MONITORING

Pozivaju se Puljani da provjere krovove zbog galebova. OVA VRSTA PTICA POSTAJE SVE NASRTLJIVIJA

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Galeb (Snimio Milivoj Mijošek)

Galeb (Snimio Milivoj Mijošek)


Iz Turističke zajednice Pule uputili su dopis mjesnim odborima, moleći ih da pozovu građane da provjere krovove na kojima se gnijezde galebovi. Naime, u idućem razdoblju, na proljeće, slijedi najveći dio posla u sklopu projekta kontrole i suzbijanje galeba klaukavca i procjene prekomjerne populacije za zdravlje ljudi u 2022. godini na području Pule.

U sklopu projekta, koji u veljači, ožujku i travnju provodi Veterinarska bolnica Poreč, kontroliraju se sva dosad evidentirana gnijezda registrirana monitoringom 2019., 2020. i 2021. godine te se dronom snimaju krovovi. Usprkos tome, vrlo je teško provjeriti baš sve zgrade, stoga iz TZ-a apeliraju na građane da dojave ukoliko su primijetili da se na krovovima njihovih zgrada gnijezde ove populacije ptica koje postaju sve nasrtljivije, pogotovo nakon zatvaranja starog Kaštijuna i izvora hrane.

Informacije o gnijezdima potrebno je dostaviti putem e-maila [email protected] ili se obratiti telefonski (091 149 5607 ili 052/432 128) Veterinarskoj bolnici Poreč.

Cilj je projekta, koji se uspješno provodi u Poreču, smanjiti populaciju galebova postavljanjem lažnih jaja. Poreč se prvi još 2011. godine uključio u projekt te uspio smanjiti populaciju galebova za 70 posto, 2015. priključili su se Novigrad i Rovinj, a naposljetku i Pula.

U Puli je još 2019. obavljen monitoring: tad je utvrđeno da na širem području grada živi od 2.200 do 2.500 galebova, a samo u urbanom središtu primijećeno je 300-tinjak parova. Prvih 820 lažnih jaja postavljeno je 2020. godine, a za toliko je ujedno smanjen i broj ptića. Monitoring se ponavlja svake godine, pa tako i ove, objašnjavaju iz Veterinarske bolnice Poreč.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter