OPĆINSKO VIJEĆE PIĆNA

Prihodi povećani za milijun kuna i idu za infrastrukturu

| Autor: Branko BIOČIĆ
Vijeće Pićna raspravljalo o proračunu i gradnji Doma za DVD

Glavno povećanje odnosi se na održavanje putova za 172 tisuće kuna, izgradnju javne rasvjete za 130 tisuća kuna, asfaltiranje nerazvrstanih cesta za 230 tisuća i igralište Jurani za 140 tisuća kuna 

Vijećnici općine Pićan prihvatili su druge izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna kojima se predlaže povećanje prihoda za milijun kuna te bi oni sada iznosili 15,3 milijuna kuna a rashodi 13,7 milijuna. Razlika od 1,5 milijuna kuna odnosi se na preneseni manjak iz 2018. Povećanje primitaka od milijun kuna predloženo je na planiranom dugoročnom i kratkoročnom zaduživanju a paralelno s povećanjem prihoda povećavaju se i rashodi. Glavno povećanje odnosi se na održavanje putova za 172 tisuće kuna, izgradnju javne rasvjete za 130 tisuća kuna, asfaltiranje nerazvrstanih cesta za 230 tisuća i igralište Jurani za 140 tisuća kuna. 

Krediti za vatrogasni dom i ceste 

Na temelju drugih izmjena i dopuna proračuna, Vijeće je donijelo i odluku s kojom se Općina namjerava dugoročno zadužiti uzimanjem kredita u visini od milijun kuna za prvu fazu izgradnje vatrogasnog doma. Kredit će se otplaćivati pet godina bez počeka u jednakim mjesečnim iznosima od 16.600 kuna mjesečno plus dva posto kamate.

U ovoj godini Općina planira i kratkoročno zaduženje u obliku dozvoljenog prekoračenja odnosno minusu po poslovnom računu u iznosu od 1,2 milijuna kuna za potrebe tekućeg redovnog poslovanja i planirane investicije.

Ove je godine Općina planirala dugoročno zaduženje od 400 tisuća kuna za asfaltiranje nerazvrstane ceste Medigi-Montovani a koje je bilo planirano u prošlogodišnjem proračunu u iznosu od 800 tisuća kuna. To će se učiniti ove godine jer lani posao nije bio realiziran.

Donijeta je i odluka o dozvoljenom prekoračenju po poslovnom računu u iznosu od 1,2 milijuna kuna s rokom vraćanja od 12 mjeseci od početka korištenja s kamatom od tri posto godišnje za obrtna sredstva. 

Općina će plaćati školske marende 

Vijećnici su donijeli odluku o plaćanju školskih marendi u sto postotnom iznosu učenicima osnovnih škola i područnih škola sa svoga područja u ovoj školskoj godini. Općina je preuzela i obvezu financiranja putnih troškova za pomoćnika u nastavi u područnoj školi Sveta Katarina pa će pomoćnica u nastavi Danijela Batelić koja putuje u tu školu iz Vineža a udaljenost je u oba pravca 35 kilometara dnevno, primati naknadu od 1,5 kuna po kilometru.

Prilikom postavljanja vijećničkih pitanja Anton Selar i Milenko Bačac iz HSS-a predložili su postavljanje ležećih policajaca u Svetoj Katarini i na području kod Runka dok je Patricio Lukež iz Istarskih demokrata primijetio da jaslice i dječji vrtić nisu počeli raditi na vrijeme. Nezavisna Jasmina Slivar iznijela je podatak da je u osnovnoj školi u Potpićnu znatno povećan broj djece u produženom boravku pa postoji potreba zapošljavanja dvije djelatnice na puno radno vrijeme. Odgovorio joj je općinski načelnik Ivan Franković da škola ne može zaposliti nove djelatnike bez odobrenja općinskog vijeća i načelnika a ako to učini na svoju ruku bez odobrenja mora sama i osigurati sredstva za te djelatnike.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater