PIŠE DAVID ORLOVIĆ

OTOK SV. ANDRIJA: Mali pulski "nacionalni park"

Još iz mletačkog razdoblja na otok Sv. Andrije, sa svoja 22 metra nadmorske visine, gledalo se kao glavnu obrambenu točku na ulasku u pulsku luku, i tu je u 17. stoljeću graditelj Antoine de Ville planirao još jedan zvjezdasti kaštel sličan onome na vrhu pulskog brežuljka



Britanski pomorski peljar "The Adriatic Pilot" iz 1861. o ulasku u pulsku luku piše: "Oko jednu i pol milju nakon ulaska nailazimo na tri mala otočića: Sv. Katarina, Sv. Andrija, velik, razmjerno uzvišen s topničkom baterijom i nekim ruševinama, te otočić Sv. Petar. Postoji samo jedan prolaz do luke za velike brodove, i to između otočiča Sv. Andrija i Sv. Petar".

Još iz mletačkog razdoblja na otok Sv. Andrije, sa svoja 22 metra nadmorske visine, gledalo se kao glavnu obrambenu točku na ulasku u pulsku luku, i tu je u 17. stoljeću graditelj Antoine de Ville planirao još jedan zvjezdasti kaštel sličan onome na vrhu pulskog brežuljka. O tome u jednom narednom članku.

Inače, otok je dobio naziv po bizantskome samostanu i crkvi Sv. Andrije koji je postojao nakon 6. stoljeća. Na ostacima mletačkih obrambenih pozicija francuske vlasti dižu utvrdu u obliku slova M u tlocrtu s nazivom "Napoleonova utvrda".

Bitnice u polukazamatima

Austrijske vlasti u prvoj polovici 19. stoljeća dograđuju tu poziciju pod novim nazivom "Utvrda Kaiser Franz I". Utvrda je građena od 1823. na otočiću Andrija u lučkom bazenu kao tzv. Maksimilijanski polutoranj, a mogla je sa svojih 18 topova učinkovito štititi ulaz u luku. Poslije proširenja od 1880. u predziđu utvrde sagrađene su nove prostorije za smještaj posade, jer zgrada stare utvrde više nije pružala dovoljnu zaštitu, a istodobno su sagrađene dvije bitnice u polukazamatima za četiri topa. Od tog je razdoblja utvrda raspolagala s ukupno šest topova kalibra 15 cm, od kojih su se dva nalazila na tornju. Sam toranj već od prijelaza stoljeća za obranu luke više nije bio potreban, jer su postavljeni novi utvrđeni položaji koji su gledali na otvoreno more na vanjskom rubu obale Puljštine.

Netaknuti dragulj

Danas je utvrda od vandalizma netaknuti dragulj, izvana pokriven gustom vegetacijom koja joj pruža izgled sličan hramovima u Indokini (Angkor Wat i slično). Hodajući gustom vegetacijom u unutrašnjosti otoka naprosto ne možete povjerovati da se doslovno nalazite na nekoliko stotina metara zračne linije od strogo urbanog područja. Prazni i prostrani hodnici fortifikacije kružno prate oko centralnog tornja, koji svojom prostranošću podsjeća na interijer kakve napuštene srednjovjekovne katedrale. Na obali, pored oštećenog pristanišnog mola, leže metalne brodske sekcije Uljanika, koje cijelom prostoru dodaju jedan industrijsko-apokaliptični štih. Pogled s obale otočića puca na nama manje vidljiv dio brodogradilišta i nove vizure četvrti tzv. baraka.

Otišao sam na Sv. Andriju u siječnju 2021., uslijed koronaškog zatvaranja. Prijatelj ima gliser. Imao sam smartphone uz sebe i uz tekst prilažem fotografije napravljene njime. Treba pažljivo popularizirati ovaj lokalitet za naše ljude, ubaciti ga u vođene ture turističkim brodom uz poštivanje njegove prirodne, morske zaštićenosti od civilizacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter