BUZET

PROJEKT "InCITY+": Poticanje poduzetništva radi stvaranja povoljnijeg poduzetničkog okruženja

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Provedenom analizom o stanju socijalnog dijaloga u društvu, Grad Buzet i ostali akteri posjeduju ključne informacije koje će im pomoći u kreiranju aktivnosti koje vode ka jačanju socijalnog dijaloga u Buzetu i nastojati će organizirati daljnje educiranje radnika i poslodavaca

Završen je projekt "InCITY+" - nastavak izgradnje socijalnog dijaloga na području Grada Buzeta, odobren u sklopu natječaja Jačanje socijalnog dijaloga faza III, vrijedan 450.650 kuna. Projekt se financira u sklopu Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali", sredstvima Europskog socijalnog fonda u stopostotnom iznosu, a provodio se od listopada 2018. do srpnja ove godine.

Sindikat kao partner

Glavni cilj nastavak je izgradnje održivog "socijalnog dijaloga" između predstavnika lokalne vlasti i poduzetnika te obrtnika te prijelaz u sljedeću fazu stvaranja čvršćeg participativnog odnosa u kreiranju i donošenju mjera za poticanje poduzetništva radi stvaranja povoljnijeg poduzetničkog okruženja. Projektni partner Gradu Buzetu je Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije.

U sklopu projekta InCity+ provedeni su anketni upitnici s više od 100 osoba, sudionika socijalnog dijaloga (socijalni partneri, sindikat, poslodavci, radnici), kako bi se utvrdilo trenutno stanje socijalnog dijaloga na buzetskom području te predložili alati i mjere kojima bi se mogao poboljšati. Izrađen je strateški dokument analize stanja socijalnog dijaloga s alatima i mjerama za njegovo poboljšanje. Provedenom analizom o stanju socijalnog dijaloga u društvu, Grad Buzet i ostali akteri posjeduju ključne informacije koje će im pomoći u kreiranju aktivnosti koje vode ka jačanju socijalnog dijaloga u Buzetu i nastojati će organizirati daljnje educiranje radnika i poslodavaca.

Provedeno je 15 predavanja za više od 100 sindikalnih povjerenika s temama koje se tiču uloge sindikata u društvu i sindikalne organiziranosti te socijalnog dijaloga i njegove važnosti. Održana su tri okrugla stola koji su okupila više od 100 sudionika, članova sindikata. U sklopu projekta pet predstavnika sindikata završilo je program osposobljavanja i dobilo certifikat iz polja radnog prava, održano je osam sjednica Gospodarskog vijeća na kojima su teme dnevnog reda bile prilagođene aktualnim stanjima, situacijama, problemima i izazovima u gospodarstvu. Izrađeni su promotivni materijali koji kvalitetno motiviraju socijalne partnere, poslodavce, radnike i širu javnost, da se uključe u projektne aktivnosti.

Socijalni dijalog

Sve provedene aktivnosti izvrstan su temelj da Grad Buzet i partner na projektu, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, požrtvovno nastave graditi održivi socijalni dijalog između predstavnika lokalne vlasti, poduzetnika, obrtnika, članova sindikata kroz nadogradnju aktivnosti što češćeg okupljanja zainteresirane javnosti, poslodavaca, sindikalnih povjerenika radi stvaranja konstruktivnih ideja, projekata, poslova te prijelaz u sljedeću fazu još čvršćeg participativnog odnosa u kreiranju i donošenju mjera za poticanje poduzetništva radi stvaranja povoljnijeg poduzetničkog okruženja.

Učinkovitost i održivost projekta postići će se u velikoj mjeri oslanjajući se na rezultate i održivost projekta koji je postigao značajnu vidljivost i potaknuo brojne pozitivne promjene kako u gospodarstvu, tako i u radu i funkcioniranju jedinice lokalne samouprave.

Osposobljeni djelatnici sindikata i sindikalni povjerenici povećat će svoje kapacitete i znanja o socijalnom dijalogu i potaknuti brojne pozitivne promjene na toj razini u području svoga djelovanja. Kroz nastavak rada Gospodarskog vijeća podizat će se svijest poduzetnika o mogućnostima i potencijalima koje im pruža Grad Buzet te utjecati i poticati jedinicu lokalne samouprave na razvoj vlastitih kapaciteta u svrhu otklanjanja postojećih prepreka za gospodarski razvoj.

Gospodarsko vijeće održavat će komunikaciju između poduzetnika i lokalne vlasti i osiguravati da procesi lokalnog razvoja budu transparentni i nepristrani. Osim toga, pratit će ukupno stanje u gospodarstvu na buzetskom području, predlagati mjere za njegovo poboljšanje, kao i poticajne mjere za razvoj poduzetništva, poticati suradnju s institucijama i tijelima koja se bave gospodarstvom i poduzetništvom te inicirati aktivnosti u cilju unapređenja socijalnog dijaloga. Također, ovakav pristup omogućit će uvođenje novih tehnologija, kreiranje radnih mjesta i povećati konkurentnost Buzeta u odnosu na ostale gradove. Kroz podršku lokalnom gospodarstvu i jačanje kapaciteta težit će se osiguravanju stabilnog i mjerljivog poslovnog okruženja koje će voditi prema daljnjem napretku. Stvaranjem mogućnosti za educiranjem o socijalnom dijalogu umrežit će se sudionici te uspostaviti međusobna suradnja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater