MEĐUNARODNO PRIZANJE

OBNOVA KAŠTELA PETRAPILOSA Jedan od najboljih europskih projekata konzervacije kulturnih dobara NAGRAĐEN I ZA PREZENTACIJU

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Kaštel Petrapilosa (Arhiva)

Kaštel Petrapilosa (Arhiva)


Veseli što je struka prepoznala vrijednost ovoga projekta. Dobivene nagrade potvrda su dugogodišnjih ulaganja u obnovu kaštela Petrapilosa, ali predstavljaju i priznanje i dodatni poticaj cijelom timu koji je sudjelovao u njegovoj realizaciji, izjavila je resorna gradska pročelnica Elena Grah Ciliga

Još jedna vrijedna europska nagrada za uređenje kaštela Petrapilosa upravo je stigla u Buzet. Projekt pristupa i prezentacije utvrde Petrapilosa, čiji je arhitekt Vjekoslav Gašparović, nagrađen je s BigSEE Architecture Award 2020 - Winner, u kategoriji Landscape and urban space. Nagradu je dodijelio Zavod Big iz Ljubljane, zavod za kreativne ekonomije jugoistočne Europe. Na projektu sanacije tisućljetnog kaštela uz arhitekta Gašparovića iz Praksa zadruge, kao autor građevinskog projekta sudjelovao je Borivoj Sapundžić iz Sap.Ing-a. d.o.o., a na njemu su surađivali Josip Višnjić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda i Nataša Nefat iz Konzervatorskog odjela u Puli.

Kaštel Petrapilosa je u godini dovršetka svoje obnove tako ovjenčan s dvije prestižne nagrade, u svibnju je dobio posebno priznanje žirija Europske nagrade za baštinu - European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2020 čime je uvršten među najbolje projekte konzervacije kulturnih dobara europske baštine. Posebno priznanje žirija dobilo je šest europskih projekata iz šest europskih zemalja i to u različitim kategorijama, a dodijeljeno je inicijativama koje su pridonijele unapređenju europske kulturne baštine, ali koje nisu bile uključene u konačni izbor za nagrade. Odluka žirija objavljena je upravo zadnjih svibanjskih dana kada je tisućljetno zdanje i službeno otvoreno za javnost u sklopu EU projekta KulTERRA - Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa.

- Jako nas veseli što je struka prepoznala vrijednost ovoga projekta. Dobivena priznanja potvrda su dugogodišnjih ulaganja u obnovu kaštela Petrapilosa, ali predstavljaju i priznanje i dodatni poticaj cijelome timu koji je sudjelovao u njegovoj realizaciji, izjavila je resorna gradska pročelnica Elena Grah Ciliga.

Srednjovjekovna feudalna utvrda Petrapilosa funkcionirala je od 12. do 17. stoljeća. Srušena je i napuštena nakon požara 1620-tih. Konstruktivna sanacija i konzervacija ziđa trajala je od 1999.-2019. godine. Projekt pristupa i prezentacije utvrde Petrapilosa sastoji se od novih arhitektonskih elemenata kojima se omogućava pristup gornjim razinama utvrde te ostvaruju prostorni i infrastrukturni preduvjeti za održavanje povremenih i privremenih kulturnih manifestacija na samoj lokaciji.

S obzirom na izmještenost same utvrde, svi novi arhitektonski elementi izvedeni su od materijala s minimalnim očekivanim budućim zahtjevima za održavanjem. Nosivi elementi konstrukcije izvedeni su od samozaštitnog čelika, dok su taktilni elementi klupa, podova i stepenica izvedeni od trajnog masivnog drva. Lokacija je opremljena i osnovnom infrastrukturom za održavanje povremenih kulturnih manifestacija, koncerata i ostalih sadržaja.

- Kako je ovim projektom zapravo nastavljeno istraživanje primjene materijala i razvoja moguće tipologije arhitektonskih intervencija za ovakve specifične, izmještene i gotovo prirodne ambijente napuštenih građevina, koje je započeto projektom pristupa i prezentacije utvrde Possert kod Paza 2012.-2015. godine, strukovna su priznanja svakako poticaj za nastavak navedenog rada. Specifičnost ovakvih ambijenata je što te povijesne strukture koje za nas čine graditeljsku baštinu, zapravo postepeno nestaju, njihov građevinski materijal postepeno se vraća u svoje prvotno stanje i postaje iznova prirodni krajolik te je stoga zahtjevno išta novo u takav okoliš dodavati bez da se naruši taj međuodnos povijesti ljudskog rada i prirode iz koje građevina izniče i kojoj se u konačnici i vraća, izjavio je Gašparović.


Podijeli: Facebook Twiter