Naglasak na prometnoj infrastrukturi

Proračun Grada Labina za 2020. planiran na 132 milijuna kuna DOGODINE KREĆE IZGRADNJA DOMA ZA STARIJE

| Autor: Branko BIOČIĆ

Stabilnost financija nije upitna, jer naplata prve rate kredita stiže u ožujku 2022. do kada ističu dva dosadašnja zaduženja tako da Grad Labin neće biti dodatno zadužen, rekao je gradonačelnik Valter Glavičić

 

Posljednju sjednicu labinskog Gradskog vijeća obilježila je rasprava o nacrtu proračuna za 2020. godinu planiranom u iznosu od 132 milijuna kuna, što je 23 posto više u odnosu na ovogodišnji. Najzanimljivija investicija grada Labina kreće sljedeće godine, a riječ je o izgradnji Doma za starije osobe u Labinu koja će, prema najavama pročelnice za prostorno planiranje i izdavanje akata za gradnju Anamarije Lukšić, započeti u travnju s rokom izgradnje 18 mjeseci. 

Investicija od 34 milijuna kuna

Za ovu investiciju od 34 milijuna kuna sredstva će se osigurati putem kredita. Ovu veliku investiciju podržava i Istarska županija koja je u svom proračunu predvidjela sudjelovanje u otplati kredita u visini 50 posto svih troškova, odnosno glavnice i kamate.

- Sljedeće godine proračun je obilježen investicijom koju smo dugo čekali, gradnjom Doma za starije. U veljači planiramo zatražiti suglasnost Vlade na zaduživanje, a u travnju i početak gradnje. Valja napomenuti da stabilnost financija nije upitna i da naplata prve rate kredita stiže u ožujku 2022. do kada ističu dva dosadašnja zaduženja tako da Grad Labin neće u ukupnoj sumi zaduženja biti dodatno zadužen. Osim Doma za starije iz nacrta prijedloga jasno je vidljivo kako ne stajemo ni s drugim kapitalnim investicijama, a naglasak je na prometnoj infrastrukturi. Tako će se otkupiti zemljišta za rabačku zaobilaznicu te sanaciju Pulske i Istarske ulice, rekao je, između ostalog, gradonačelnik Valter Glavičić.

Također, najavljena je i izgradnja parkirališta ispod groblja u naselju Rabac, sanacija nogostupa u Ulici Mate Blažine, postava nove javne rasvjete u naselju Kapelica i Breg Ivanovci, kao i sanacija kolnika Istarske ulice na Katurama od područne škole "Ivo Lola Ribar" do skretanja za jaslice. Tu su još i sanacija Pulske ulice, kolnik kroz naselje Kapelica od kružnog toka do skretanja za Kanfareliće, postava stupića na dio nogostupa u naselju Rabac iznad hotela Amfora. Najavljena je i izrada glavnog projekta rekonstrukcije infrastrukture u starogradskoj jezgri, kao i projekt sanacije rudarskih kupatila i lifta. Prema najavi, planira se i izrada nove Strategije razvoja grada Labina. 

Sve bolji socijalni pokazatelji

Što se tiče socijalnog programa, mladi su i dalje visoko na listi prioriteta, a po riječima pročelnika za društvene djelatnosti Borjana Batagelja, količina novca za socijalu se smanjuje s obzirom da se smanjuje i broj zahtjeva što je odličan pokazatelj razvoja grada. U domeni kulture, nakon nedavnih dobrih vijesti o zaštiti labinjonske cakavice kao nematerijalne kulturne baštine, sljedeća godina posvećena je obilježavanju 500. godišnjice rođenja Matije Vlačića Ilirika za što je u proračunu predviđeno 180 tisuća kuna.

- Proračun Grada Labina za sljedeću godinu je uravnotežen i stabilan, razvojan i održiv. Povećanje od 19 milijuna kuna napravljeno je sukladno uputi Ministarstva financija jer se od sljedeće godine sredstva Ministarstva za plaće prosvjetnih djelatnika spuštaju u gradski proračun, odnosno radi se samo o dijelu koji se do sada isplaćivao direktno iz državnog proračuna što više neće biti slučaj, rekao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić te najavio veliki korak toliko željenoj modernizaciji i digitalizaciji gradske uprave.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini