SREDNJE ŠKOLE

Podijeljene svjedodžbe, upisi još traju MEDICINSKA ŠKOLA UPISUJE JEDAN RAZRED FIZIOTERAPEUTA, A MOGLI BI TRI

| Autor: M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
I kuhari s)u među najtraženijim zanimanjima (Neven LAZAREVIĆ)

Za sportski razred čak je 60 zainteresiranih kandidata, no ravnatelj Gimnazije Filip Zoričić veli da će se vjerojatno formirati samo jedan razred. Još nije zadnji rok, osmaši još mogu birati do 22. srpnja

Većini srednjoškolaca su, uz poštivanje epidemioloških mjera, podijeljene svjedodžbe, a oni koji ih nisu preuzeli, učinit će to ovih dana ili u kolovozu, nakon završetka ljetne prakse. Paralelno se odvijaju upisi, no konačan rezultat znat će se 22. srpnja, kad učenici konačno odaberu jedno od zanimanja za koja su iskazali interes, a liste budu zaključene.

Ravnatelj Gimnazije Filip Zoričić već sad s priličnom sigurnošću veli da drugog roka za gimnazijalce neće biti.

- Najveća je potražnja za općom i prirodoslovno-matematičkom gimnazijom. U općoj imamo i najviše odjeljenja, ukupno četiri, te još jedan razred sportaša, kaže Zoričić. Za sportski razred čak je 60 zainteresiranih kandidata, no ravnatelj veli da će se vjerojatno formirati samo jedan razred. "Mi smo sada popunjeni, ali tek ćemo 22. srpnja znati kakva je situacija", veli Zoričić.

Upisi su počeli 1. lipnja, a zaključuju se s 31. srpnjem, kad učenici donose upisnice.

- Znat ćemo 22. srpnja koliko ćemo učenika imati u prvim razredima. Gotovo sigurno mogu reći da će svi razredi biti popunjeni, eventualno bi u odjeljenju sportaša mogla biti slobodna dva ili tri mjesta, ali drugog roka za sportski razred nema, kaže Zoričić. Učenicima od prvog do trećeg razreda svjedodžbe su podijeljene na školskom igralištu, a maturanti će ih dobiti 22. srpnja.

U Medicinskoj školi podijeljen je najveći dio svjedodžbi, izuzev onih koje će se izdati nakon što učenici završe ljetnu praksu. Ravnatelj Ivan Žagar kaže da je ove godine izuzetno velik interes za zanimanje fizioterapeut.

- Upisujemo jedan razred, a mogli bismo tri kada bismo imali odobrenje. Prijavilo se više od 70 učenika, ali onih koji udovoljavaju kriterijima je nešto više od 50, dakle, više nego dvostruko u odnosu na kvotu od 24 učenika. Upisujemo tri razreda medicinskih sestara i tehničara, ukupno 72 učenika. Prvi odabir za više od 50 učenika je fizioterapeut. To su oni sigurni koji sigurno upadaju. Za sestre kao prvi izbor odlučilo se 70 kandidata, a za nekoliko desetaka njih to je drugi izbor. Dio fizioterapeuta će se sigurno "preliti" u medicinske sestre. Konačan rezultat bit će iduće srijede, kad završavaju upisi. Međutim, mi smo već sad manje-više popunjeni. Lani smo imali dva razreda sestara i jedan fizioterapeuta, a ove godine je jedan razred sestara više, veli Žagar.

Svjedodžbe su podijeljene i u Školi za ugostiteljstvo i turizam. Ravnateljica Orhideja Petković kaže da su otvorena troja školska vrata na koja su postavljeni stolovi, gdje su učenici preuzimali svjedodžbe, i to u nekoliko navrata, u skladu s kalendarom godišnjeg plana i programom škole. Kada je o upisima riječ, ravnateljica kaže da su zadovoljni činjenicom da su razredi popunjeni.

 Još nije zadnji rok, djeca još mogu birati do 22. srpnja, ali za sada smo popunjeni i jako smo zadovoljni. Najtraženija zanimanja su hotelijersko-turistički tehničar i kuhar, a tražen je i turističko-hotelijerski komercijalist. Upisujemo dva razreda hotelijersko-turističkih tehničara, ukupno 28 učenika, međutim, imamo oko 40 učenika kojima je to zanimanje na prvom mjestu, što znači da bismo mogli upisati još jedan razred, veli Petković.

S druge strane, najmanji interes vlada za zanimanje trgovac. "Taj razred nije popunjen, nedostaje nekoliko učenika do kvote od 24 polaznika. Proteklih godina razred je bio još lošije popunjen. Pretpostavljam da je ove godine zbog korone i činjenice da su trgovci radili, interes ipak možda veći", objašnjava ravnateljica.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater