Skromnije nego inače

OBILJEŽEN DAN OPĆINE GROŽNJAN Očekuje se asfaltiranje županijske ceste od Ponte Portona do Grožnjana

Kao jedan od najvećih projekata i poslova koji su obilježili proteklo razdoblje navedeno je postavljanje potrebne infrastrukture i početak naplate parkiranja u Grožnjanu. Osim toga, izgrađen je eko-otok, a proteklo razdoblje obilježila su i dva važna cestovna projekta – asfaltiranje ceste od Završja do doline Mirne dužine 4,5 kilometra te gradnja i asfaltiranje gotovo neprohodne ceste Mlin - Gržići - Baštići u dužini od dva kilometra

| Autor: Luka JELAVIĆ
(snimio L. Jelavić)

(snimio L. Jelavić)


Skromnije nego obično, sve u skladu s aktualnom situacijom i mjerama, obilježen je Dan općine Grožnjan koji se od ustanovljenja slavi na spomendan nebeskih zaštitnika svetih Vida, Modesta i Krešencije. U grožnjanskoj župnoj crkvi posvećenoj tim svecima održano je misno slavlje, a umjesto uobičajene svečane sjednice Općinskog vijeća, koje još nije konstituirano u novom sazivu, načelnik Općine Claudio Stocovaz pozvao je na prigodni prijem vijećnike, predstavnike općina i gradova Bujštine, te ograničen broj drugih uzvanika.

U prigodnom govoru na terasi Belvedere Stocovaz je pozdravljajući vijećnike i uzvanike, podsjetio na rezultate u razvoju općinskog područja u proteklom mandatu, zahvaljujući prigodno svim sugrađanima koji su njemu i novim vijećnicima poklonili povjerenje za vođenje općinske uprave i u naredne četiri godine.

Stocovaz je podsjetio na neke projekte i poslove u području poljoprivrede, komunalne infrastrukture, ekologije, očuvanja sakralne baštine, kulture i drugim djelatnostima. Kao jedan od najvećih projekata i poslova koji su obilježili to razdoblje svakako je postavljanje potrebne infrastrukture i početak naplate parkiranja u Grožnjanu, o čemu se godinama govorilo. Lani je taj sustav poboljšan, izgrađen je sanitarni čvor, što je do sada nedostajalo i na što su ukazivali posebno turisti. Pored toga, spomenuo je grožnjanski načelnik izgradnju eko-otoka s pet poluukopanih spremnika otpada čime je napravljen velik iskorak u odvajanju i zbrinjavanju otpada, a Grožnjan je oslobođen smrada iz punih plastičnih kontejnera u blizini drevnih ulaznih vrata grada. Proteklo razdoblje obilježila su i dva važna cestovna projekta – asfaltiranje ceste od Završja do doline Mirne dužine 4,5 kilometra (što su financirali u većem dijelu Županijska uprava za ceste i dijelom Općina Grožnja), te gradnja i asfaltiranje do tada gotovo neprohodne ceste Mlin - Gržići - Baštići u dužini od dva kilometra sredstvima iz europskih fondova. Veli dio posla obavljen je na uređenju i očuvanju od propadanja nekoliko objekata sakralne baštine.

- Krov i unutrašnjost župne crkve u Šterni bili su u derutnom stanju, pa smo u cijelosti obnovili krov i strop, obojena je unutrašnjost, instalirano je osvjetljenje i zamijenjeni prozori. Projekt kojega je financirala Općina sa 350.000 kuna i Porečko - pulska biskupija sa 100.000 kuna završen je postavljanjem automatskog sustava zvonjenja na očišćenom zvoniku. Pored toga, obnovljen je krov, prozori i vrata na crkvici u Kubertonu, započeli smo s obnovom zidova oko groblja u Završju, Čirkotima i Šterni, rekao je Stocovaz dodajući aktivnosti u drugim područjima, naročito kulturi za koju se iz proračuna godinama izdvaja gotovo petina sredstava.

Unatoč određenim poteškoćama, Općina nastoji zadržati i unaprijediti socijalni program, kao i druge obveze iz područja društvenih djelatnosti. Važan dio razvoja općinskog područja predstavlja poljoprivreda, pa se u toj općini nadaju da će se konačnim usvajanjem programa raspolaganja državnim zemljištem pružiti davno očekivana pomoć poljoprivrednicima koji su to zaslužili postignutim rezultatima, naročito u proizvodnji vina i maslinovog ulja. Općina potiče i razvoj stočarstva. To je dio aktivnosti o kojima je govorio načelnik Stocovaz, najavljujući i neke najvažnije poslove koji slijede.

- Prije svega, dugo očekujemo i planiramo asfaltiranje županijske ceste od Ponte Portona u dolini Mirne do Grožnjana. Kako je taj posao objavljen u javnoj nabavi Županijske uprave za ceste, očekujemo u ovoj godini početak radova. Ta cesta ima velik značaj za središte Općine, jer je najbliži put prema Puli i Rijeci, rekao je načelnik.

Pored toga, dodao je, zahvaljujući izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja i olakšanom postupku dobivanja građevinske dozvole, ovo je područje postalo interesantno za investitore i gradnju u turističke namjene, a time su stvoreni uvjeti za pripremu projektne i druge dokumentacije za uređenje bike parka, za uređenje obrtničke i industrijske zone čime u ovoj općini žele privući veći broj investitora u cilju otvaranja novih radnih mjesta.

- Ipak, unatoč vidljivim rezultatima, ostaje određena zabrinutost malih općina kakva je grožnjanska, jer unatoč nespornim i vidljivim rezultatima za nastavak razvoja potrebna je temeljita funkcionalna i financijska decentralizacija te prijenos prava raspolaganja i upravljanja sredstvima EU fondova na županije, posebno onih mjera koje se odnose na razvoj gospodarstva i komunalne infrastrukture. To je važan uvjet za brži razvoj malih sredina za što postoje dobri temelji, dodao je Stocovaz te se zahvalio državnim i županijskim institucijama, ustanovama, udrugama i pojedincima koji su na bilo koji način pomogli ostvarenju razvojnih projekata i inicijativa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini