TERENSKI IZVIDI

Policija provjerila dojavu mještana: STRANCI U PAVIĆINIMA NISU KRŠILI MJERE SAMOIZOLACIJE

| Autor: Marica KOŠTA
(Neven LAZAREVIĆ)

Nakon što nam se obratio čitatelj iz Pavićina zabrinut zbog boravka stranih državljana na tom području koji tako možda kršeći mjeru samoizolacije ugrožavaju zdravlje mještana, glasnogovornica Policije uprave istarske izvijestila je da su policijski službenici izvršili provjere na terenu te nisu zatekli osobe koje krše mjeru samoizolacije.

Glasnogovornica Nataša Vitasović pojasnila je da državljani Slovenije, ukoliko dolaze iz pokrajina Bela Krajina i Dolenjska, mogu ući u Hrvatsku, uz uvjet da 14 dana borave u organiziranoj karanteni.

- Svim slovenskim državljanima iz ostalih pokrajina se prilikom ulaska u Hrvatsku izdaje mjera o 14-dnevnoj izolaciji i moraju dati podatke o adresi na kojoj će boraviti da bismo mogli nadzirati pridržavaju li se mjere. Srbija je zatvorila je svoje granice, te nije moguće da su njihovi državljani unazad desetak dana ušli u RH, pojasnila je Vitasović time odbacujući sumnje mještana da se Pavićinima kreću državljani Srbije koji su stigli u Hrvatsku prije nekoliko dana.

- U Istri, u više manjih mjesta, borave strani državljani. Dobrim dijelom se radi o slovenskim državljanima koji ovdje imaju svoje vikendice te su tu došli ili prije izbijanja epidemije, što je bilo koncem veljače, ili su već odradili mjeru samoizolacije tijekom koje su redovito kontrolirani. Osim toga, dio stranaca već ima u Hrvatskoj reguliran status trajnog boravka. Napominjemo da su eventualni prekršaji neprijavljivanja boravka putem e-Visitora u nadležnosti Državnog inspektorata odnosno turističke inspekcije, zaključila je Vitasović.

Ravnateljstvo policije izvijestilo je da se zbog epidemije prema strancima se neće poduzimati nikakve mjere propisane Zakonom o strancima. Zbog trenutne situacije određeni broj stranaca na kratkotrajnom boravku (boravak do najduže 90 dana u razdoblju od 180 dana) nije u mogućnosti iz objektivnih razloga napustiti Republiku Hrvatsku u roku propisanom Zakonikom o schengenskim granicama. U skladu s preporukama epidemiologa, policija je strane državljane koji su se našli u Hrvatskoj i nemaju mogućnost otputovati u svoje zemlje pozvala da u svrhu evidentiranja, dostave svoje podatke kako ne bi imali problema na graničnim prijelazima prilikom izlaska iz Hrvatske.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of