NAJNOVIJEBRTONIGLA

Obilježen Dan općine i sveti Zenon, zaštitnik župe: ZA VAŽNE PROJEKTE ODOBRENO 6,5 MILIJUNA KUNA BESPOVRATNE POMOĆI

| Autor: Luka JELAVIĆ
Dobitnici ovogodišnjih općinskih priznanja s općinskim čelnicima (Luka JELAVIĆ)

Svakako najveći projekt na kojemu se trenutno radi je dogradnja i djelomična adaptacija zgrade dječjeg vrtića u Brtonigli, vrijedan 7,6 milijuna kuna * Za izradu strateškog plana razvoja turizma, Općini je odobreno dodatnih nešto više od 119.000 kuna bespovratnih sredstava, što znači da će se taj projekt financirati u cijelosti iz fondova EU i Republike Hrvatske

Mještani Brtonigle tradicionalno slave svetog Zenona kao zaštitnika župe, a od ustanovljenja Općine Brtonigla spomendan tog kršćanskog sveca i osmog biskupa Verone obilježava se i kao Dan općine. Slavlje je počelo svetom misom u čast zaštitnika svetog Zenona u župnoj crkvi koja nosi njegovo ime. Misno slavlje predvodio je kao gost, umaški župnik Dejvis Martinović, u koncelebraciji s mjesnim župnikom vlč. Željkom Rajčićem i nekoliko svećenika iz okolnih župa.

Prijavljeno još puno projekata

Središnji dio obilježavanja Dana općine bila je svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, osim vijećnika, prisustvovali predstavnici Istarske županije, Talijanske unije, raznih institucija, gradova i općina te drugi gosti. Sve sudionike pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Igor Palčić, dok je uobičajeni pregled zbivanja, poslova, aktivnosti i rezultata u proteklom razdoblju prezentirao načelnik Općine Paolo Klarić.

Glavni dio aktivnosti bio je usmjeren na gospodarstvo i turizam, odgoj, obrazovanje i zdravstvo, kulturu, zabavu i sport, komunalne djelatnosti te samoupravni i upravni dio poslova. Važan dio aktivnosti odnosio se na pripremanje prostorno-planske dokumentacije, od čega su najvažniji urbanistički planovi uređenja građevinskih područja Brtonigle i naselja Kovri.

- Tijekom prošle godine Općina je postala korisnicom brojnih sredstava iz EU fondova i nacionalnih sufinanciranja, na temelju čega će u općinski proračun tijekom 2019. i 2020. godine biti uplaćeno 6,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a očekujemo da će se, po objavi rezultata ostalih natječaja na kojima je prijavljeno još mnogo projekata, taj iznos povećati, naglasio je načelnik Klarić i dodao da je, uz ostalo, za izradu strateškog plana razvoja turizma, Općini odobreno dodatnih nešto više od 119.000 kuna bespovratnih sredstava, što znači da će se taj projekt financirati u cijelosti iz fondova EU i Republike Hrvatske.

Centar istarskih okusa i vinske tradicije

Od drugih važnih projekata koji su prijavljeni i za koje se očekuje odobrenje sredstava, istaknut je projekt izgradnje prometnica u poduzetničkoj zoni Štrpe s pratećom infrastrukturom. Ukupna vrijednost projekta je 2,4 milijuna kuna, a očekuje se iz raznih fondova financiranje 55 posto tog iznosa. Resornom ministarstvu, na javni poziv, prijavljena je i želja za nabavkom spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, čime bi se mogli ostvariti ciljevi iz općinskog plana gospodarenja otpadom.

U svom izlaganju načelnik Klarić je spomenuo i niz drugih projekata i poslova iz područja komunalnog gospodarstva, infrastrukture, poljoprivrede, turizma (sufinanciranje četvrte faze Centra istarskih okusa i vinske tradicije), očuvanja sakralnih objekata itd. Svakako najveći projekt na kojemu se trenutno radi je dogradnja i djelomična adaptacija zgrade dječjeg vrtića u Brtonigli. Vrijednost investicije je oko 7,6 milijuna kuna, a očekuje se iz Programa ruralnog razvoja 80 posto tog iznosa, odnosno oko 5,7 milijuna kuna.

U izlaganju je načelnik Klarić sa zadovoljstvom naglasio i dostignutu razinu izdvajanja u području obrazovanja (financiranje vrtića, produženi boravak u školama, stipendije i drugo), zdravstvene i socijalne zaštite, kulture i sporta, potpore raznim mjesnim manifestacijama na cijelom općinskom području, uz nastojanja da se izdvajanja i povećaju. Spomenuo je i niz poslova na lokalnoj komunalnoj infrastrukturi, kao posebnom segmentu djelovanja općinske uprave, od javne rasvjete, održavanja lokalnih prometnica, uređenja zelenih površina, saniranja ilegalnih odlagališta krupnog otpada, zbrinjavanja komunalnog i drugog otpada do niza drugih poslova.

- Općina nastavlja s konstantnim ulaganjem u infrastrukturu i u uređenje okoliša u cilju povećanja kvalitete života građana cijelog područja općine, kao i uljepšavanja općinskog teritorija u vidu razvoja turističke destinacije, zaključio je izlaganje Klarić i zahvalio svim građanima i drugim subjektima koji daju doprinos ukupnom razvoju općinskog područja.

U kulturno umjetničkom dijelu svečane sjednice sudjelovao je mješoviti zbor Zajednice Talijana Brtonigla. Neposredno prije početka svečane sjednice otvorena je izložba radova polaznika Dječjeg vrtića Kalimero pod nazivom "Na moj način" koju su sa zanimanjem razgledali roditelji, ali i brojni sudionici svečane sjednice.

Dobitnici općinskih priznanja

Svečana sjednica Općinskog vijeća i Dan općine bile su prilika za dodjelu godišnjih općinskih priznanja. Plaketu Općine Brtonigla dobila je mag. pharm. Barbara Halužan za značajan razvoj zdravstva, odnosno za otvaranje prve ljekarne u Brtonigli u zgradi nekadašnje škole 2014. godine, nakon preuređenja, čime je upotpunjena slika dostupnih zdravstvenih usluga na tom području. Plaketa je za dugogodišnji rad i za doprinos razvoju obrtništva i gospodarstva na području Općine dodijeljena i obrtniku Patriku Božiću, vlasniku obrta Patrik vodoinstalacije, za uspješan rad i veliku spremnost na suradnju sa svim institucijama i građanima.

Priznanje Općine Brtonigla dobila je tvrtka Sinagro iz Kaštelira, u vlasništvu Marijana Sinčića, koja je prije tri godine u Brtonigli otvorila agrariju, s velikim izborom raznog materijala, čime je pružena velika pomoć poljoprivrednicima, a uređivanjem jedne od najstarijih zgrada obogaćen je vizualni identitet Brtonigle.

Posebnu zahvalnicu načelnika Općine dobio je maturant pazinske Klasične gimnazije Pierre Giovanni Bibalo iz Brtonigle za izniman uspjeh u obrazovanju, od posebnog značenja za promicanje i za ugled cijele općine. Bibalo je, naime, ove godine postao državni prvak u poznavanju talijanskog jezika.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam