KRŠAN

Općinsko vijeće održalo sjednicu u Plomin Luci: OSNOVANA JAVNA USTANOVA INTERPRETACIJSKI CENTAR VLAŠKI PUTI

| Autor: Branko BIOČIĆ
Interpretacijski centar je sastavni dio koncepta Ekomuzej Vlaški puti

Interpretacijski centar je sastavni dio koncepta Ekomuzej Vlaški puti


Vijećnici općine Kršan na sjednici održanoj u ponedjeljak u Plomin luci donijeli su Odluku o osnivanju Javne ustanove u kulturi "Interpretacijski centar Vlaški puti". Odluka se temelji na ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Učka 360", čiji je partner u osnivanju Općina Kršan.

Interpretacijski centar je sastavni dio koncepta Ekomuzej Vlaški puti, i predstavlja mjesto gdje se vrednuje i prezentira društvena i tradicijska kultura, povijest naselja Šušnjevice i bliže okolice te koncept kulturnog krajolika. Za privremenu ravnateljicu izabrana je diplomirana ekonomistica iz Nove Vasi Viviana Brkarić, za početak na pola radnog vremena. Prethodno je Općina Kršan pribavila suglasnosti od Ministarstva kulture, Ministarstva turizma i sporta, znanosti i obrazovanja te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Načelnik općine Valdi Runko rekao je da nema razloga za pesimizam oko financiranja i rada ove ustanove jer je općina u uzlaznom rastu, a ne treba sumnjati ni u aktivnosti i rezultate ravnateljice. Runko je izvijestio da je u izgradnju komunalne infrastrukture za Poslovnu zonu Kršan Istok, do prije deset dana utrošeno 1,3 milijuna kuna, plus PDV, te da radovi teku prema planu. Očekuje se da će radovi biti gotovi do ljeta. Najavljen je za 23. veljače i webinar na temu Poslovne zone Kršan za koji se prijavilo pedesetak zainteresiranih, a ulaganja bi trebala biti isplativa do godine i pol.

Nakon završetka prve faze rekonstrukcije ceste Kršan-Boljevići, za što je općina osigurala 20 posto vrijednosti, odnosno 250 tisuća kuna u proračunu za ovu godinu osigurano je dodatnih 250 tisuća kuna kako bi se stiglo do raskrsnice za Boljevići. Nakon završetka prve faze koja kasni vjeruje se da će ŽUC radove u dvije faze završiti na vrijeme.

- Prva faza će biti gotova do prvog travnja. Nastavak slijedi poslije ljetne sezone i ti bi radovi trebali trajati još dva mjeseca. Mi nismo načeli tih 250 tisuća kuna za tekuću godinu, nego ćemo ih načeti sukcesivno prema situacijama i proporcionalno kako budu radili. Podržat ćemo ŽUC, i to bi trebalo biti to. Za ovo što se sada radi, ne može se reći da je veliki protok vremena, jer počelo se sredinom siječnja. Riječ je o temeljitoj rekonstrukciji ceste koja je vrlo zahtjevna. Kvaliteta radova trebala bi biti na razini državne prometnice, zaključio je Runko.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini