KORONA KRIZA

POREČ: Grad donio novi paket covid mjera za pomoć gospodarstvu

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
(Foto: Grad Poreč)

(Foto: Grad Poreč)


Na prekjučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Poreča usvojene su nove COVID mjere za pomoć gospodarstvu Poreča, ugostiteljima i poduzetnicima, odnosno mjere za poticanje gospodarstva. Riječ je o odlukama o odgodi i oslobađanju od plaćanja dijela zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Poreča za 2020. te za 2021. godinu.

Naime, uslijed epidemije koronavirusa, koja je kao posebna okolnost utvrđena na nacionalnoj i globalnoj razini, ostvaren je manji broj noćenja i smanjena gospodarska aktivnost. Kako bi se olakšalo poslovanje porečkim poduzetnicima, Grad Poreč predložio je krajem prošle godine kao mjeru pomoći odgodu naplate 50 posto iznosa zakupnine za razdoblje od svibnja do kraja 2020. godine za 12 mjeseci. Uzevši u obzir broj ostvarenih noćenja na području Poreča kao realni pokazatelj uspješnosti turističke sezone, ovom je novom odlukom, predloženo oslobađanje od plaćanja cjelokupnog dijela odgođene zakupnine. Kao olakšanje za zakupnike koji su mjerama zabrane rada obuhvatili djelatnosti zakupnika, zakupnici koji podliježu zabranama obavljanja djelatnosti oslobađaju se zakupnine za mjesec prosinac 2020. godine u punom iznosu mjesečne zakupnine.

Također, još jednom odlukom gradonačelnika, predložena je odgoda naplate 50 posto iznosa zakupnine za razdoblje od siječnja do travnja 2021. godine za 12 mjeseci. Zakupnici obuhvaćeni mjerama zabrane rada oslobađaju se u cijelosti zakupnine za mjesec siječanj, pa sve do trajanja mjera u 2021. godini.

Inače, Grad Poreč od početka izbijanja pandemije koronavirusa konstantno donosi setove mjera za pomoć gospodarstvu Poreča, ugostiteljima i poduzetnicima, koje se redovito razmatraju do normalizacije poslovanja i prestanka otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih posebnim okolnostima. Gotovo svi zaposleni u uslužnim djelatnostima, zbog zabrane rada u mjesecima kada je pandemija prošle godine bila na vrhuncu, bili su izravno na udaru te im je bilo ugroženo poslovanje. Osim njih, smanjene gospodarske aktivnosti osjetili su i predstavnici djelatnosti koji nisu imali zabranu rada, no imali su poteškoća s naplatom svojih potraživanja.

Korona kriza ugrozila je egzistenciju mnogih poduzetnika te zaposlenika i njihovih obitelji. Upravo zato je Poreč, još u ožujku, izašao s paketom konkretnih mjera za pomoć gospodarstvu. Oslobađanje plaćanja poreza za korištenje javne površine, odgoda plaćanja poreza na potrošnju, smanjenje, oslobođenje ili odgoda plaćanja zakupa gradskih poslovnih prostora, oslobađanje ili odgoda plaćanja komunalne naknade, pa sukladno tome i naknade za uređenje voda, obustava plaćanja spomeničke rente, odgoda plaćanja koncesijskih odobrenja, obročno beskamatno plaćanje za komunalni doprinos - samo su neke od mjera koje su gospodarstvu pomogle u onom najizazovnijem dijelu kada se činilo da neće biti ništa od sezone.

Istodobno, Grad je nastavio financirati rad kako gradskih, tako i privatnih vrtića, a roditelji su u tom razdoblju bili oslobođeni plaćanja vrtića.

Mjere za pomoć gospodarstvu nastavit će se kreirati i dalje, ovisno o razvijanju situacije kao i kroz konzultacije s lokalnim gospodarstvenicima, te u skladu sa zakonskim mogućnostima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater