MJEŠTANI ODLUČUJU 

PODRUČJE BIVŠEG BADELA I TVORNICE STAKLA U FAŽANI DOVODI SE U RED NAKON 15 GODINA. Korać: Htjeli su nebodere sa 183 stana, 60 poslovnih prostora, hotel sa 60 jedinica. Mi smo tome odlučno rekli ne! I na koncu smo postigli konsenzus

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Ovo područje iza zelenih ograda moglo bi uskoro dobiti sasvim drugačiju vizuru (P. SOFTIĆ)

Ovo područje iza zelenih ograda moglo bi uskoro dobiti sasvim drugačiju vizuru (P. SOFTIĆ)


Za razliku od nekih drugih općina i gradova svi predstavnici mještana Fažane u općinskim vijećima svih ovih godina, ostali su dosljedni u namjeri da se privatna investicija vlasnika zemljišta na njihovom teritoriju asimilira u viziju njihovog razvoja Fažane. Vodili su se pritom najrazumnijim ciljem, a to je da se vizura Fažane ne smije uništiti. U niti jednom trenutku, napominje načelnik Korać, nije bilo nikakve namjere da se ijedan prostorni plan Fažane prilagođava investitoru

  

Nakon 13 godina neizvjesnosti, jedna od najvećih privatnih investicija u Fažani konačno se pokrenula s mrtve točke. Vijeće Općine Fažana prije nekoliko je dana jednoglasno prihvatilo najnovije idejno rješenje za uređenje područja bivših tvornica Badel i Istarske tvornice stakla, odnosno 1,6 hektara zemljišta uz samu obalu koje zauzima otprilike trećinu stare jezgre Fažane. Radi se o prostoru koji je prije 15-ak godina prodan talijanskoj tvrtki Robustus, a oni su ga potom prodali tvrtki Liberty izraelskih vlasnika 2006. godine. Sve od tada trajali su prijepori između investitora i predstavnika Općine oko toga što se smije, a što ne smije graditi u ovoj atraktivnoj zoni. 

Megalomanske ideje

- Imali su oni prijedloga, odnosno imali su jako puno ideja što s tim područjem učiniti, ali niti načelnice općine Fažana, niti općinska vijeća koja su bila u mandatima do sada, nisu se nikako mogli složiti s namjerama investitora. I mislim da je to sasvim u redu i da treba poštivati volju građana. U jednom trenutku vlasnici su na tom području koje se nadovezuje na staru jezgru Fažane htjeli izgraditi nekakve nebodere, da tako kažemo, sa 183 stana, 60 poslovnih prostora, hotel sa 60 jedinica, a sve je to trebalo biti ogromno. Njima je zapravo cijelo vrijeme taj projekt bio suština svega, a samo mjesto u kojem će se graditi, sam ambijent u koji zalaze, bio je potpuno nebitan. Mi smo tome odlučno rekli ne, i bez obzira na razlike među nama, uspjeli smo se usuglasiti i donijeti jedan konsenzus, i odlučili smo im odrediti gabarite unutar kojih oni mogu ostvariti svoje zamisli, objasnio je načelnik općine Fažana Radomir Korać.

Uvjet koji su postavili vlasnicima zemljišta bio je maksimalno 100 stambeno-poslovnih jedinica i hotel sa maksimalno 150 ležajeva, a idejni projekt koji je predstavljen u ponedjeljak na sjednici Općinskog vijeća osmišljen je kao novi dio Fažane koji se gabaritima, pa i izgledom stambenih kuća, nadovezuje na stanje zatečeno u prostoru. Investitori su ovaj put dizajnirali 73 stambene jedinice sa 27 poslovnih prostora, dok bi se u ravnini s plažom i sadašnjim parkiralištem "kod križa" trebao nalaziti hotel sa 150 ležajeva. Na tom će se području nalaziti i podzemna garaža sa 330 parkirnih mjesta, od čega je 100 mjesta rezervirano za hotel, a ostala će biti na raspolaganju javnosti.

- Ovaj put su zaista ispoštovali sve naše želje i uvjete. U projektu nema ograda, nema geto naselja, cesta je slobodna prema moru, visina novih građevina mora se uklopiti u visinu starogradske jezgre, područje bivše tvornice stakla mora nekako biti u sinergiji sa starogradskom jezgrom, u dijelu bivše tvornice Badel da to bude jedan dio stambeni, a drugi dio hotel. Napokon, moram to reći, jer su se godinama protivili našim uvjetima i upravo zato nikad nisu dobili suglasnost vijeća. Ne samo da su željeli ostvariti svoje megalomanske ideje, jer su željeli graditi ne znam koliko metara u vis, nego su htjeli nama dirigirati kako ćemo urediti same površine oko njihovog zemljišta. E, to ne može, o tome će odlučivati samo Općinsko vijeće, odnosno građani, kazao je Korać. 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter