DAJLA-KARIGADOR

PRESEDAN: Udruga iz Brtonigle traži da se poništi javna rasprava za izgradnju luke jer NIJE PROVEDENA NA TALIJANSKOM JEZIKU!

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
S održane javne rasprave

S održane javne rasprave


Nedavno je održano javno izlaganje Studije utjecaja na okoliš za izgradnju luke u Karigadoru koja godinama izaziva protivljenje javnosti zbog planirane betonizacije i devastacije uvale Dajla-Karigador. Dodatni problem predstavlja činjenica da je postupak procjene utjecaja na okoliš za ovaj zahvat nezakonit, kako tvrde iz udruge "Moj lipi Karigador", jer je proveden isključivo na hrvatskom, a ne i talijanskom jeziku. Zanimljivo da je projekt prvi put javno predstavljen upravo u Zajednici Talijana.

Naime, kako kažu iz udruge "Moj lipi Karigador", prema članku 12., stavak 1. i 2. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina "ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovnika takve jedinice" i "kada je to propisano statutom jedinice lokalne samouprave ili statutom područne (regionalne) samouprave". Talijanska nacionalna manjina čini trećinu stanovništva Općine Brtonigla, dok ravnopravnu službenu uporabu hrvatskog i talijanskog jezika jamče i statuti Općine i Istarske županije.

Zbog toga udruga "Moj lipi Karigador" od Ministarstva zaštite okoliša i energetike zahtijeva ponovno provođenje javne rasprave, prijevod Studije i sve pripadajuće dokumentacije na talijanski jezik, kao i ponavljanje javnog izlaganja.

Traže da se omogući da pripadnici talijanske nacionalne manjine svoje pisane i usmene prijedloge, primjedbe i mišljenja tijekom javne rasprave iznesu i na talijanskom jeziku. Zahtjev su poslali i Istarskoj županiji, kao i Savjetu za nacionalne manjine te Pučkom pravobranitelju.

Provođenjem rasprave samo na hrvatskom diskriminirani su, smatraju, pripadnici talijanske nacionalne manjine iz Općine Brtonigla te im je "de facto onemogućeno sudjelovanje u javnoj raspravi", navodi u zahtjevu udruga "Moj lipi Karigador". Samim time nije ostvarena ni svrha javne rasprave sukladno Zakonu o zaštiti okoliša - sudjelovanje javnosti u procjeni utjecaja na okoliš.

Spornim zahvatom smatraju sveobuhvatnu preobrazbu krajobraza uvale Dajla-Karigador iz "mediteranskog seoskog naselja" u urbanu luku sa 197 vezova, od kojih su 142 predviđena za nautičare. U istoj uvali planiraju se još dvije luke, ukupno 315 vezova. U Studiji se navodi da će se realizacijom luka zdrava "prirodna morska i priobalna staništa gotovo u potpunosti prenamijeniti i većim dijelom uništiti", a zahvati će izrazito negativno utjecati i na strogo zaštićene vrste - morsku cvjetnicu čvorastu morsku resu te plemenitu perisku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini