VALTURA

Nevjerojatna količina otpada kod groblja: ŠPORKA DOBRODOŠLICA SVIM POSJETITELJIMA VALTURE

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Prvi susret s lijepim selom Valtura (Zvjezdan STRAHINJA)

Prvi susret s lijepim selom Valtura (Zvjezdan STRAHINJA)


Gomila najlon-vreća ispunjenih kuhinjskim otpadom, razne kutije i ambalaže, kućanski aparati, fotelje, kreveti… Tu je čak i jedan izbušeni gumenjak i veliki plastični kemijski wc! Prvi je to susret s lijepim selom Valtura

 
 
 

"Ma šta to smrdi! Tamo lete najloni, to odlagalište je strašno! Kako ćete ga naći?! Jednostavno, deponij je na samom ulazu u selo, ne možete promašiti", poručio nam je Valturac koji nas je upozorio na ogromno divlje odlagalište na parkiralištu mjesnog groblja.

Je li to ekološka politika?

I zaista, nismo mogli promašiti! Svakog gosta Valturaca dočekat će gomila najlon-vreća ispunjenih kuhinjskim otpadom, raznih kutija i ambalaže, kućanskih aparata, fotelja, kreveti… Tu je čak i jedan izbušeni gumenjak i veliki plastični kemijski wc! Ružna je to dobrodošlica i prvi susret s lijepim selom Valtura.

Kako je to moguće u 21. stoljeću, u kraju u kojem se političari vole dičiti ekološkom politikom i visokim standardima?

Naravno da smo pitanja o škovaconu i režimu odvoza krupnog otpada postavili čelništvu Općine Ližnjan, ali odgovore jučer nismo dobili. Načelnik Marko Ravnić isprva je tražio da mu pošaljemo pitanja napismeno, a potom 'otpisao' da će odgovore dostaviti danas. Dok oni ne stignu podsjetit ćemo da je za nedavnog teksta o divljem deponiju u Šišanu načelnik Ravnić naveo da je glavni razlog za ilegalno odbacivanje smeća to što veliki broj vlasnika nekretnina, posebno vikendaši, nisu dobili kante jer nikada nisu ni plaćali odvoz smeća niti im je to namjera. Rekao je i da je gomilanje otpada vidljivije s toplijim vremenom, posebno pored zelenih otoka postavljenih po naseljima, koji su namijenjeni isključivo za odvojeno prikupljanje otpada.

Hrpa raste svakodnevno

No, naš Valturac, koji redovni prati situaciju sa škovacama na ulazu u mjesto, ima drugačije viđenje problema. Kaže da se na toj lokaciji već dugi niz godina odlagao otpad, ali je situacija postala nepodnošljiva uvođenjem sustava selektiranja otpada.

- Svakodnevno tamo raste hrpa smeća. Prije je bilo bolje jer se tu nalazila baja, poslije su došli zeleni otoci, a sada nema ničeg od toga. Nema spremnika za staklo, za plastiku, otpad se samo gomila na tlu. Tu bacaju smeće svi, i mještani koji nemaju gdje s odvojenim otpadom, i vikendaši, rekao nam je sugovornik čiji su podaci poznati redakciji.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum