HISTRIS

PRIČA IZ ŠUME: Mala supetarska tvornica proizvodi šampionsku salamu OD JELENA S TARTUFIMA

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Salama od jelena s tartufima

Salama od jelena s tartufima


Na jednom su tanjuru htjeli ponuditi dvije šumske dragocjenosti: meso divljači i podzemni gomolj. Trebalo im je puno više vremena nego što su planirali, ali ipak su uspjeli. U pogonu za preradu mesa Histris iz Svetog Petra u Šumi svoju šumsku priču zaokružili su salamom od mesa jelena s tartufima.

Novi proizvod razvijali su cijelu prošlu godinu, a njegovu kvalitetu prvi su put testirali na Danima hrvatskih kobasica i salama u sklopu projekta "S klobasicom u Europu" u Sv. Petru u Šumi i u ožujku osvojili ne jedno, nego čak dva priznanja. Salama od jelena proglašena je šampionom u kategoriji salama i kobasica od divljači, a dodatno i šampionom sajma jer osvojila je najveći broj bodova u konkurenciji 123 uzorka kobasica i salama iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, raspoređenih u osam kategorija.

Salame i kobasice od jelena i divlje svinje s tartufima jedinstven su proizvod na hrvatskom tržištu, kaže direktor Histrisa Dalibor Matišić, ujedno su i premium zbog limitirane proizvodnje i ograničenih prirodnih resursa. Sezona lova strogo je kontrolirana, a priroda se za ovu deliciju i uskladila; odstrjel jelena moguć je od sredine kolovoza do kraja godine, kada traje i sezona lova na istarski tartuf.

U oba se proizvoda koristi isključivo meso divljači slobodnih lovišta. Histris u svom sustavu u koncesiji ima lovište Bukovača u okolici Vrbovskog u Gorskom Kotaru. Sva divljač koja se tamo odstrijeli završi u supetarskom pogonu gdje se prerađuje.

- Proizvodimo razne proizvode od mesa divljači, mesa jelena i divlje svinje. Kako je pogon Histrisa u Istri, a proizvodi s tartufima cijenjeni su i sve traženiji, prvo smo proizveli istarsku kobasicu s tartufima, također nagrađivanu više puta. Želja za šumskim proizvodom tinjala je duže vrijeme. Vođeni prošlošću Istre i starim plemenom Histri(s), te usmenom predajom o lovu na tartufe sa svinjama, htjeli smo spojiti priču ulova, meso divlje svinje s tartufom. U početku nismo uspijevali. Meso divljači samo po sebi je dominantno, i nadjačalo je miris tartufa. Okrenuli smo se mesu jelena. Bila je to naša nova priča iz šume, ovoga puta uspješna i iznad očekivanja! Doduše, i s njom smo imali posla, no rezultati su ubrzo stigli. Jednom kad smo pronašli formulu za salamu od jelena, vratili smo se i divljoj svinji. I taj proizvod doveli do savršenstva. Tako smo priču o lovu u šumi zaokružili u cjelinu, istaknuo je Matišić.

Histrisove salame od jelena i divlje svinje s tartufima moći će se kušati na međunarodnom sajmu S klobasicom u Europu ovog vikenda, od 13. do 15. svibnja, u Svetom Petru u Šumi, gdje se nalazi proizvodni pogon Histrisa. Matišić kaže da je Sveti Petar u Šumi pravi centar proizvodnje suhomesnatih proizvoda općenito, da li su to salame i kobasice ili pršuti i ostali proizvodi, šest je registriranih objekata upravo za takvu proizvodnju.

- Osim što se svi poznamo jer je to malo mjesto, međusobno si pomažemo savjetom, a kada treba i fizički jedan drugome priskočimo u pomoć. Sajam je jedan generator koji nas je pokrenuo i dao priliku da se predstavimo, ne samo na domaćem, već i na inozemnom tržištu, zadovoljan je Matišić.

Pogon za preradu mesa Histris otvoren je 2015. godine u Poreču. Dvije godine kasnije seli u Sveti Petar u Šumi gdje je kupio bivši Purisov pogon, obnovio ga i ponovno pokrenuo proizvodnju. Danas zapošljava 25 djelatnika.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater