izdala je hedonistički vodič za Bale

NEVENKA MIKAC, poznata hrvatska novinarka i PR stručnjakinja: "LJUDI DOĐU U BALE NA RUČAK I OSTANU ZAUVIJEK. TAKO SAM I JA DOŠLA NEŠTO POJESTI I POPITI I OSTALA SAM TRIDESET GODINA"

Ja sam Balama opčinjena još od 80-ih godina i mogla sam pratiti njihov razvoj od trenutka kad su bile jedno prašnjavo, zapušteno mjesto, pa sve do danas. Dakle, od sela pa sve do turističkog fenomena ne samo Istre, nego i cijele Hrvatske, opisuje Nevenka Mikac

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
 Nevenka Mikac (foto: Matija Djanješić / CROPIX)

Nevenka Mikac (foto: Matija Djanješić / CROPIX)


U Balama je, u prostoru Ville Lav, održana svečana promocija prvog "Hedonističkog vodiča kroz Istru - Balle-Valle" autorice Nevenke Mikac, a u izdanju zagrebačkog Despot Infinitusa.

"Bilo je veličanstveno! Nisam očekivala toliko divne energije! Toliko ljudi je došlo iz cijele Istre da nisam mogla vjerovati", opisala je Mikac za Glas Istre svoje dojmove s promocije knjige koja je nastala, po njezinim riječima, u dahu, jer od ideje do realizacije prošlo je tek mjesec dana.

Promocija je bila, kako kaže autorica ovog gastro-vodiča, popraćena glazbenim gostima, gospodarstvenicima i privrednicima koji su pomogli da knjiga ugleda svjetlo dana. No, ipak je u fokusu, kaže, bila ljubav prema Balama, mjestu koje ju je očaralo već prvim dolaskom, prije više od 30 godina.

"Bila sam dirnuta i raznježena, jer ja sam Balama opčinjena još od osamdesetih godina i mogla sam pratiti njihov razvoj od trenutka kad su bile jedno prašnjavo, zapušteno mjesto, pa sve do danas. Dakle, od sela pa sve do turističkog fenomena ne samo Istre, nego i cijele Hrvatske", opisuje Nevenka Mikac, dodavši da prati kako se iz godine u godinu to mjesto razvija i privlači jako puno i moćnih i imućnih ljudi, ali i drugačijih.

jhkm

"To je jedna kombinacija boemštine i elitizma. To me fasciniralo. Ljudi dođu u Bale na ručak i ostanu zauvijek. Tako sam i ja došla nešto pojesti i popiti i ostala sam trideset godina", govori kroz smijeh Mikac. Dodaje da se za četiri godine, kada ode u mirovinu, planira preseliti u Bale.

"Ovdje su toliko divni ljudi koji su mi vremenom postali kao familija, kao druga obitelj. Naprosto smo se povezali. Htjela sam ovom knjigom na neki način tim ljudima vratiti dug, za ljubav koju su mi pružili sve ove godine", ističe Mikac.

"Ovakva knjiga kao što je Hedonistički vodič kroz Istru, koliko je meni poznato, nije nikada napravljena, a Istra je uvijek slovila kao nekakva oaza hedonizma u odnosu na sve ostale turističke regije Hrvatske. Međutim, Istra je uvijek bila drukčija i posebna, ja sam istraživala i krstarila, budući da sam i sama hedonist i puno sam proputovala, a volim otkrivati upravo ta mala, skrovita mjesta. Razvikana i velika turistička mjesta nisu moja šalica čaja, nego mala mjesta s nekoliko kuća i prekrasnih ljudi. Istrijani su najtopliji ljudi koje sam ja u ovoj zemlji, a i šire, upoznala. Toliko su gostoljubivi da osjetite takvu ljubav i toplinu koju nigdje drugdje ne možete osjetiti. I dijalekt i govor su topli", zaneseno priča Mikac.

Dodaje da sve u Istri ima svoje čari, a svi prijatelji i poznanici s kojima je dolazila iz vikenda u vikend, iz ljeta u ljeto i iz godine u godinu, i sami su se uvjerili u to.  

Nevenka Mikac je u samom uvodu svoje knjige, koju naziva malom gastronomsko-hedonističkom šetnjom čarobnim i glasovitim istarskim Balama, napisala da je Hedonistički vodič kroz Istru ponajprije praktična i nepretenciozna knjiga koja je i više od obične kuharice, jer nije za početnike, a namijenjena je istinskim hedonistima među koje se i sama ubraja. Knjiga je, pojasnila je, za sve one koji znaju uživati u vrhunskoj hrani, najboljim vinima i ponajboljim maslinovim uljima iz baljanskih maslinika, a već znaju kuhati, pa im ne treba gramaža u izabranim receptima - već samo postupak i njen iskustveni touch u njima.

"Na taj će način i sami moći pripremiti poneke od ovih tradicionalnih istarskih, ali i najpoznatijih makedonskih i hrvatskih jela u svojim iznajmljenim apartmanima u Balama i luksuznim im Mon Perinovim mobilhouse kućama s potpuno opremljenim kuhinjama iz - u Balama i okolici im dostupnih namirnica. Jela su to koja su u Balama prvi put kušali i neke od poznatih i slavnih osoba, njima se oduševile te potom obazrivo tražile vlasnike i osoblje recepte - a koje vam oni u ovoj knjizi prvi put javno otkrivaju", stoji u knjizi.

Ovo je tek prvi dio istarskog gastronomskog vodiča koji je svojim objavljivanjem na neki način prirodno nametnuo i nastavke. Tako nakon gastro-vodiča za Bale autorica već ima narudžbe za pisanje sličnoga štiva i o ostalim područjima Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter