SVEČANA SJEDNICA

OBILJEŽEN DAN GRADA LABINA: Projekti žive a njih građani prepoznaju

| Autor: Branko BIOČIĆ
Svi dobitnici nagrada i priznanja (Snimio Branko Biočić)

Svi dobitnici nagrada i priznanja (Snimio Branko Biočić)


Državnom himnom "Lijepa naša" i svečanom pjesmom "Krasna zemljo Istro mila" u izvođenju naše istaknute sopranistice Sandre Bagarić uz pratnju Darka Domitrovića na klaviru započela je svečana sjednica gradskog vijeća u povodu Dana Grada Labina. Labin svoj dan slavi u znak sjećanja na donošenje prvog gradskog Statuta 17. kolovoza 1341. godine. Zaželjevši srdačnu i toplu dobrodošlicu svim vijećnicima, mnogobrojnim uzvanicima te dobitnicima ovogodišnjih gradskih nagrada i priznanja predsjednica gradskog vijeća Eni Modrušan istaknula je kako se Labin ponosi svojom bogatom poviješću ali i visokim civilizacijskim dosezima, multikulturalnošću i konvivencom, antifašističkim opredjeljenjem, te uvažavanjem različitosti i gradom koji je otvoren svakom dobronamjerniku.

- Prije nešto više od godine dana ustrojen je aktualni saziv Gradskoga vijeća. Bez obzira na različite političke opcije i svjetonazore, kroz sučeljavanje različitih stavova i mišljenja, u konstruktivnim i argumentiranim raspravama nastojimo na najbolji način obavljati odgovornu dužnost gradskog vijećnika našeg lokalnog parlamenta. Nastojimo donositi akte koji predstavljaju najbolja rješenja usmjerena na zadovoljstvo građana kvalitetom života odnosno namirenju njihovih potreba i interesa kao i zadovoljavanje potreba drugih subjekata u našoj zajednici. Od početka mandata održano je 12 sjednica Gradskoga vijeća sa 163 donesenih akata. Istaknula bih samo neke. Odluka za provedbu ulaganja u projekt izgradnje novog dječjeg vrtića na Vinežu i Odluka o donošenju mjera demografske politike Grada Labina u svrhu poticanja rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji - kao dio planiranih mjera usmjerenih na nužno smanjenje izrazito negativnih demografskih kretanja prisutnih u našoj lokalnoj zajednici ali i šire; te Zaključak o prihvaćanju inicijative Lige protiv raka Labin o pristupanju nabavci i kupnji vlastitog mamografa, kako bi našim sugrađankama ponovno osigurali već ranije dosegnuti standard, te im omogućili dostupnost na mamografske preglede jer, svjesni smo da redoviti pregledi i rana dijagnostika spašavaju živote.

(Snimio Branko Biočić)

Nakon dvije godine epidemioloških mjera uzrokovanih pandemijom korona virusa, pred nama je opet godina s brojnim neizvjesnostima i rizicima: negativne posljedice rata u našem okruženju, inflacija, klimatske promjene…

Izazovi koji su pred nama su ozbiljni i brojni i neće ih zasigurno biti lako svladati. No, našom motivacijom, znanjem, timskim radom i suradnjom - i uz visoku razinu društvenog zajedništva, uvjerena sam da možemo i hoćemo uspješno i hrabro djelovati i u tim nepredvidivim okolnostima koje su pred nama. Istovremeno želim da i svaki naš građanin bude potaknut da svojim radom, kreativnošću i voljom doprinosi našem održivom i kvalitetnom razvoju. Da svakom od nas Labin bude sigurna i poticajna sredina jer to je naš Grad, Grad koji volimo i kojim se ponosimo, rekla je između ostaloga Modrušan. Skupu su se obratili i uzvanici, prvi istarski župan Boris Miletić koji je Labinjanima čestitao njihov dan.

- Imamo niz zajedničkih projekata među kojim asu izgradnja Doma za starije, ulaganje u Dom zdravlja, ceste i školstvo. Očekivanja nas iz javnog sektora su velika jer se vremena mijenjaju, svi mi koji se bavimo javnim poslom imamo dodatnu odgovornost. Javna uprava mora napraviti dodatni iskorak i ubaciti ne u petu nego u šestu brzinu. Gradonačelnici i župan moraju biti i kvalitetni menađeri, na nama je i posebna obveza voditi brigu o najmlađima i ljudima treće životne dobi koji su nas svojim radom zadužili. Zajedništvo ima posebnu težinu. Zbog suše, klimatskih promjena, skupljih energenata i ostalog moramo mijenjati svoje navike a potrebne su i demografske mjere jer gubimo stanovništvo. Neki će se koji odlaze vratiti bogatiji za novo znanje i iskustvo jer se ovdje kvalitetno živi. Istra je br.1 a da bi to ostala moramo se zamisliti što nam se događa u prostoru, došli smo do razine u kojoj je potrebna kvaliteta a ne kvantiteta, rekao je župan Miletić.

(Snimio Branko Biočić)

Emil Daus, saborski zastupnik čestitao je u ime kolega Labinjanima dan grada te istaknuo kako je Labin uvijek bio poseban i svoj zahvaljujući ljudima koji ovdje žive i koji njeguju svoj jezik, povijest i kulturnu baštinu

- Pokazali su nam kako se živi suživot, tolerancija i natifašizam, kako treba cijeniti svoju baštinu pa mnogi od Labina mogu i učiti. Labinjani imaju pozitivnu grintu koja ih gura naprijed pa su vidljivi pomaci u zadnjih desetak godina, rekao je Daus. Gradonačelnika pobratimljenog talijanskog grada Manzana, Piero Furlan istaknuo je da bratimljenje gradova utječe izravnim uključivanjem građana, pogoduje procesu europskih integracija i razmjeni iskustava, znanja i vrijednosti i tako stvari europski zajednički identitet. Nakon glazbenog broja kojeg su izveli Teo Buždon i Gloria Kodelja prikazan je video o projektima Grada Labina. Skupu se obratio i labinski gradonačelnik Valter Glavičić koji je u svom govoru istaknuo sve što je napravljeno, što je u tijeku i što se još planira napraviti u Gradu Labinu.

(Snimio Branko Biočić)

- Na tom putu, dragi prijatelji, nije sve posuto rožama i fijorima. I ne ide sve glatko i od prve. Dapače, voditi labinsku obitelj od 10 tisuća stanovnika, koja se k tome, na našu radost, u ljetnim mjesecima više nego udvostručuje, vrlo je ozbiljan i zahtjevan posao. Kovarsko je to delo, koje traži ozbiljan i kontinuiran rad, onaj gdje nema skrivanja pod tepih, jer će svakako ono što nije dobro isplivati. Naprotiv, isplativije je, zagrebati što dublje, kako bi istina bila jasnija, a krvna slika vjerodostojnija. Oduvijek jasno i glasno ističem kako smo mi dužnosnici izabrani od naših sugrađana i zato preuzimamo odgovornost kako bi činili promišljene pomake i time doprinijeli kvaliteti života. Na ishodištu kao i na kraju toga puta smo mi, Labinjanke i Labinjani koji izdvajamo svoj novac, u našu zajedničku kasu, od koje moramo financirati sve segmente života u našoj zajednici, unapređivati, obogaćivati ali i održavati. Vrlo je važno da projekti ne žive samo u govorima u svečanim prigodama ili u papirima zatvorenima u ladice, nego da ih naši sugrađani prepoznaju u svakodnevnom životu. Slovo zakona je iznad nas i dužni smo ga poštivati, što se često čini iscrpljujuće i za građane i za upravu, ali to se strpljenje na koncu isplati.

(Snimio Branko Biočić)

Zadovoljstvo je sada tim veće jer svakoga dana sve više je vidljivo kako projekti o kojima smo mnogo pričali sada dolaze u fazu svoje fizičke izvedbe i to nas iznimno raduje. Infrastruktura je kao ljudski krvotok, nerijetko nevidljiva, pritajena - ali neophodna za funkcioniranje. Labin ostaje simbol naše povijesti i zrcalo naše budućnosti. Taj isti Labin, koji je tijekom proteklih godina postao moje nadahnuće, kojem sam u potpunosti posvećen. Upravo ta strast, glad prema činjenju dugoročnih i za sve nas važnih koraka čini me sve motiviranijim i sve zadovoljnijim u svom poslu i na svojoj dužnosti. Kao i većina vas, dragi sugrađani, nisam tu samo u prolazu. Ovdje sam oduvijek, ovdje živim, ovdje živi i moja obitelj. Znam da život jednog građana, jednog pojedinca čini tek trenutak u višestoljetnoj povijesti grada, ali opet, zašto taj trenutak ne bi zasjao, zašto ga ne učiniti istaknutim i pamtljivim, kada mi je već povjerena takva mogućnost i odgovornost? Sve moje misli, energija i sav moj rad usmjereni su na one koji taj trenutak u beskonačnom vremenu čini ispunjenim i vrijednim življenja, na moju obitelj, na moj Labin i na moje Labinjanke i Labinjane, zaključio je Glavičić svoj govor.

(Snimio Branko Biočić)

Svečanost je svojim stihovima obogatila i pjesnikinja na labinskoj cakavici Roberta Razzi. Zatim je uslijedio svečani čin dodjele gradskih nagrada i priznanja. Ove godine, nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Sandru Golji, osobi koja je svojim toplim riječima, dobrotom i posebnošću te velikim žarom kroz svoj rad i predanost medicinskom pozivu kao i ljudskim postupcima utjecao na gotovo svakog Labinjana. Godišnju nagradu Grada Labina dobila je tvrtka Novatec Labin za razvoj inovativnih projekata, doprinosu labinskoj gospodarskoj sceni i pozicioniranju Grada Labina na mapu jednog od tehnološki najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj. Godišnja nagrada dodijeljena je i Udruzi žena Sv. Nedelje "Mendula", Nedešćina za izniman i prepoznatljiv humanitarni rad, nesebični društveni angažman i volonterski rad. Priznanje Grada Labina dobili su slastičarnica "Vanilija" iz Rapca, obrt za ugostiteljstvo, vlasnika Neseta Salija te Giacomo Scotti za iznimni publicistički rad kojim je doprinio valorizaciji povijesnih vrijednosti Grada Labina.

U ime nagrađenih zahvalili su direktor tvrtke Novatec Vladimir Peršić koji se odrekao glavne nagrade od 7.000 kuna u korist nabave mamografa te Giacomo Scotti. Još su jednom na kraju svojom izvedbom oduševili Sandra Bagarić i Darko Domitrović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of