ROVINJ

Obilježavanje 76. godišnjice oslobođenja grada: VJERNI TRADICIJI ISKRENIH DOMOLJUBA

Poučeni poviješću, želim da se, poput naših predaka, nastavimo boriti protiv svakog ugnjetavanja i neravnopravnosti u našoj okolini, za bolje sutra, poručio je predsjednik UABA Rovinjštine Branko Oplanić

| Autor: Gabrijela DOBROVIĆ
Polaganje vijenca na Spomenik palim borcima

Polaganje vijenca na Spomenik palim borcima


U Rovinju je svečanim polaganjem vijenca na Spomenik palim borcima obilježena 76. obljetnica oslobođenja grada. Vijenac su položili gradonačelnik Marko Paliaga, donedavni predsjednik Gradskog vijeća Valerio Drandić i predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine Branko Oplanić. U prigodnom govoru Gradonačelnik je podsjetio kako su ovi dani već tradicionalno dani sjećanja i slave, ne samo za Rovinj i susjedne gradove i općine, već i šire.

- Dan je to kada se Rovinj i Rovinjština prisjećaju i svoja dva narodna heroja Pina Budicina i Mattea Benussija Cia, ali i svih antifašističkih boraca koji su tijekom Drugog svjetskog rata žrtvovali svoj život za slobodu i jedno bolje sutra, izjavio je prigodno Paliaga te je prisutne podsjetio kako već desetljećima sve europske zemlje 9. svibnja obilježavaju Dan pobjede nad fašizmom - jednim od najvećih ideoloških zala dvadesetog stoljeća.

- Simboličnim činom polaganja vijenca, ne pokazujemo samo svoju zahvalnost svima koji su sudjelovali u stvaranju i u izgradnji Republike Hrvatske, u njezinoj obrani i oslobađanju, već dokazujemo da je njihov doprinos nadživio i preživio poslijeratna desetljeća i nevolje i ta je povijesna baština izuzetno vrijedna. Svima njima dugujemo veliku zahvalnost i duboko poštovanje jer ostali su vjerni tradiciji iskrenih domoljuba, neovisno o tome kada i protiv kojega neprijatelja je trebalo braniti slobodu, čast i dostojanstvo svoje zemlje, izjavio je gradonačelnik.

- Nastavimo težiti k unaprjeđenju dobrih odnosa sa svojim susjedima, prema prirodi i okolišu, prema kulturnoj i povijesnoj baštini, kako bismo mirna srca mogli reći da činimo dobro, ne samo radi sebe, već radi opće dobrobiti i da živimo suživot u punom smislu riječi, zaključio je Paliaga.

Branko Oplanić, predsjednik UABA Rovinjštine, uoči proslave Dana oslobođenja Rovinja, podsjetio je na događaje koji su tome prethodili.

- Tijekom mjeseca travnja 1945. godine narod Rovinja započeo je s pripremama za oslobođenje grada. Posebno su u tome bile uspješne aktivistice AFŽ-a koje su prikupljale zajmove, izrađivale zastave, natpise i velike portrete vođa Savezničkih sila. Iako su neprijateljske snage još uvijek boravile u gradu i okolici, zanimljivost je kako su se u tajnosti uvježbavale borbene pjesme u šumici iznad 'Ampele', današnje tvornice Mirna, izjavio je Oplanić.

Nakon pregovora s njemačkim zapovjedništvom, predstavnici rovinjskog NOP-a osigurali su njemačkim vojnicima mirno povlačenje iz grada uz uvjet da neprijateljske snage zaustave daljnje miniranje luke.

- Dobivši jamstva, zapovjednik je ključeve zapovjedništva tada smještenog u hotelu 'Adriatico' predao pregovaračima. U osvit dana, 30. travnja, u grad su počeli pristizati čelnici partizanskih baza. Gotovo istovremeno u grad su ušli borci Drugog partizanskog bataljuna predvođeni komandantom Petrom Fornazarom, koji je djelovao na rovinjskom području. Dan nakon, 1. svibnja prigodno je obilježen velikom proslavom na Valdibori nakon 25 godina zabrane. Uoči ovogodišnje proslave Prvoga maja, poučeni poviješću, želim da se, poput naših predaka, nastavimo boriti protiv svakog ugnjetavanja i neravnopravnosti u našoj okolini, za bolje sutra, poručio je Oplanić.

Proslavu su uveličali članovi rovinjskog izviđačkog odreda Tino Lorenzetto, članovi predsjedništva UABA Rovinjštine i Istarske županije, brojni rovinjski gradski vijećnici kao i građani.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater