Ulaganje u sportsku infrastrukturu

PRILIKA ZA NOVI URBANISTIČKI I ARHITEKTONSKI IDENTITET BUZETA: Pola milijuna kuna za rekonstrukciju sportskog igrališta kod Srednje škole

Sredstva će se iskoristiti za potpunu revitalizaciju igrališta koje će dobiti novu gumiranu antistres podlogu, golove, koševe, odbojkašku mrežu te sprave za rekreaciju invalida. Odbrana je srednja kvaliteta podloge jer cijena vrhunske je 50 posto skuplja, no i ova u izvedbenom smislu garantira veći zdravstveni efekt i prevenciju od mogućih ozljeda, posjeduje sigurnosne certifikate prema normama ekološke i tehničke zaštite, u estetskom smislu izabrana je većinska plava u kombinaciji s bojom cigle

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(snimila Gordana Čalić Šverko)

(snimila Gordana Čalić Šverko)


Odlukom Ministarstva turizma i sporta, ministrice Nikoline Brnjac, Gradu Buzetu dodijeljeno je 490.884 kuna za adaptaciju višenamjenskog asfaltnog sportskog igrališta kod Srednje škole Buzet. "Sa zadovoljstvom i zahvalnošću primio sam ovu vijest. Projekt su na temelju ideje i prijedloga koalicije Nezavisna lista/ SDP prihvatile sve političke platforme zastupljene u Gradskom vijeću, uvažio ga je gradonačelnik Damir Kajin, a službenici ureda za razvojne projekte gradske uprave proveli su dobitni kandidacijski postupak", izjavio je predsjednik Gradskog vijeća i vijećnik Nezavisne liste Davor Prodan.

Dodijeljena financijska dotacija gradskom proračunu strogo je namjenska, naglasio je Prodan, i iskoristit će se za potpunu revitalizaciju igrališta koje će dobiti novu gumiranu antistres podlogu, golove, koševe, odbojkašku mrežu te sprave za rekreaciju invalida. Odbrana je srednja kvaliteta podloge jer cijena vrhunske je 50 posto skuplja, no i ova u izvedbenom smislu garantira veći zdravstveni efekt i prevenciju od mogućih ozljeda, posjeduje sigurnosne certifikate prema normama ekološke i tehničke zaštite, u estetskom smislu izabrana je većinska plava u kombinaciji s bojom cigle, terakota. Na taj način Buzet dobiva atraktivan, moderan prostor koji dodatno popularizira sportsku kulturu, stvara ugodu bavljenja sportom školske i predškolske djece, aktivnih sportaša, invalida, rekreativaca i turista.

Prodan je najavio kako se uskoro očekuju rezultati natječaja za energetsku obnovu Sportske dvorane, uređenje fasade, prozora, krovišta i postavljanje solarnih panela. Riječ je o investiciji koja je kompromis sa Sportskom zajednicom, u vezi istaknute namjere izgradnje nove višenamjenske dvorane. Kako je naglasio, postignut je izvanredan dogovor, jer, neovisno o svemu, u postojeću dvoranu treba kontinuirano ulagati u formi investicijskog održavanja.

- Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća krajem srpnja, zatražit ćemo podršku svih političkih opcija i gradonačelnika za prijedlog usvajanja svojevrsnog paket aranžmana, kompilaciju projekata kojim bi se gradskoj upravi dala suglasnost za konzultativne usluge i raspisivanje natječaja za izradu projektnih zadataka, jer bez gotovih projekta nema mogućnosti kandidiranja i sufinanciranja investicija poput integrirane šetnice u naselju Goričica s izgradnjom mini "Skywalka" (Stijene). Između ostalog, potvrdit ćemo projekt izgradnje biciklističke staze i šetnice oko starog grada Buzeta, predložiti odluku da se pristupi postupnom projektiranju obnove igrališta u Roču, Vrhu, Valicama, kao i novog na području MO Krušvari. Zagovaramo policentrični i potičemo ruralni razvoj, ulaganja u sportsku infrastrukturu prilika su i za dodatno promišljanje o novom urbanističkom i arhitektonskom identitetu cijele Buzeštine, istaknuo je Prodan.

Potpredsjednik Gradskog vijeća i SDP-ov vijećnik Vedran Majcan nadovezao se i rekao da je u skladu s predizbornim obećanjima koalicija Nezavisna lista/SDP odlučila redefinirati ulogu sporta i njegovu važnost u društvenoj zajednici.

- Prvi puta jasno smo i transparentno na sjednici Gradskog vijeća otvorili dijalog sa Sportskom zajednicom Grada Buzeta. Ono što nam slijedi je donošenje novih izmjena prostornog plana u kojem namjeravamo u suradnji sa svim sportskim aktivistima i zainteresiranom javnošću odrediti lokaciju nove sportske dvorane kao prvog koraka prema realizaciji tog velikog projekta te manjeg - lokacije biciklističkog poligona tzv. "pumptracka". Također, u cilju omogućavanja škole plivanja i boravka djece i umirovljenika na moru, krećemo u suradnji s gradonačelnikom, gradskom upravom i županijom u izradu cjelovitog projekta obnove Doma u Vrsaru, krajnje je vrijeme za takav potez. Sve su to veliki projekti i neće se dogoditi preko noći. Ali odlučni smo u tome da ustrajemo i tražimo načine realizacije tih projekata. Stoga su i ova sredstva Ministarstva turizma jedan mali, ali veliki korak za buzetski sport, djecu i rekreativce koji će biti prvi vidljivi znak konkretne realizacije planiranog i nastavak buzetskog sportskog uspjeha, rekao je Majcan.

Predsjednik Kluba vijećnika Nezavisna lista/SDP, vijećnik Nezavisne liste Nenad Šćulac naglasio je kako su proteklih mjeseci pratili raspravu o infrastrukturnim problemima nogometa u Buzetu.

- Moramo se pobrinuti za glavni nogometni teren na kojem je, nakon ugradnje novog sustava navodnjavanja, potrebno obnoviti podlogu i pretvoriti ju u "zeleni tepih" tako da se ujednači tvrdoća, odnosno tekstura na svim dijelovima terena, time se čuva zdravlje dječaka koji na njemu treniraju, kao i aktivnih nogometaša, a o kvaliteti travnjaka ovisi kreativnost u igri. Vrijeme je da se nogometni stadion projektno pripremi za budućnost, da se planira izgradnja rasvjete i da se zemljana i betonska podloga na stazi za trčanje zamijeni pravom atletskom podlogom. Treba početi od projektiranja, razmišljati o svim potrebama i mogućnostima pa s gotovom dokumentacijom biti spreman za kandidiranje. Takvim pristupom taj dio grada postao bi reprezentativan, naglasio je Šćulac.

Isto tako, rekao je Šćulac, nogometni klub vapi za kvalitetnim terenom za treniranje i održavanje utakmica mlađih uzrasta nogometaša. Buzet ima pomoćno igralište na Mostu, koje treba obnoviti, osuvremeniti opcijom projekta umjetnog travnjaka te u cijelosti opremiti za održavanje trenažnog procesa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of