ROVINJ

Novi projekt učenika Talijanske srednje škole Rovinj: Kratkometražni crtani film "In memoriam Aristocle Vatova"

| Autor: Glas Istre
„In memoriam Aristocle Vatova (1897. – 1992.)“

„In memoriam Aristocle Vatova (1897. – 1992.)“


Ove je srijede, u sklopu programa obilježavanja 130. godišnjice rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta „Ruđer Bošković“, u Multimedijalnom centru u Rovinju održano predavanje naslovljeno „In memoriam Aristocle Vatova (1897. – 1992.)“.
Predavanje, svojevrsni hommage ovom morskom biologu, osmislili su učenici Talijanske srednje škole Rovinj, kojima je navedeno također tema ovogodišnje Zavičajne nastave.
Kako bi udahnuli život ovoj ideji, u njezinoj su realizaciji pripomogli i djelatnici rovinjskog CIM-a, Bojan Hamer i Andrej Jaklin.
Nakon uvodne riječi Bojana Hamera i mentora projekta, profesora Talijanske srednje škole Rovinj, Daniela Sumana, prezentaciju su iznijeli učenici Emily Poropat, Kiara Maurović, Iris Bolšec, Leonhard Tanković i Giulio Uggeri, koji su radili na ovome projektu od samih početaka.
Iako projekt obuhvaća osmišljavanje kratkometražnog crtanog filma, za potrebe predavanja napravili su tek trailer koji nagovještava ovaj film, dok konačnu verziju možemo očekivati u svibnju sljedeće godine.
Predavanjem su učenici prikazali tijek istraživanja, odnosno prikupljanja informacija o Vatovi, te su iznijeli nekoliko prije svega zanimljivih, ali i manje znanih podataka o njegovom životu, kako profesionalnom, tako i privatnom.

gg
Posebnu su pažnju posvetili njegovoj knjizi „Compendio della Flora e Fauna del Mare Adriatico presso Rovigno con la distribuzione geografica delle specie bentoniche“, objavljenoj 1928. godine na 600 stranica, u kojoj su zabilježeni svi otkriveni i proučeni morski organizmi od 1924. do 1926. godine, kao i oni poznati iz prijašnje literature.
Nadalje, prezentacijom su dali uvid u proces stvaranja crtanog filmića, pri čemu im je pomogao Dean Hamer, koji je specijalizirao upravo animaciju, te Luka Nreka, mentor iz Talijanske srednje škole Rovinj, voditelj tamošnjeg Laboratorija vizualnih umjetnosti.
No, ovome projektu ovdje nije kraj. Naime, tijekom istraživanja kojeg su učenici proveli, došli su do mnogo drugih zanimljivih saznanja.
„Ovu je knjigu iznimno teško pronaći, a to nam je pošlo za rukom u Rimu, nakon čega je čitava zbirka stigla upravo u našu školu gdje je primjereno pohranjena. Ipak, odlučili smo nadopuniti projekt, pa smo tako krenuli u digitalizaciju knjige, ali i njezinu sterilizaciju koju smo obavili u Zagrebu. Prije i nakon sterilizacije uzeli smo briseve, kako bismo mogli vidjeti koliko je bilo spora. Planiramo s navedenim postupkom ići i na natjecanje iz biologije“, izjavio je Daniel Suman, mentor projekta za područje biologije.
Proces sterilizacije napravljen je zahvaljujući partnerima na ovome projektu, Laboratoriju za radijacijsku kemiju i dozimetriju – Institut Ruđer Bošković, te Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, dok je digitalizacija provedena u suradnji s rovinjskim Centrom za povijesna istraživanja Rovinj.
Spomenimo također kako ovaj projekt financiraju Talijanska Unija i Istarska županija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater