ISTRAMET

Prema novoj prognozi ECMWF-a ZIMA U EUROPI JE GOTOVA

| Autor: Petar RADOVAN / Istramet
Ilustracija (M. ANGELINI)

U dosadašnjem dijelu klimatološke zime koja je počela 1. prosinca još nismo imali niti jednu zimsku ciklonu, a samim time nije bilo značajnijeg snijega, pa čak ni u većem dijelu gorja, piše Istramet.

Prema izvještaju DHMZ-a, jutros je na tek 5 lokacija u Hrvatskoj izmjeren mjerljiv snježni pokrivač, a najviše ga ima na Zavižanu, tek 5 centimetara koji će brzo okopnjeti.

Nizine unutrašnjosti zemlje ove zime zabilježile su tek jedno kratkotrajno padanje snijega, a središnja Istra nije imala čak ni susnježicu.

I temperaturno gledajući osjetno smo iznad prosjeka, naročito u gorju i na Jadranu. Nizine unutrašnjosti Hrvatske od temperaturnih ekstrema "spasila" je dugotrajna inverzija, no uslijed sve jačeg sunca i vjetra ona će u idućim tjednima biti rjeđa pojava.

Prave zime nema ni u Moskvi. Kao što se može vidjeti u Istrametovoj 10-dnevnoj prognozi, rusku prijestolnicu očekuje tek kratkotrajno zahlađenje, a onda će ponovno zatopliti. I ono malo snijega što padne brzo će okopnjeti. Kako onda da naš dio kontinenta očekuje pravu zimu ako snijega nema ni u Moskvi?

Tjedne prognoze upućuju – zima je gotova!

Prema danas objavljenoj mjesečnoj prognozi ECMWF-a na stranicama EFFIS-a, zima u Europi je gotova! Naime, pozitivno temperaturno odstupanje očekuje se u svim tjednima do 1. ožujka i početka klimatološkog proljeća.

Očekivano temperaturno odstupanje je zamjetno te najizraženije u Rusiji otkuda stižu pravi zimski prodori.

To ne znači da neće biti kratkotrajnih fronti ili možda čak i ciklona koje mogu donijeti snijeg, no od velikih zimskih scenarija čini se da neće biti ništa.

Tome u prilog ide i činjenica kako se predviđa manje oborina od prosjeka, što znači nastavak dominacije tople anticiklone.

Znalci će svakako primijetiti i iznimno kompaktan polarni vrlog o čemu je Istramet pisao još 5. siječnja. Globalna cirkulacija po očekivanju sezonskih prognoza tako je posložena da dio vrtloga konstantno zahvaća i Atlantik, što omogućuje stalno obnavljanje ciklona na tom području.

U takvoj situaciji ozbiljniji zimski scenariji u Europi nisu izgledni do daljnjega. Možda tek na proljeće kada slijedi sezonsko slabljenje vrtloga, ali kome tada treba hladnoća i snijeg?


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater