NAJNOVIJE


KVIZAŠ IZ MEDULINA 

NEVEN MILIJIĆ RASTURA KVIZOVE Državni je prvak, a u "Šifri" je osvojio125.000 KUNA


Filozofija mi puno pomaže u kviz natjecanjima * Već u ranim razredima osnovne škole bio sam okružen enciklopedijama * Kvizaštvo ne podrazumijeva samo visoku kulturu, već i sport, modu, hranu, piće, tračeve, novosti o celebrityma * Nedavno sam u Zagrebu pokrenuo kviz udrugu "Animatori sivih stanica"

Dvadesetčetverogodišnji Medulinac Neven Milijić, student zagrebačkog Filozofskog fakulteta, preksinoć je osvojio 125 tisuća kuna na HTV-ovom kvizu "Šifra" koji vodi Joško Lokas. Premda mlad, za sobom ima bogato kvizaško iskustvo. Filozofiju je upisao nakon pulske gimnazije gdje je, kaže nam jučer, stekao puno znanja.

- Imao sam u gimnaziji zaista dobrih profesora koji su bili stroži, ali sam im zahvalan, jer su zahtijevali od nas da idemo u širinu i dubinu, te da individualno, kritički razmišljamo.

Putovanje i štednja

- Kako se osjećate teži za 125 tisuća kuna ili 17 tisuća eura?

- Svakako drugačije nego ranije. Taj iznos znači za mene poticaj za daljnje napredovanje u kvizu i, općenito, obrazovanju.

- Kako ih namjeravaš potrošiti?

- Jedan dio uložit ću u putovanje, a dio ću uštedjeti.

- Je li bilo teško? Jeste li mogli više?

- Inače sam državni prvak u kvizu. Održavaju se različita takmičenja tijekom godine. Imamo velika natjecanja koja okupljaju velik broj kvizaša na jednom mjestu kao, primjerice, na jesen u Zadru. Postoji više organizacija, ali ove koje spominjem su, 'ajmo reći, neovisne organizacije odnosno kvizaški festivali koji okupljaju par stotina najistaknutijih kvizaša iz Hrvatske i regije. Na posljednjem   turniru prošlog mjeseca u Karlovcu osvojio sam zlato u singlu. To mi je dosad najveći kvizaški uspjeh. U kvizu parova smo partner i ja osvojili srebro, zlato nam je izmaklo za malo. U ekipnom kvizu sam sa svojom ekipom, koja usput nije all star ekipa (a koja podrazumijeva top deset kvizaša u državi) osvojio broncu.

- Mlad ste, a već iskusan kvizaš. Kad se pojavila ta strast za sudjelovanjem na kvizovima?

- Uvijek sam volio čitati, prikupljati informacije, usvajati znanja. Već u ranim razredima osnovne škole bio sam okružen enciklopedijama. Kvizaštvo ne podrazumijeva samo visoku kulturu, već i sport, modu, hranu, piće, tračeve odnosno novosti o celebrytima. To je vrlo širok spektar i treba konstanto pratiti aktualna zbivanja.

- Otkud crpite izvore za kvizaško znanja?

- Na wikipediji postoji artikl 'current evens'. Tu se nalaze najnoviji članci koji su korisni kvizašima. Osim toga, imam u laptopu veliku bazu pitanja i odgovora. Naime, dosta pitanja se ponavlja. Imam oko 5.000 dokumenata s kviz pitanjima koje gotovo svakodnevno proučavam, zapisujem, a onda i sam sastavljam pitanja. Želim istaknuti da sam nedavno pokrenuo kviz udrugu u Zagrebu koja se zove "Animatori sivih stanica". (Zoran ANGELESKI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam