EKOLOŠKA PROIZVODNJA

OPET PRVI I JEDINI U HRVATSKOJ: U Novigradu puštena u pogon najmodernija uljara u krugu od 500 kilometara - AL TORCIO KARMINA BELETIĆA

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Moderna uljara Al torcio u Novigradu ima divovske strojeve (Sanja BOSNIĆ)

Moderna uljara Al torcio u Novigradu ima divovske strojeve (Sanja BOSNIĆ)


S ovom sofisticiranom tehnologijom to je izvedivo jer su svi parametri tehnološki promjenjivi. Zaključno možemo konstatirati da naša uljara garantira ulja najviše kvalitete sa približno 30 posto više polifenola, najviše randmane po jedinici težine te smanjenu potrošnju vode i električne energije te rješava problem zbrinjavanja otpadnih sirovina, kaže Karmino Beletić

U uljari Al torcio u Novigradu, u vlasništvu maslinara Karmina Beletića, inaugurirano najsuvremenije postrojenje za preradu maslina u Hrvatskoj. Sam vlasnik Beletić pojasnio je o kakvoj se tehnologiji radi i svim njezinim prednostima. Primjerice, vodeno hlađenje omogućava ostanak 30 posto više polifenola u ulju.

- Ovakva modernizirana uljara ne postoji u krugu od 500 kilometara, pa čak ni u bližim krajevima sjeverne Italije, stoga sam polaskan što je baš u Istri kao najboljoj regiji maslinarstva u svijetu otvoren prvi najsuvremeniji pogon, rekao je Beletić.

Masline se danas beru sve ranije

Osobitost primjene ove najnovije tehnologije koja danas postoji na tržištu - DMF tvrtke Pieralisi te miješalice iz serije Molinova ORO, je u tome što ona u kombinaciji sa mlinom omogućava vodeno hlađenje paste maslina. Upravo te karakteristike uljaru svrstavaju u red najmodernijih uljara. Činjenica je da se masline danas beru sve ranije, a da su pritom temperature sve više, a posljedično i temperature maslina koje dolaze na preradu.

Mljevenjem maslina, njihova se temperatura u mlinu radi trenja čestica dodatno podiže za još nekih četiri do pet stupnjeva, što negativno utječe na kvalitetu i očuvanje vrijednosti ulja. Vodenim hlađenjem mlina omogućena je kontrola temperatura te hlađenje paste maslina.

- Druga iznimka u ovoj uljari je što koristimo tehnologiju DMF - dekanter Leopard 5, kapaciteta prerade dvije tone na sat, odnosno multifazni dekanter, a to znači da se radi u više faza. Dosadašnji strojevi radili su u dvije ili tri faze i to prema odabiru jedne od tih faza u kojoj je svaki od tih procesa imao svoje prednosti i mane. Ovaj način prerade objedinjuje sve najbolje iz oba spomenuta fazna procesa, istaknuo je Beletić.

Velika novina je da se prilikom samog procesa prerade ne dodaje voda, pa se polifenoli sadržani u pasti maslina ne tope u vodi već se ovakvim načinom prerade zadržava i do 30 posto više polifenola u ulju.

Voda postaje opterećenje za uljaru

Istovremeno se rješava i problem zbrinjavanja one kasnije nastale vegetativne vode koja predstavlja veliko opterećenje za svaku uljaru.

- Posebnost je i naš dobiveni certifikat za ekološku proizvodnju. Naime, u uljari imamo četiri miješalice od po 800 litara, u kojima se mogu prerađivati četiri šarže ulja od četiri različita proizvođača, što nam omogućava da operemo sistem između prerada. Tako nema zaostatka od prijašnjih proizvođača što svakom maslinaru daje vlastito i čisto ekološko ulje, ističe Beletić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum