BARBAN

Objavljena lista natjecatelja za 45. Trku na prstenac: U ZAVRŠNICU SE PLASIRALO 16 NAJVJEŠTIJIH KONJANIKA

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Iako su svi ozbiljno pristupili treninzima koji se održavaju petkom u 18 sati, konačnu odluku o konjanicima koji su se plasirali u završnicu ocjenjivački sud donio je u utorak. U završnicu su se plasirali Milio Grabrović, Andrej Kancelar, Kristijan Kancelar, Luka Kancelar, Silvio Učkar, Gvido Babić, Goran Špada, Aleksa Vale, Petar Benčić, Stefano Osip, Antonio Osip, Toni Uravić, Matteo Rojnić, Bruno Celija, Danijel Broskvar i Nandi Radola

U Barbanu je sve spremno za veliko natjecanje, jubilarnu 45. Trku na prstenac, koje će se, zbog epidemioloških razloga, održati u izmijenjenim okolnostima. Jubilarna 45. Trka na prstenac službeno započinje u petak navečer 21. kolovoza, podizanjem zastave Trke na barbanskoj placi. U subotu će se na Gradišću, s početkom u 17 sati održati Trka za viticu, a u večernjim će satima istarski lovci na barbanskoj streljani sudjelovati u tradicionalnom gađanju letećih meta. Sama Trka održat će se, kao i obično, u nedjelju, 23. kolovoza, u 17 sati, uz izravan prijenos na drugom programu Hrvatske televizije.

Ograničen broj gledatelja

Do sada je na ovom uglednom viteškom natjecanju nastupilo sedamdesetak natjecatelja, a naslovom slavodobitnika okitilo se njih 24. Za ovogodišnju Trku prijavila su se 22 natjecatelja, među kojima su i mnoga već dobro poznata imena. Iako su svi ozbiljno pristupili treninzima koji se održavaju petkom u 18 sati, konačnu odluku o konjanicima koji su se plasirali u završnicu ocjenjivački sud donio je u utorak.

U završnicu 45. Trke na prstenac plasiralo se 16. konjanika: Milio Grabrović, Andrej Kancelar, Kristijan Kancelar, Luka Kancelar, Silvio Učkar, Gvido Babić, Goran Špada, Aleksa Vale, Petar Benčić, Stefano Osip, Antonio Osip, Toni Uravić, Matteo Rojnić, Bruno Celija, Danijel Broskvar i Nandi Radola.

Ove će se godine program Trke odvijati u nešto reduciranijem obimu nego do sada i pod posebnim epidemiološkim okolnostima. Stoga se gledateljima preporučuje da dođu ranije na Gradišće, već oko 16 sati, kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve. Sjedišta na tribinama bit će postavljena na propisnoj udaljenosti, dok će gledatelji, s lijeve strane trkališta, u pineti, imati dovoljno prostora da budu na distanci, s obzirom da će biti propušten manji broj posjetitelja do samog trkališta, njih oko 1.500.

Ugledni gosti

Ova se barbanska trka, kao turističko-kulturološki brend, može mjeriti s elitnim turističkim tendencijama u svijetu. Upravo je zbog toga postala mamac za veliki broj posjetitelja, koji iz svih krajeva Istre dolaze u Barban, a iz godine u godinu privlači i sve veći broj turista. Dolaze i ugledni gosti iz svijeta politike, kulture, gospodarstva i javnog života. Nažalost, ove godine, trkalište na Gradišću neće, zbog mjera zaštite, pružiti takav doživljaj.

I 45. Trka na prstenac održat će se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, čiji se dolazak u Barban očekuje, a poziv je upućen predsjednicima Hrvatske vlade i Hrvatskog sabora, kao i bivšim bivši predsjednicima Republike Hrvatske i počasnim građanima Općine Barban Stjepanu Mesiću i Ivi Josipoviću te Kolindi Grabar Kitarović. Pozvani su i ostali predstavnici, kako zakonodavne, tako i izvršne vlasti u RH.

Domaćin tradicionalno očekuje dolazak v.d. župana Istarske županije, a pozvani su i gradonačelnici i načelnici istarskih gradova i općina te prijateljskih barbanskih općina. Očekuje se i dolazak izaslanstva iz Sinja, prijateljskog grada, u kojemu se Alka tradicionalno održava dva tjedna prije Prstenca. Kontakti i suradnja sa Sinjskom alkom uspostavljeni su 1981. godine, kada na 6. Trku na prstenac dolazi izaslanstvo Sinjskog alkarskog društva u sastavu Ivo Delbello, tajnik, Stipe Hrste, barjaktar, i alkar Joško Milošević. Godine 2010. u Zagrebu je potpisana Povelja o prijateljstvu između Viteškog alkarskog društva Sinj i Društva "Trka na prstenac".


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater