SREDIŠNJA MANIFESTACIJA

PJESME I KOLO NA PLACI U PEROJU: Proslavljena 364. obljetnica doseljenja crnogorskih obitelji

Veseli smo što uspijevamo obilježiti doseljenje crnogorskih obitelji u Peroj, važan povijesni događaj iz 1657., što je još jedan pokazatelj kako vi Perojci njegujete svoju tradiciju, kulturu i običaje ne zaboravljajući korijene. Grad vas u tome u potpunosti podržava, a tako će biti i ubuduće, rekao je prilikom otvaranja programa gradonačelnik Grada Vodnjana Edi Pastrovicchio

| Autor: Glas Istre
Kulturni program održan je na Placi

Kulturni program održan je na Placi


Perojke i Perojci proslavili su 364. obljetnicu doseljenja crnogorskih obitelji u Peroj. U skladu s epidemiološkim mjerama, Perojska fešta sa zabavnim programom nije održana, ali su zato organizatori iz redova Društva perojskih Crnogoraca "Peroj 1657." pripremili raznovrsni kulturni program, a prethodnih dana i sportske događaje.

Šah, nogomet i misa

Na središnjoj manifestaciji na Placi predsjednik DPC-a "Peroj 1657" Miodrag Popović podsjetio je okupljene da je proslava počela još pretprošlog vikenda Šahovskim turnirom, najjačim pojedinačnim turnirom u Hrvatskoj, da je u petak održan nogometni turnir te da je subotnji program počeo jutarnjom liturgijom u crkvi sv. Spiridona. Program je nastavljen otvaranjem izložbi radova, otvaranjem biblioteke "Njegoš i Zavičajnog spomenara“ te predstavom tradicionalnih plesova i pjesama na trgu.

- Veseli smo što uspijevamo obilježiti doseljenje crnogorskih obitelji u Peroj, važan povijesni događaj iz 1657., što je još jedan pokazatelj kako vi Perojci njegujete svoju tradiciju, kulturu i običaje ne zaboravljajući korijene. Grad vas u tome u potpunosti podržava, a tako će biti i ubuduće, rekao je prilikom otvaranja programa gradonačelnik Grada Vodnjan Edi Pastrovicchio.

Staro perojsko pojanje

Kulturni program na Placi, za kojeg se mogla vidjeti ljepota narodnih nošnji i tradicionalnih igra, počeo je spletom dječjih crnogorskih kola "Tita, Tita loboda". Zatim su pjevači izveli "Smilj, Smiljana" i "Kud pogledam", a stariji plesači Zetsko kolo. Program je nastavljen starim perojskim pojanjem "Oj radosti, veselosti" te pjesmom "Tri putnika", a uslijedio je i splet crnogorskih kola "Poigraj, poskoči". Program je okrunjen pjesmom "Još ne sviće rujna zora", koju je pjevajući i svirajući gitaru izveo Nikola Škoko, dok su ga glasom pratili ostali sudionici.

U Domu DPC-a posjetitelji su mogli vidjeti veliku izložbu starih fotografija perojskih obitelji, ali i maštovit rad polaznika likovno-kreativne kolonije "Moja Peroja 2021" osmišljen kao šetnja kroz ulice Peroja. Radi se o velikoj mapi sela na kojoj su svi važniji punktovi obilježeni starim fotografijama iz privatnih albuma snimljenih na autentičnim lokacijama.

U programu ovogodišnje proslave sudjelovale su Sekcija za očuvanje kulturno-povijesne baštine, sportska, duhovna, folklorna i pjevačka sekcija DPC-a "Peroj 1657", uz potporu Grada Vodnjana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater