NAJLJEPŠE FOTOGRAFIJE ISTRE

PROGLAŠENI POBJEDNICI FOTO NATJECANJA ZELENE ISTRE: Najfotografija djeteta pri zalasku sunca na Ćićariji autora Igora Zaharije

| Autor: S. Z. T.


Natjecanje je zaključeno u ponedjeljak 27. travnja kada su fotografije proslijeđene stručnom žiriju u sastavu pulskih fotografa Hassana Abdelghanija, Dejana Štifanića i Tomislava Pliška. Interes je bio uistinu velik: prijavilo se 137 građana s više od 250 fotografija

 U povodu 50. godišnjice Dana planeta Zemlje udruga Zelena Istra organizirala je foto natjecanje na temu omiljene šetnje prirodom. Preko svoje Facebook stranice udruga je pozvala građane da pošalju fotografije "s komadića Zemlje koji je njima pomogao da lakše prebrode ove neizvjesne dane". Kako kažu, upravo je svakodnevna šetnja prirodom ono što mnogima od nas u ovim vremenima izolacije i društvene distance pomaže da zadržimo optimizam, da napunimo baterije i odagnamo anksioznost.

Natjecanje je zaključeno u ponedjeljak 27. travnja kada su fotografije proslijeđene stručnom žiriju u sastavu pulskih fotografa Hassana Abdelghanija, Dejana Štifanića i Tomislava Pliška. Interes je bio uistinu velik: prijavilo se 137 građana s više od 250 fotografija. Radovi su stigli iz svih krajeva Istre, a nekoliko ih je pristiglo i iz ostalih dijelova Hrvatske. Iz motiva na fotografijama vidi se koliko je raznoliko i prekrasno podneblje u kojem živimo i koliko nas priroda nadahnjuje, veseli i umiruje. Bilo je svega: od planinskih pejzaža, šuma, potoka i slapova, do mikro svijeta kukaca, cvijeća i rascvjetanih voćaka, divljih životinja i portreta kućnih ljubimaca, ali naravno najviše mora i primorskih motiva.

Između svih pristiglih radova stručni žiri izabrao je pet fotografija. Prvo mjesto pripalo je tako Igoru Zahariji i njegovoj fotografiji djeteta i zalaska sunca na vrhu Gomila na Ćićariji. Drugo mjestu pripalo je Vlatki Horvat s fotografijom stada ovaca u okolici Poreča, dok treće mjesto dijele Zoran Burazerović s fotografijom olupine broda u uvali Luka podno Raklja, Kristina Klunić s fotografijom zvjezdanog neba u Pomeru i Sandra Košeto s fotografijom biciklista ispod stabla u blizini Limskog kanala.

Žiri je u svom obrazloženju naveo da su "odabrani autori, prema mišljenju tročlanog žirija, najuspješnije interpretirali postavljenu temu natječaja. Pored uvažavanja tehničke izvedbe fotografije i osnovnog poštivanja pravila kompozicije, žiri je u ocjenjivanju uzeo u obzir inovativnost u pristupu, originalnost, ali prije svega emociju i unošenje individualnog izraza u fotografiju."

Sve pristigle fotografije mogu se pogledati na facebook poveznici UdrugaZelenaIstra/photos/tab=album&album_id=3678661938874226.

Zelena Istra nagradit će pet najboljih fotografa svojim kutijama za odvajanje otpadnog papira na kojima je slika stabla uz citat čileanskog pjesnika Pabla Nerude "Što je stablo naučilo od Zemlje da može razgovarati s nebom?".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini