a s najvećim nestrpljenjem očekuje se veliki maškarani mimohod koji će na pusnu nedjelju, 23. veljače u Buzetu okupiti sedam velikih grupa s buzetskog područja i nekoliko gostujućih grupa, s više od tisuću sudionika.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini