NOVA TEHNOLOGIJA

PROJEKT OD STRATEŠKOG RAZVOJA REPUBLIKE HRVATSKE VRIJEDAN 197,8 MILIJUNA KUNA: Grade se pročistači otpadnih voda u Umagu i Novigradu  

| Autor:  Sanja BOSNIĆ
Prikaz postrojenja za obradu otpadnih voda

Prikaz postrojenja za obradu otpadnih voda


U Gradskoj vijećnici Umaga jučer je svečano potpisan ugovor o izdvojenim radovima "Projektiranje, izgradnja i probni rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Umag i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Novigrad u okviru projekta Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag - Savudrija - Novigrad istarski". Ugovor su potpisali Boris Savnik, direktor vodećeg člana zajednice Hidroinženiring d.o.o., i g. Krešimir Vedo, predsjednik uprave "6. maj odvodnja", kao investitor.

- Tehnologija koja se uvodi novim uređajima za pročišćavanje otpadnih voda predstavlja vrhunac kvalitete u pročišćavanju otpadnih voda. Sam sustav je vizualno atraktivan, nižih operativnih troškova, a višeg stupnja pročišćavanja, izjavio je Vedo prilikom potpisivanja ugovora.

Vrijednost predmetnog ugovora za projektiranje, izgradnju i probni rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Umag i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i probni rad te uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Novigrad iznosi 197.854.247,65 kuna bez PDV-a (odnosno 247,3 milijuna kuna s PDV-om). Nešto više od 71 posto čine bespovratna sredstva Europske unije, a preostalih 29 posto u jednakim udjelima financiraju Republika Hrvatska, Hrvatske vode d.o.o., a razliku do sto posto pokrit će tvrtka 6. Maj odvodnja d.o.o., odnosno jedinice lokane samouprave Umag, Novigrad i Brtonigla.

Svečanom činu potpisivanja ugovora prisustvovali su Davor Kalčić iz Hrvatskih voda i gradonačelnici gradova uključenih u projekt, Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga, Anteo Milos, gradonačelnik Novigrada i načelnik Općine Brtonigla Paolo Klarić.

- Projekt je idejno započeo u 2011. godini pa je u 2013. izrađena studija izvodljivosti, u 2016. studija utjecaja na okoliš te je započelo projektiranje i ishođenje suglasnosti, da bi u 2017. ishodili lokacijsku dozvolu i započeli s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa na terenu. U 2018. godini dogodio se ključni moment kada projekt biva proglašen strateškim projektom Republike Hrvatske što je bitno ubrzalo proceduru u finalizaciji projekta. Tako je već početkom 2019. dovršena sva dokumentacija i dan zahtjev za potpisivanje ugovora za projektnu prijavu na EU fondove, da bi istoga ljeta, napokon potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, opisivao je Vedo dugotrajne proceduralne korake koji su vodili do aktualnog trenutka - konačnog pristupanja potpisivanju ugovora za početak gradnje.

Po izgradnji novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na novoj lokaciji, postojeći uređaj u Umagu i Savudriji odlazi u povijest, istaknuo je Vedo opisujući tehničke karakteristike novog uređaja za pročišćavanje.

- Odabrali smo tehnički-tehnološko najsuvremenije rješenje koje predviđa mehanički stupanj pročišćavanja kroz kombinirani uređaj s dvije nezavisne linije, s vrlo sofisticiranom tehnološkom opremom koja omogućava biološko pročišćavanje u jednoj jedinstvenoj zgradi za liniju vode. Isto tako predviđena je i izgradnja postrojenja za obradu mulja kao zasebne tehnološke zgrade - linije mulja. Tako obrađeni mulj dopremat će se do postrojenja za solarno sušenje mulja na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Umaga gdje je predviđeno sušenje mulja do minimalno 75 posto suhe tvari. Radove na kompleksnom projektu izvodit će zajednica etabliranih ponuditelja s dugogodišnjim iskustvom u sličnim poslovima: Hidroinženiring d.o.o. CID-čistilne naprave d.o.o., CID s.r.l. (Italija) te Godina d.o.o., naveo je Vedo i najavio početak izgradnje koncem ljeta 2021. godine, a predviđeno trajanje radova je 44 mjeseca.

Prema riječima gradonačelnika Novigrada Antea Milosa, radi se o povijesnom projektu na ovim prostorima, najvećim u zadnjih 50 godina.

- Samo na području Novigrada ukupna vrijednost projekta iznosit će 120 milijuna kuna. Pročistač otpadnih voda dio je sveobuhvatnog plana koji se odnosi i na izgradnju novih kolektora, no ono što je najbitnije, ovim zahvatom realizirat ćemo zamjenu komunalne infrastrukture u starogradskoj jezgri Novigrada. Na taj način povijesna jezgra dobit će potpuno novu kanalizacijsku mrežu vezanu na novi uređaj, gdje nova tehnologija neće dozvoliti prodor slane vode. Bespovratna europska sredstava doprinijet će da stari dio Novigrada osvane u novom ruhu. Ono što pak ne smijemo smetnuti s uma je nesaglediva prednost ovog projekta u budućem razvoju našeg kraja jer uz sve navedeno dobivamo i visoko pročišćenu kvalitetu vode, takozvanu tehničku vodu koja se može ponovno koristiti za razne potrebe grada, a osobito za navodnjavanje poljoprivrednih površina. Za nas je realizacija projekta višeznačna jer voda se već sada s ovim klimatskim promjenama pokazala kao najdragocjeniji resurs, odnosno energent održivog razvoja. I kada se tomu pridoda da smo pokriveni s 90 posto financijskih sredstva iz EU fondova i RH, ovo je za nas win-win projekt, a posebice iz perspektive dugoročne zaštite okoliša, izjavio je Milos uz zahvale svima koji su doprinijeli realizaciji projekta.

Paolo Klarić, načelnik Općine Brtonigla, naglasio je pak da će se u skoroj budućnosti pokazati da je ovaj projekt bio povijesni i za njihovo komunalno poduzeće "6. maj" kao i za gradove i općinu uključene u projekt.

- S obzirom da općinu razvijamo i brendiramo kroz ekoproizvodnju i ponudu, taj će projekt znatno unaprijediti naš razvoj u tom smislu, posebno zbog mogućeg korištenja pročišćenih voda u poljoprivredi. Trenutačno u općini raspolažemo s dva kolektora u većim naseljima, ali oni nemaju visok stupanj tehnologije pročišćavanja pa nisu ekološki prihvatljivi. Naš sljedeći korak predviđa da i druga manja, udaljenija naselja priključimo na sustav, za što već postoje i neki planovi. Na taj način će se cijela općina razvijati ravnomjerno kao 'ekoopćina', čime doprinosimo održivom razvoju i očuvanju prirode, u obuhvatu širega okruženja gdje će se ovaj projekt realizirati na potezu Savudrija-Umag-Novigrad, naglasio je Klarić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum