LABIN

Počeo desetodnevni tečaj apiterapije: ZA ZDRAVLJE, ALI I NOVI DIO TURISTIČKE PONUDE

| Autor: Branko BIOČIĆ

U organizaciji Pčelarske udruge Labin i Hrvatskog apiterapijskog društva u prostorijama labinske Srednje škole počeo je tečaj pod nazivom "Apiterapija - proizvodnja i korištenje pčelinjih proizvoda" u trajanju od 60 sati ili deset dana. Tečaj polazi 25 zainteresiranih koji će nakon završetka imati na raspolaganju tri tjedna za pisanje seminarskih radova. Najbolji radovi bit će uvršteni u novi priručnik o apiterapiji Hrvatskog apiterapijskog društva.

To je prvi i jedini tečaj takve tematike u Hrvatskoj, a cilj je upoznavanje polaznika s proizvodnjom i korištenjem pčelinjih proizvoda; medonosnim i ljekovitim biljem; osnovama anatomije i fiziologije ljudskoga organizma, osnovama patofiziologije (organski temelji bolesti); biološkim svojstvima pčelinjih proizvoda; primjenom pčelinjih proizvoda u veterinarskoj medicini, pružanjem prve pomoći kod pčelinjeg uboda (što je posebno važno za sve one koji se bave apiturizmom, a onda i sve ostale koji se bave pčelarstvom), masaže medom i primjena pčelinjih proizvoda za potrebe kozmetičkih i wellness centara te primjeni pčelinjih proizvoda u gastronomiji.

O mogućnostima razvoja apiturizma kao i apiinhalacijama primjere će prenijeti kolege iz Slovenije gdje je ova grana turizma već izuzetno razvijena te se već, osim jasno poznatih standarda, koristi i upotreba certifikata odličnosti za ocjenu apiturističkih ponuda i usluga. Takav certifikat od proljeća 2020. uvodi se i u Hrvatskoj.

- Moderna apiterapija temelji se na čvrstim znanstvenim dokazima te jasnim standardima struke. I dok se često u praktičnoj prezentaciji pčelinjih proizvoda krajnjim korisnicima, potrošačima, koriste stare i neprovjerene informacije koje su ponekad neistinite i znanstveno neutemeljene; Hrvatsko apiterapijsko društvo ima za cilj korektno promovirati apiterapiju i pčelinje proizvode; educirati svoje članove kao i dio zainteresirane javnosti suradnjom s medijima, apiterapijskim savjetovalištima na raznim pčelarskim događanjima, radio emisijama i sl. Teme koje ćemo obrađivati na tečaju Apiterapije namijenjene su stručnjacima raznih profila: liječnicima, ljekarnicima, nutricionistima, veterinarima, biokemičarima i farmaceutima i ostalima; kuharima i slastičarima koji žele proširiti svoja znanja iz primjene pčelinjih proizvoda u zdravoj prehrani i gastronomiji, rekla je dr. sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva.

Predsjednik Pčelarske udruge Labin Darko Martinović, otvarajući tečaj, rekao je da je to nastavak suradnje Hrvatskog apiterapijskog društva i njihove udruge.

- Zadaća nam je potaknuti stvaranje novih oblika vrijednosti za pčelare i zajednicu te stvaranje i obogaćivanje novih oblika turističke ponude putem apiturizma kroz razne oblike kao što su apiinhalacija, centri za masažu, degustacija meda, kozmetika i slično, rekao je Martinović, a Hegić dodala kako su pomaci u apiterapiji i na njoj temeljenom apiturizmu posljednjih godina prilično veliki i šteta je što Hrvatska kaska za zemljama u okruženju.

- Nadam se da će se kroz ovaj tečaj oformiti novi dio apiturističke ponude, odnosno da ćemo dobiti apiterapeute koju su prepoznali vrijednost pčelinjih proizvoda kao dio turističke ponude, ali i kao dio pomoći u podizanju kvalitete života, odnosno prevenciji bolesti, zaključila je dr. Hegić koja je predstavila četiri apiturističke točke u Hrvatskoj - Sv. Juraj kod Senja, Rakovicu kod Plitvičkih jezera, Novsku i Viroviticu. Polaznici su ispunili test koji za cilj ima sagledati s kakvim znanjem o pčelarstvu raspolažu, a tijekom tečaja dr. Hegić pridružit će se i drugi stručnjaci Dario Lasić, Miroslav Antolčić, Dario Kremer, Dragan Bubalo i Zrinka Franić.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater