NAJNOVIJEUSKOČILO MINISTARSTVO

Poreč dobio gotovo pola milijuna kuna za uređenje plaže u Špadićima

arhiva

Gradska plaža Špadići-Materada, ispod hotela Laguna Park, plaža je za čije je uređenje Ministarstvo turizma odobrilo gotovo pola milijuna kuna bespovratnih sredstava. Naime, Grad Poreč prijavio se na natječaj Ministarstva turizma za sredstva iz Fonda za razvoj turizma, te je Odlukom o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2018. godini, koju je ovog tjedna donio ministar turizma Gari Capelli, projekt odobren.

Tako su za uređenje dijela plaže Špadići-Materada odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 480 tisuća kuna. Tim će se sredstvima urediti obalni dio koja se proteže u naselju Špadići-Materada u dužini od čak 400 metara, odnosno 2.834 metara četvornih, nakon čega će ova plaža u Špadićima postati i najveća gradska plaža koja će se iduće godine urediti i obnoviti.

U sklopu radova, čiji je početak predviđen za siječanj 2019., nakon provedenog postupka javne nabave za izbor najpovoljnijeg ponuditelja, sanirat će se postojeće sunčalište od betona i „škrilja“. Postavit će se novi završni pokrov, izgradit će se dio nogostupa uz glavnu prometnicu, projektirat će se „zeleni džepovi“ s grmljem i raslinjem mediteranskog karaktera u obliku žardinjera, a plaža će se dohraniti kamenim oblutcima. Dotrajale ograde zamijenit će se novima, postavit će se pametna klupa s wi-fijem, ugraditi dva „pametna“ tuša te kante za razvrstavanje otpada, a postojeći objekt preuredite će se u sanitarni čvor (muški, ženski i za invalide).

U projektu se posebno vodilo računa o osobama s invaliditetom, pa će se u sklopu radova za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću izraditi pristup moru, jedna od dvije novouređene svlačionice bit će prilagođena navedenoj skupini, a na plaži će se ugraditi i taktilne površine za osobe s invaliditetom i slabim vidom.

- Zahvaljujemo Ministarstvu turizma na dodjeli sredstava. Protekle četiri godine uredili smo desetak gradskih plaža i u to uložili više od 10 milijuna kuna. Sve su te plaže, poput Gradskog kupališta ili plaže na Sv. Martinu, jako dobro prihvaćene i posjećene kako od domaćih ljudi, tako i od gostiju, pa vjerujem da će uređenje ove plaže u Špadićima povećati njenu posjećenost i popularnost. Radi se o najvećoj gradskoj plaži koju smo do sad uređivali, a ovim projektom nastavljamo i razdoblje intenzivnog ulaganja u ovaj dio grada – lani smo uredili plažu ispod kampa Materada, obnavlja se vodovodna mreža, kao i hotelski i smještajni kapaciteti, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić u povodu Odluke Ministarstva i dodao kako će se Grad Poreč i dalje s gotovim projektima javljati na otvorene natječaje za dodjelu sredstava. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam