PROVJERILI SMO 

PRIVATNI DOMOVI U ISTRI SU SKUPLJI, ALI KVALITETNIJI "Zakon dozvoljava otvaranje svega i svačega"

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Arhiva

Sigurno bi bilo potrebno više kontrola, jer su minimalni uvjeti prenisko postavljeni, smatra Melita Fabris Kalajžić koja vodi obiteljski dom za starije osobe "Vilu Fabris" u selu Jelovci kraj Kringe

 

Tragičan događaj u obiteljskom staračkom domu kod Oroslavja u Hrvatskom zagorju sa šestoro umrlih staraca uzdrmala je čitavu državu, ali i voditelje privatnih obiteljskih domova u Istri kojih iz godine u godinu, u nedostatku javnih, ima sve više.

- Sigurno bi bilo potrebno više kontrola, jer su minimalni uvjeti prenisko postavljeni, smatra Melita Fabris Kalajžić koja vodi obiteljski dom za starije osobe "Vilu Fabris" u selu Jelovci kraj Kringe. "Svima nam je ova nesreća dala za razmišljati", kaže Fabris Kalajžić. Inspekcijske kontrole smatra poželjnim, ali dodaje da one ne bi trebale biti represivne već savjetodavne, odnosno da bi trebale uputiti voditelje domova kako kvalitetnije organizirati rad odnosno ispraviti eventualne nedostatke.

"Uvijek je dobro čuti tuđe stručno mišljenje, jer svima nama je cilj da nudimo kvalitetnu uslugu", nastavlja Fabris Kalajžić.

Kao što je već izjavila pučka pravobraniteljica Lora Vidović voditeljica doma potvrdila nam je da su redovnu inspekcijsku kontrolu imali samo prilikom otvaranja novosagrađenog doma 2011. godine. Ured državne uprave tada je kao minimalne uvjete tražio da objekt ima vodu, struju i gromobran. Doduše, tražila se i odgovarajuća kvadratura i kubikaža soba, sanitarna inspekcija kasnije je provjerila domsku kuhinju, a posjetila ih je i protupožarna inspekcija MUP-a. No, na tome se stalo. 

Smjene, noćni rad

- Inspekcija Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izlazi na teren samo ako se dogodi prijava. Druge godine rada nas je netko anonimno prijavio da puštamo klijente da šeću oko doma i ugrožavaju promet. Inspekcija je odmah došla i utvrdila da se radi o selu, i da nema nikakvog ugrožavanja prometa, kaže Fabris Kalajžić.

"Zakon dozvoljava otvaranje svega i svačega. U početku sve bude u redu, jer inspekcija uđe u prazan prostor prije nego dom primi prve korisnike. Kasnije se broj korisnika, a to ovisi o voditelju doma i rođacima korisnika, poveća, i pitanje je onda koliko će daleko ići s tim. Mislim da je potrebna klasifikacija domova, jer neki domovi za iste novce ne nude ništa korisnicima", nastavlja voditeljica doma čiji je kapacitet za 24 korisnika. Zapošljavaju medicinsku sestru, njegovatelje, spremačice, kuhare i fizioterapeuta.

- Vrlo je teško naći kvalitetno osoblje, ali mi smo uspjeli. Zahtjevno je jer se radi u smjenama po 12 sati, ima noćnog rada, potrebno je mnogo strpljivost, a ono što je najvažnije je da zaposlenici vole taj posao, zaključuje. U principu su uvijek puni, a imaju tri liste čekanja: najduža je ona za žene (10-ak osoba). S obzirom da u državnim domovima ekonomsku cijenu doplaćuje država smatra da bi se u sadašnjoj situaciji kada se u privatnim domovima cijene kreću od 5.800 kuna mjesečno pa naviše u pomoć starijim sugrađanima trebale uključiti općine i gradovi. Kao svijetli primjer navodi Općinu Vrsar koja (su)financira boravak u bilo kojem domu.

- Volio bih da dođe inspekcija da nas savjetuju odnosno upute ako bismo nešto mogli poboljšati, istog je mišljenja Antonio Giudici, voditelj obiteljskog doma za starije osobe Giudici, odnosno Ville Elise u Šišanu. Prilikom otvaranja staračkog doma morali su zadovoljiti minimalne uvjete koje propisuje županijski Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb. "Došla je njihova komisija, sve je pregledala, čak su bili dosta strogi", napominje Giudici dodajući da je proveden i sanitarni pregled. Kasnije se ne provodi nadzor domova osim ako netko ne prijavi neku nepravilnost. Najčešće je to nezadovoljna rodbina ili konkurencija, dodaje. Jednom godišnje mora se popuniti formular koji se šalje nadležnom tijelu i to je to.

Dom se nalazi ispod njihove obiteljske kuće, tako da na neki način žive s korisnicima staračkog doma. Zaposlene su medicinska sestra, četiri njegovateljice, kuharica, spremačica, fizioterapeutkinja ali i obitelj Giudici. Njihov je kapacitet 20 mjesta i toga se drže, iako ponekad mogu eventualno pridodati jednu osobu. To nadležne službe toleriraju, jer je podkapacitiranost staračkih domova velika. Problem nastane ako se to zloupotrijebi. Kaže da je o razini nekih domova svašta čuo, ali da se očito radi o onima koji rade samo za brzu zaradu. 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini